Euroopan listautumisantimarkkinoille odotetaan lupaavaa loppuvuotta

22.10.2015  |  Lehdistötiedote, Uutiset

Listautumisantien kokonaistuotto saattaa tänä vuonna vielä yltää viime vuoden lukuihin, vaikka listautumisantimarkkinat ovat käynnistyneet kesän jälkeen hitaasti. Vuoden 2015 kolmannen kvartaalin listautumisantiaktiviteetti oli hiljaista: 53 antia keräsi 4,6 miljardia euroa, mikä on sekä määrällisesti että tuoton kannalta 30 % vähemmän kuin edellisvuonna, ilmenee PwC:n IPO Watch Europe -selvityksestä.

Vuosineljänneksen tuotoista 94 % kerättiin heinäkuussa ennen kuin lisääntynyt volatiliteetti heikensi markkinatilannetta.

Vuoden 2015 tähänastinen tuotto on silti edelleen vahvaa: 258 listautumisannilla on kerätty 35,7 miljardia euroa. Luku on vain 11 % vähemmän kuin ennätysvuonna 2014, jolloin vuoden ensimmäisen kolmen kvartaalin aikana kerättiin yhteensä 40,3 miljardia euroa.

Loppuvuodesta ennustetaan lupaavaa listautumisantiaktiviteetin kasvaessa Manner-Euroopan markkinoilla. Yli miljardin euron arvoisten listautumisantien paluuta voi odottaa vuoden 2015 viimeisen neljänneksen kuluessa sekä vuonna 2016. Valmisteilla on lukuisia suuria listautumisanteja, esimerkiksi Worldpay, Poste Italiane ja ABN Amro. Mikäli markkinat tasaantuvat, vuosi 2015 saattaa vielä yltää samalle tasolle vuoden 2014 kanssa, jolloin anneilla kerättiin yhteensä 50 miljardia euroa.

”Suomen talouskasvu on ollut heikkoa, samoin monien yritysten tulosluvut. Loppuvuodelle ei Suomessa siis ole listautumisten suhteen suuria odotuksia, ainoastaan jo listalla olevilta on mahdollisesti tulossa anteja. Sen sijaan vuoden 2016 alkupuolikkaalta voi odottaa paljon. Tulossa on useampia listautumisia sekä First Northiin että päälistalle”, PwC Suomen yritysjärjestelypalveluiden partneri Kauko Storbacka sanoo.

”On hienoa nähdä, että suomalaiset yritykset tähyilevät myös muille listautumismarkkinoille, esimerkkeinä Biotien listautuminen New Yorkiin ja Ferratumin listautuminen Frankfurtiin. Uskon tämän trendin jatkuvan”, Storbacka jatkaa.

On The Beach Group Lontoossa on ainoana listautumisantina kesän jälkeen kerännyt yli 100 miljoonaa euroa: anti tuotti 132 miljoonan euroa (96 miljoonaa puntaa). Vuoden 2015 kolmannen vuosineljänneksen johtava pörssi oli Frankfurt jossa toteutettiin Deutsche Pfandbriefbankin 1,2 miljardin euron yksityistäminen. Se keräsi 25 % koko Euroopan Q3-listautumisantien tuotoista.

Lontoo pitää edelleen vuoden johtopaikkaa Euroopan listautumisantimarkkinoilla: siellä on tähän mennessä kerätty vuonna 2015 listautumisanneilla jo yli 10 miljardia euroa. Lähes puolet vuoden 2015 listautumisantituotosta Lontoossa (31 antia, 5 miljardia euroa) on tullut rahoitusalalta sijoitusrahastojen suosion jatkuessa vankkana.

Julkisesti Q3:n aikana kerrottiin 10 listautumisannin siirtymisestä tulevaisuuteen. Määrällisesti numero ei juuri poikennut edellisistä vuosineljänneksistä; esimerkiksi Q2:n aikana julkisesti ilmoitettiin 11 annin siirtymisestä. Nyt useat yritykset kertoivat haastavan markkinatilanteen olevan syy annin siirtämiseen, kun vuoden 2015 ensimmäisellä puoliskolla moni yritys mainitsi syyksi vaihtoehtoiset suunnitelmat kuten yrityskaupat. Globaaleilla osakemarkkinoilla on koettu pahin vuosineljännes sitten vuoden 2011 johtuen volatiliteetin kasvusta, Kiinan markkinan epävarmuudesta ja sijoittajia kesän aikana huolestuttaneesta Yhdysvaltojen rahapolitiikasta.

“Viimeiset kaksi kuukautta ovat olleet jokseenkin hiuksia nostattavaa kyytiä – Kiinan osakemarkkinoiden myllerrys on vaikuttanut muuallakin ja volatiliteetti nousi tasolle, jollaista ei ole koettu sitten vuoden 2011. Osakemarkkinat ja velkamarkkinat, erityisesti korkean tuoton markkinat, ovat joutuneet pahasti markkinaheilahtelujen murjomiksi ja turbulenssi laantuu hitaasti. Eri puolilla Eurooppaa monien yritysten johtoryhmien neuvotteluhuoneissa sijoituspankkiirit käyvät kiivasta keskustelua listautumisannin sopivasta ajankohdasta ja markkinatilanteen otollisuudesta. Avainkysymys on koska”, Storbacka toteaa.

Lisätietoja:

Kauko Storbacka, PwC, partneri, yritysjärjestelyt, puh. 020 787 7368

Taustatietoa:

IPO Watch Europe kartoittaa vuosineljänneksen ajalta kaikki uudet, ensisijaiseen listautumispaikkaan tehdyt listautumisannit, jotka on toteutettu Euroopan keskeisimmillä osakemarkkinoilla ja tärkeimmissä markkinasegmenteissä. Selvitykseen kuuluvat pörssit, jotka sijaitsevat Belgian, Espanjan, Hollannin, Irlannin, Iso-Britannian, Italian, Itävallan, Kreikan, Luxemburgin, Norjan, Puolan, Portugalin, Ranskan, Romanian, Ruotsin, Saksan, Sveitsin, Tanskan ja Turkin alueilla. Selvitys ei kuitenkaan kata saman pörssin sisäisiä markkinaliikkeitä. Tuorein selvitys sisältää uudet listaukset listauspäivän mukaan 1.7.–30.9.2015. Kaikki markkinatiedot on hankittu osakemarkkinoilta, eikä PricewaterhouseCoopers LLP ole erikseen tarkistanut annettuja tietoja.

PwC auttaa yrityksiä kasvamaan, toimimaan tehokkaasti ja raportoimaan luotettavasti. Apunasi on Suomessa yli 830 asiantuntijaa ympäri maan. Palveluitamme ovat liikkeenjohdon konsultointi, yritysjärjestelypalvelut, veroneuvonta ja lakipalvelut sekä tilintarkastus- ja muut varmennuspalvelut. Tavoitteenamme on luoda kestävää kasvua. Lisää tietoa: www.pwc.fi. Twitter: @PwC_Suomi.

PwC toimii 157 maassa yli 208 000 asiantuntijan voimin. Nimi PwC viittaa PwC-ketjuun ja/tai yhteen tai useampaan sen jäsenyritykseen, joista jokainen on oma itsenäinen yhtiö. Lisää tietoa: www.pwc.com/structure.


Jätä kommentti

(* merkityt kentät ovat pakollisia. Sähköpostiosoitetta ei julkaista kommentin yhteydessä.)