Johtajuuden kehittäminen auttaa menestymään muutoksessa

Johtajuutta tarvitaan enemmän kuin koskaan.

Johtajuutta tarvitaan enemmän kuin koskaan.

Kuvittele työelämä viisi vuotta sitten. Muutosvauhti on ollut valtavaa siihen nähden. Pandemia vauhditti digitaalista siirtymää ja pakotti organisaatiot hyödyntämään teknologiaa aivan uusilla tavoilla. Asiakkaat tottuivat käyttämään digitaalisia myyntikanavia. Generatiivisen tekoälyn luomaa potentiaalia pyritään parasta aikaa valjastamaan organisaatioiden hyötykäyttöön. Globaalit megatrendit vaikuttavat monin tavoin talouteen ja yhteiskuntaan.

Kaikki tämä näkyy työntekijöille epävarmuutena tulevasta ja jatkuvana muutoksena.

Yksi suuri muutos on tapahtunut ihmisten asenteissa ja suhtautumisessa työhön. Muutoksen keskellä työntekijöiden motivoituminen, tarve saavuttaa jotain ja kokemus elämässä eteenpäin menemisestä ovat koetuksella. Energia kuluu arjesta selviämiseen.

PwC:n tuoreen, globaalin tutkimuksen mukaan yli puolet työntekijöistä kokee, että muutosta on liikaa ja se tapahtuu samanaikaisesti eri kentillä. Lisäksi 44 prosenttia työntekijöistä ei ymmärrä, miksi asioiden pitäisi muuttua laisinkaan.

Eritaustaisten ja -ikäisten, erilaisissa elämäntilanteissa olevien ihmisten saaminen yhteisten tavoitteiden taakse edellyttää ymmärrystä ihmisten perustarpeista. Organisaation tai tiimin tavoitteisiin sitoutuminen ei tapahdu mekanistisesti ainoastaan parempia etuja tarjoamalla. Se edellyttää panostuksia johtajuuteen.

Tavoitteiden saavuttaminen lähtee oman roolin sisäistämisestä

Johtajuus edellyttää ymmärrystä inhimillisistä perustarpeista. Yksi johtamistieteessä vahvistettu näkökulma perustarpeisiin liittyy sisäiseen motivaation. Sen näkökulman mukaan ihmiset ponnistelevat tavoitteen eteen, jos heille varmistetaan mahdollisuus toimia itsenäisesti ja jos he kokevat olevansa osaavia sekä kuuluvansa jonkinlaiseen yhteisöön. Erilaiset palkkiot ja muut ulkoiset motivaatiotekijät vahvistavat sisäistä motivaatiota, kun ne on valittu oikein.

Yksi keskeisimmistä sisäisen motivaation syntymiseen vaikuttavista tekijöistä on tunne siitä, että on itse ajurin paikalla omassa elämässään. Erityisesti muutoksessa tämä tunne järkkyy.

Ajurin paikalle pääseminen edellyttää pysähtymistä oman elämän äärelle, itselle merkityksellisten asioiden tunnistamista – ja toiminnan suuntaamista näiden mukaisesti.

Keskeistä on usko omiin vaikutusmahdollisuuksiin oman elämän suunnan määrittämisessä.

Työelämässä tämä tarkoittaa oman roolin merkityksen selkeyttä tiimin ja organisaation yhteisen tavoitteen saavuttamisessa – ympäristön jatkuvasti muuttuessa. Oma henkilökohtainen tavoite voi liittyä suoritukseen tai jonkin kokonaisuuden oppimiseen. Molemmissa tapauksissa tavoite on sisäistettävä, jotta asiat siirtyisivät toiminnaksi.

Tiiminvetäjien tehtävänä on auttaa työntekijöitä oivaltamaan oma roolinsa yhteisten tavoitteiden saavuttamisessa ja suuntaamaan tämä oivallus toiminnaksi.

Yksilötason johtamisvalmiuksista organisaatiotason johtamiskyvykkyydeksi

Johtajuuden merkitys nousee esille siinä, miten yksilöiden ja tiimien potentiaalia saadaan kanavoitua relevanttien tavoitteiden suuntaan. Ei kuitenkaan riitä, että vain jotkut onnistuvat johtamistyössään ja muualla asia on rempallaan. Tasalaatuinen johtaminen läpi organisaation mahdollistaa muutoksessa menestymisen.

Muutoksen läpi luoviminen kuormittaa niin työntekijöitä kuin johtoakin – yhtä aikaa pitäisi keskittyä nykyhetkeen ja omaksua tulevaisuudessa vaadittavia taitoja. Onnistumista muutoksessa johtamisessa tukevat:

  • Johtamisen periaatteiden määrittely
  • Johtajuuden tilan arviointi ja seuranta yksiköissä
  • Johtajavalintoihin panostaminen
  • Tuki johtajuuden kehittämiselle
  • Rohkeus tehdä päätöksiä johtamisen kehittämisen tueksi

Johtaminen muutoksessa edellyttää johtajilta läpi koko organisaation kykyä ja herkkyyttä tunnistaa johdettavat asiat ja näiden väliset syy-seuraussuhteet. Polku taloudellisten suorituskykytavoitteiden saavuttamiseen edellyttää yhä selkeämmin työhyvinvoinnin huomioimista. Tuottavuus syntyy pitkällä aikavälillä tiimien ja koko organisaation sujuvasta toiminnasta.

Ylimmän johdon tehtävänä on tukea keskijohtoa navigoimaan läpi muutoksen – ja varmistamaan heidän omien tiimiläistensä toimintakyky. Vaikka johtajuus ei ole pelkästään tiettyihin rooleihin sidottua, odotukset näitä rooleja kohtaan korostuvat.

Yhteenveto

Organisaatioihin on sisäänrakennettuna ajatus organisoitumisesta yhteisen tavoitteen edistämiseksi. Myönteinen ihmiskäsitys lähtee ajatuksesta, että jokaisella on tarve kasvaa ja kehittyä ihmisenä sekä hakea jonkinlaista täyttymystä elämälleen. Näissä raameissa työntekijöille voidaan kuitenkin antaa valtaa tehdä omaan työhönsä liittyviä päätöksiä. Tätä käsitystä voi haastaa, mutta samalla pohtia, millainen on tulevaisuudessa kilpailun osaavista työntekijöistä voittava joukkue.

Joka tapauksessa muutoksessa selviämistä ja siinä menestymistä tukee selkeä näkemys johtajuudesta juuri meidän organisaatiossamme – sekä prosessi sen kehittämiseksi.

Johtajuutta voidaan organisaatiossa kehittää ja sitä tarvitaan enemmän kuin koskaan.

Millä tasolla johtaminen teidän organisaatiossanne on?

Autamme organisaatioita nousemaan johtamisessa seuraavalle tasolla. Tuemme nykytilan analysoinnissa, johtamisen periaatteiden luonnissa, johtajuuden arvioinnissa sekä tavoitteiden asettamisessa ja seurannassa. Ota yhteyttä asiantuntijoihimme, niin jutellaan aiheesta lisää!

Syvenny lisää aiheeseen: Kilpailukyky syntyy inhimillisestä osaamisesta

Timo-Pekka Uotila

HR-palvelut ja johtaminen

+358 (0)20 7877825

timo-pekka.uotila@pwc.com