Epävarmuus jäämässä taakse Euroopan listautumisantimarkkinoilla – vuoden 2016 tuotot nousemassa 25 miljardiin euroon

31.10.2016  |  Lehdistötiedote, Uutiset

Vuoden 2016 kolmannella vuosineljänneksellä Euroopan listautumisantien tuotot laskivat 17 % verrattuna vuoden 2015 vastaavaan neljännekseen, ilmenee PwC:n IPO Watch Europe -listautumisantikartoituksesta. Lyhyen aikavälin IPO-suunnitelmat Euroopassa eri toimialoilla ja markkinoilla vaikuttavat hyviltä, ja koko vuoden listautumisantien tuotot saattavat nousta 25 miljardiin euroon. Vuoden 2017 alkupuolisko tulee ainakin Suomessa olemaan vilkas.

Merkit listautumisantimarkkinoilla viittaavat lisääntyvään aktiviteettiin vuoden 2016 loppupuolella ja vuoteen 2017 saakka joistakin Britannian EU-kansanäänestyksen jälkeisistä heilahteluista huolimatta.

“Q3 on perinteisesti ollut Euroopassa listautumisantien puolesta hiljaisin, mutta tänä vuonna on ollut erityisen hiljaista. Useita suunniteltuja transaktioita lykättiin tai peruutettiin, jotta saatiin aikaa arvioida Britannian EU-kansanäänestyksen tulosten vaikutusta markkinoihin. Vuoden viimeisen neljänneksen alkaessa pilvet näyttävät olevan väistymässä, kun listautumisantikandidaatit pyrkivät hyötymään nykyisestä markkinatilanteesta ennen USA:n presidentinvaaleista mahdollisesti seuraavaa volatiliteettia”, PwC Suomen yritysjärjestelypalveluiden partneri Kauko Storbacka toteaa.

”Pohjoismaisella tasolla tulossa on paljon listautumisia. Suomessa loppuvuosi ja vuoden 2017 ensimmäinen puolisko tulee olemaan vilkasta aikaa. Tanskassa on ollut Suomea hiljaisempaa mutta nyt buumi on kova. Euroopan Q3/2016:n tuotoista 55 % kertyikin syyskuun lopulla Kööpenhaminan Nasdaqissa tapahtuneesta Nets A/S:n annista, joka tuotti 2,1 miljardia euroa. Ruotsissa aktiivisuus on ollut huipussaan, ja vaikka Norjassa öljyn hinta on vaikuttanut hiljentävästi, markkinat saattavat nyt olla heräämässä”, Storbacka summaa.

Vuoden 2016 kolmannen kvartaalin aikana Euroopassa toteutui 52 listautumisantia, joilla kerättiin yhteensä 3,8 miljardia euroa. Se on 65 % vähemmän kuin toisella kvartaalilla toteutuneista 95 listautumisannista kertyneet 10,9 miljardia ja 17 % vähemmän kuin edellisvuoden kolmannella neljänneksellä toteutuneiden 53 listautumisannin tuotot. Kolmannelle neljännekselle oli suunniteltu ainakin neljä listautumisantia, jotka joko peruttiin tai lykättiin vuosineljänneksen alkupuolella kansanäänestyksen tuloksesta johtuen.

Markkinoiden epävarmuus vaikutti odotusten mukaan Lontoon pääomamarkkinoihin EU-kansanäänestyksen tuloksen seurauksena. Lontoossa listautumisantien tuotot vähenivät 50 % vuoden 2015 kolmanteen neljännekseen verrattuna. AIM-lista on kuitenkin pystynyt edelleen houkuttelemaan pienempiä yhtiöitä, ja kuudessa listautumisannissa kertyi yhteensä 54 miljoonaa puntaa (62 miljoonaa euroa), mikä tarkoittaa tuotoissa 19 %:n lisäystä ja volyymin 50 %:n lisäystä vuoden 2015 kolmanteen neljännekseen verrattuna.

