Etelä-Korealle ja Suomelle sosiaaliturvasopimus

23.9.2015  |  Uutiset, Verotus

Etelä-Korean ja Suomen sosiaaliturvasopimuksen tarkoituksena on kaksinkertaisen vakuuttamisen välttäminen ja työntekijöiden vakuuttaminen yhdessä maassa. Sopimus tulee koskemaan työeläkkeitä ja vakuutusmaksujen osalta myös työttömyysvakuutusta.

Etelä-Korean ja Suomen välinen sosiaaliturvasopimus on allekirjoitettu 9. syyskuuta 2015 Soulissa. Sopimus vaikuttaa maiden välillä liikkuvien henkilöiden sosiaaliturvaan. Sosiaaliturvasopimus tulee koskemaan työeläkkeitä ja vakuutusmaksujen osalta myös työttömyysvakuutusta.

Sopimuksessa pääsääntönä on työskentelymaassa vakuuttaminen, mutta sopimus mahdollistaa työntekijöiden lähettämisen toiseen sopimusmaahan. Sopimuksessa tulee olemaan ns. lähetettyjä työntekijöitä koskevia määräyksiä. Sopimukseen tulee säännökset myös yrittäjistä, valtion virkamiehistä, merimiehistä ja lentohenkilökunnasta. Esimerkiksi Suomesta Etelä-Koreaan lähetetystä työntekijästä maksetaan eläke- ja työttömyysvakuutusmaksut vain Suomeen. Muu sosiaaliturva määräytyy kansallisen lain perusteella.

Sopimus tulee sisältämään myös eläkkeen hakemista koskevat säännökset, säännökset eläkkeiden maksamisesta sopimusvaltiosta toiseen, jos eläkkeensaaja ei enää asu eläkettä maksavassa valtiossa sekä säännökset vakuutuskausien rinnastamisesta.

Sosiaaliturvasopimus tulee voimaan sen jälkeen, kun sekä Suomi että Etelä-Korea ovat vieneet päätökseen sisäiset toimensa sopimuksen voimaan saattamisesta. Tavoitteena on, että sopimus tulisi voimaan vuoden 2016 aikana.

Jätä kommentti

(* merkityt kentät ovat pakollisia. Sähköpostiosoitetta ei julkaista kommentin yhteydessä.)