Listautumisanneissa vahvin ensimmäinen neljännes 15 vuoteen

29.4.2015  |  Lehdistötiedote, Uutiset

Listautumisantien vuosi alkoi Euroopassa näyttävästi: 81 listautumisantia keräsi ensimmäisellä kvartaalilla yhteensä 16,4 miljardia euroa. Suurempiin lukuihin päästiin viimeksi dotcom-boomissa vuoden 2000 ensimmäisellä kvartaalilla, jolloin anneilla kerättiin yli 27 miljardia euroa.

Euroopan listautumisantiaktiviteettia nostivat yli miljardin euron annit Madridissa, Lontoossa, Sveitsissä ja Amsterdamissa. PwC:n IPO Watch -analyysi kertoo suurimman osan vuoden 2015 ensimmäisen kvartaalin listautumisantipotista tulleen Manner-Euroopasta: Madridin, Euronextin ja Sveitsin pörssit keräsivät yli puolet koko Euroopan listautumisantituotosta.

Helsingin pörssissäkin tahti on kiristynyt. Vuoden 2015 ensimmäisen kvartaalin aikana päälistalle saatiin Asiakastieto Group Oyj ja First Northiin listautuivat Detection Technology Oyj ja Piippo Oyj. Tukholmassa nähtiin peräti neljä First North -listautumista.

”Kehitystä on kirittänyt yhtiöiden vahva suorituskyky listautumisten jälkeen, mikä on vähentänyt volatiliteettia. Tämä näkyi myös Asiakastiedon tapauksessa”, PwC Suomen yritysjärjestelypalveluiden partneri Kauko Storbacka toteaa.

Lisäksi markkinoilla on ollut sijoitussalkunhoitajia, joilla on ollut merkittäviä käteisvaroja ja tahtoa laittaa ne tuottamaan.

”Sijoittajat keskittyvät nyt yhtiöihin, jotka ovat vakiinnuttaneet paikkansa ja joilla on vahvaa aiempaa näyttöä kyvystä tuottaa sijoituksille vastinetta. Samaan aikaan käydään koko ajan myös tervettä keskustelua arvon määrittämisestä. Erityisesti instituutioille, jotka ovat pitkään metsästäneet vahvan ja vakaan osinkotuoton yhtiöitä, Asiakastieto on ainutlaatuinen mahdollisuus. Toivon ja uskon Asiakastiedon menestyneen annin rohkaisevan muitakin vahvoja suomalaisyrityksiä listautumaan vielä seuraavan kuuden kuukauden sisällä”, Storbacka jatkaa.

USA kiinnostaa

Listautumisantimarkkinat ovat piristyneet sitten vuoden 2014 jälkimmäisen puoliskon, jolloin Euroopassa kerättiin vain 15,8 miljardia. Vuoden 2015 ensimmäisen kvartaalin aktiviteetti on ollut 44 % korkeampaa kuin vuoden 2014 Q1:llä.

”Erittäin positiivisena näen lisääntyneen kiinnostuksen USA-listautumisia kohtaan, erityisesti lääkekehitys- ja teknologiayhtiöiden osalta. On hienoa nähdä, että Keski-Euroopassa tämä jo vallitseva trendi on pikkuhiljaa rantautumassa myös Suomeen. Keski-Euroopan ja USA:n markkinoiden valuaatio- ja likviditeettitasosta kertoo myös Nasdaqin ”all time high” viime viikolla (vk 17)”, sanoo PwC Suomen pääomatransaktiopalveluiden partneri Netta Mikkilä.

Listautumisantiaktiviteetti jatkuu hyvänä

Pääomasijoittajien avulla toteutetut annit ovat edelleen tärkeä listautumisantimarkkinoiden voimistaja, Euroopassa ne keräsivät 63 % kvartaalin tuotosta. Seitsemän kymmenestä suurimmasta annista Euroopassa toteutettiin pääomasijoittajien avulla, ja niillä kerättiin 6,9 miljardia euroa. Iso-Britannian kymmenestä suurimmasta annista viisi toteutettiin pääomasijoittajien avulla ja niillä kerättiin yhteensä 3,1 miljardia euroa.

“Odotamme aktiviteetin jatkuvan hyvänä myös vuoden toisella neljänneksellä. Ennakoimme vuoden 2015 tärkeimpien tapahtumien keskittyvän suuryrityksistä irrotettuihin yhtiöihin, joiden taustalla vaikuttavat niin vahvat osakemarkkinat kuin kriisin aiheuttamat pakolliset myynnit. Viimeiset pari kuukautta ovat kuitenkin osoittaneet sijoittajien olevan äärimmäisen tarkkoja arvonmäärityksessä ja liikkeellelaskijat etsivät ehkä vaihtoehtoisia tapoja realisoida arvoa”, Mikkilä sanoo.

Lataa IPO Watch Europe Q1/2015: http://www.pwc.co.uk/en_UK/uk/assets/pdf/ipo-watch-q1-2015.pdf

Lisätietoja:

Netta Mikkilä, PwC, partneri, pääomamarkkinatransaktiot, puh. 020 787 7386, Kauko Storbacka, PwC, partneri, yritysjärjestelyt, puh. 020 787 7368,

IPO Watch Europe kartoittaa vuosineljänneksen ajalta kaikki uudet, ensisijaiseen listautumispaikkaan tehdyt yli 5 miljoonan euron arvoiset listautumisannit, jotka on toteutettu Euroopan keskeisimmillä osakemarkkinoilla ja tärkeimmissä markkinasegmenteissä.

Selvitykseen kuuluvat pörssit, jotka sijaitsevat Belgian, Espanjan, Hollannin, Irlannin, Iso-Britannian, Italian, Itävallan, Kreikan, Luxemburgin, Norjan, Puolan, Portugalin, Ranskan, Romanian, Ruotsin, Saksan, Sveitsin, Tanskan ja Turkin alueilla. Selvitys ei kuitenkaan kata saman pörssin sisäisiä markkinaliikkeitä. Tuorein selvitys sisältää uudet listaukset listauspäivän mukaan 1.1.–31.3.2015 väliseltä ajalta.

Kaikki markkinatiedot on hankittu osakemarkkinoilta, eikä PricewaterhouseCoopers LLP ole erikseen tarkistanut annettuja tietoja.

PwC auttaa yrityksiä kasvamaan, toimimaan tehokkaasti ja raportoimaan luotettavasti. Suomessa meitä on yli 800 asiantuntijaa ja toimipisteverkostomme kattaa koko maan. Olemme sitoutuneita tuottamaan laadukasta palvelua liikkeenjohdon konsultoinnin, yritysjärjestelyiden, veroneuvonnan, tilintarkastuksen ja muun varmennuksen alueilla. Ota yhteyttä tai lue meistä lisää: www.pwc.fi.

PwC toimii 157 maassa yli 195 000 asiantuntijan voimin. Nimi PwC viittaa joko koko PwC-ketjuun maailmalaajuisesti tai yksittäisiin jäsenyrityksiimme, joista jokainen on oma juridisesti itsenäinen yhtiönsä. Lisätietoja rakenteestamme löydät osoitteesta www.pwc.com/structure.


Jätä kommentti

(* merkityt kentät ovat pakollisia. Sähköpostiosoitetta ei julkaista kommentin yhteydessä.)