Vauhti kiihtyy ja viimeinen vuosineljännes alkaa rohkaisevasti

Listautumisanteihin liittyvä aktiviteetti on noussut uudelle tasolle, ja eri puolilla Eurooppaa on useita korkean profiilin yrityksiä, jotka mahdollisesti pyrkivät listautumaan vuoden 2016 lopulla tai vuoden 2017 alkupuolella.

“Käynnissä olevien hankkeiden luettelo on rohkaiseva, ja useat hiljattain tehdyt ilmoitukset viittaavat siihen, että vuoden viimeisestä neljännestä tulee aktiivinen. Kotimarkkinoilla uutinen DNA:n mahdollisesta listautumisannista ja osakkeiden listaamisesta pörssilistalle otettiin positiivisesti vastaan, ja aktiviteettia myös Firsth North -listalle on ollut Heeroksen ja Vincitin listautumisantien myötä. Näillä näkymin hyvä aktiviteettitaso jatkuu myös vuodenvaihteen jälkeen”, pääomamarkkinatransaktioista vastaava PwC Suomen partneri Netta Mikkilä kommentoi.

”Vaikkei Britannian EU-eropäätöksen koko vaikutus ole vielä realisoitunut, se ei ensireaktioiden mukaan ole ollut niin paha kuin oli pelätty. Sitä, onnistutaanko Euroopassa vuonna 2016 saamaan kokoon puolet vuonna 2015 kerätyistä 57 miljardista eurosta, on vaikea arvioida, mutta odotamme kuitenkin vuoden 2016 tuottojen ylittävän 25 miljardin euron rajan”, Mikkilä jatkaa.

Lisätietoja:

Netta Mikkilä, PwC, partneri, pääomamarkkinatransaktiot, puh. 020 787 7386 

Kauko Storbacka, PwC, partneri, yritysjärjestelyt, puh. 020 787 7368

 

IPO Watch Q3/2016 

IPO Watch Europe kartoittaa kaikki uudet, ensisijaiseen listautumispaikkaan tehdyt listautumisannit, jotka on toteutettu Euroopan keskeisimmillä osakemarkkinoilla ja tärkeimmissä markkinasegmenteissä. Selvitykseen kuuluvat pörssit, jotka sijaitsevat Belgian, Espanjan, Hollannin, Irlannin, Iso-Britannian, Italian, Itävallan, Kreikan, Kroatian, Luxemburgin, Norjan, Puolan, Portugalin, Ranskan, Romanian, Ruotsin, Saksan, Sveitsin, Tanskan, Tšekin ja Turkin alueilla ja niiden listautumisantiaktivisuutta tarkastellaan neljännesvuosittain. Selvitys ei kuitenkaan kata saman pörssin sisäisiä markkinaliikkeitä.

Tämä selvitys toteutettiin 1.7.–30.9.2016 ja siinä tarkastellaan kaikkia anteja, joiden ensimmäinen pörssipäivä osuu tälle ajanjaksolle. Kaikki markkinatiedot on hankittu osakemarkkinoilta, eikä PricewaterhouseCoopers LLP ole erikseen tarkistanut annettuja tietoja.

PwC auttaa yrityksiä kasvamaan, toimimaan tehokkaasti ja raportoimaan luotettavasti jatkuvasti muuttuvassa toimintaympäristössä. Apunasi on Suomessa yli 930 asiantuntijaa ympäri maan. Palveluitamme ovat liikkeenjohdon konsultointi, yritysjärjestelypalvelut, veroneuvonta, lakipalvelut, riskienhallinta sekä tilintarkastus- ja muut varmennuspalvelut. Tarkoituksenamme on rakentaa yhteiskuntaan luottamusta ja ratkaista asiakkaidemme merkittävimpiä ongelmia. Lisää tietoa: www.pwc.fi. Twitter: @PwC_Suomi.

PwC toimii 157 maassa yli 223 000 asiantuntijan voimin. Nimi PwC viittaa PwC-ketjuun ja/tai yhteen tai useampaan sen jäsenyritykseen, joista jokainen on oma itsenäinen yhtiö. Lisää tietoa: www.pwc.com/structure.


Jätä kommentti

(* merkityt kentät ovat pakollisia. Sähköpostiosoitetta ei julkaista kommentin yhteydessä.)