Ilmoituskanava on keskeinen väline työpaikkahäirinnän kitkemisessä

29.11.2017  |  Blogi, Riskienhallinta

#Metoo on muuttanut asenteita seksuaaliseen häirintään suhtautumisessa maailmanlaajuisesti ja pysyvästi. Ilmiö on tehnyt palveluksen meille kaikille. Se on nostanut kepin nokkaan asian, josta lähes jokainen lyhyemmän tai pidemmän aikaan työelämässä on ollut tietoinen. Olemme kohdanneet sitä, nähneet sitä tai puuttuneet siihen. Tai olleet puuttumatta. Nyt siitä voi ja pitää puhua.

Kuitenkin, #metoo-ilmiötä tiedotusvälineistä seuratessa kuva saattaa uutisoinnin perusteella jäädä jollain lailla kapeaksi, vinoksi ja jopa etäiseksi. Pitää ikään kuin muistuttaa, että seksuaalinen häirintä ja ahdistelu eivät ole vain rikkaiden ja kuuluisien miesten laji eikä kohteena ole aina malli tai näyttelijä.

Kysymys on paljon arkisemmasta asiasta: arjen väärinkäytöksistä, vääristyneestä vallankäytöstä ja -näytöstä kaikenlaisissa organisaatioissa, kaikilla tasoilla.

#Metoon myötä häirinnästä ja ahdistelusta on nopeasti tullut bisneskriittinen asia kaikkialla maailmassa. Yritysten hallitusten ja ylimmän johdon on entistä selvemmin ja paremmin varmistettava, ettei häirintään suhtauduta yliolkaisesti. On pohdittava, mitä yrityksen ja erityisesti sitä johtavien on tehtävä, jotta heidän tärkeimmällä voimavarallaan, työntekijöillä, on aito mahdollisuus kertoa huolistaan ilman leimautumisen tai koston pelkoa. On pohdittava miten järjestää asiat niin, ettei häirinnän kohteen tarvitse oikeutta saadakseen turvautua viimeiseen keinoon: tulla julkisuuteen.

Ensiksi pitää sanoa ääneen, mikä on sallittua ja mikä kiellettyä.

Joihinkin asioihin, kuten vaikkapa lahjontaan ja korruptioon yrityksillä on ollut jo pitkään nollatoleranssi. Sama nollatoleranssi on oltava käytössä myös seksuaalisen häirinnän ja ahdistelun kohdalla.

Paitsi keskustelua ja periaatteita, tarvitaan myös oikeita työkaluja.

Suojattu sisäinen ilmoituskanava, jonka kautta työntekijät voivat ilmoittaa havainnoistaan, kun jotain on mennyt väärin, on entistäkin tärkeämpi osa työkalupakkia. Jos yrityksellä on kyky saada tietoa sisäisesti, on sillä parempi tilaisuus puuttua määrätietoisesti asiaan, estää toiminnan jatkuminen ja tehdä muut tarvittavat sisäiset toimenpiteet. On etu voida toimia ennakoivasti sen sijaan, että joudutaan reagoimaan nopeasti, jos asia nousee esiin sosiaalisessa mediassa tai mediassa muutoin. On hyvä myös muistaa, että suojatulla, luottamuksellisella ja anonymiteetin takaavalla ilmoituskanavalla on jo sinällään ennalta estävä ja myös häirintää ja ahdistelua vähentävä vaikutus.

 

Haluatko kuulla lisää ilmoituskanavista? Jätä yhteystietosi niin otamme sinuun yhteyttä!

Kirjoittaja: Ake Turunen

Leea Uusi-Hautamaa

Forensic-palvelut

+358 (0)44 530 4005

  

Leave a Reply

(* merkityt kentät ovat pakollisia. Sähköpostiosoitetta ei julkaista kommentin yhteydessä.)