Italiassa asetus liittyen patenttiboksia koskevaan lainsäädäntöön

22.12.2015  |  Uutiset, Verotus

Italiassa tuli vuoden 2015 alussa voimaan nk. patenttiboksia (Patent Box) koskeva lainsäädäntö, jonka tarkoituksena on kannustaa kasvua ja investointeja verotuksen avulla. Patenttiboksi tarjoaa alempaa verotusta ja koskee verovelvollisia, jotka saavat tuloa esimerkiksi tietotaidon, tavaramerkkien ja mallien käytöstä ja käyttöoikeuden luovuttamisesta. Patenttiboksin soveltaminen on vapaaehtoista, mutta verovelvollisen on tehtävä siitä kirjallinen päätös, joka sitoo verovelvollista aina viisi vuotta kerrallaan.

Lokakuussa julkaistun asetuksen (the Decree) mukaan yhtiöt, joilla on oikeus hyödyntää toiminnassaan taloudellisesti aineetonta omaisuutta, voivat soveltaa patenttiboksisäännöksiä huolimatta siitä, onko yhtiö omaisuuden juridinen omistaja. Edellytyksenä on ainoastaan, että yhtiöt suorittavat hyödyntämäänsä omaisuuteen liittyvää tutkimus- ja kehitystoimintaa.

OECD:n 5. lokakuuta 2015 julkaistu BEPS-projektin toimenpide 5 (Harmful Tax Practices More Effectively, Taking into Account Transparency and Substance) tulee kuitenkin oletettavasti asettamaan rajoituksia patenttiboksin soveltamiseen Italiassa muun muassa tavaramerkkeihin liittyen, jotka eivät OECD:n ohjeiden mukaan saa hyötyä patenttiboksijärjestelmästä. Tämän vuoksi patenttiboksin tämänhetkisten etujen hyödyntämiselle saattaa olla käytettävissä vain rajattu aikaikkuna.

Lue lisää PwC:n Tax Insights -julkaisusta

Jätä kommentti

(* merkityt kentät ovat pakollisia. Sähköpostiosoitetta ei julkaista kommentin yhteydessä.)