Listautumisantiaktiviteetti vahvaa vuoden 2015 toisella kvartaalilla

13.8.2015  |  Lehdistötiedote, Uutiset

Euroopan listautumisantimarkkinoilla vuoden 2015 toinen kvartaali oli toiseksi tuottoisin viiteen vuoteen, vaikka pääomasijoittajien avulla toteutettujen antien määrä väheni samalla kun yrityskaupat kasvattivat suosiotaan. Antiaktiivisuuden ennustetaan lähtevän hiljaisen kesän jälkeen nousuun Q3:n loppupuolella, ilmenee PwC:n IPO Watch Europe -selvityksestä.

Euroopassa 121 listautumisantia keräsi 14,7 miljardia euroa vuoden 2015 toisella kvartaalilla. Kvartaali oli toiseksi tuottoisin viiteen vuoteen. Edelle kirii vain vuoden 2014 toinen neljännes, jolloin anneilla kerättiin 22,3 miljardia euroa. Vuoden 2015 ensimmäisen kuuden kuukauden tuotto, 31,1 miljardia euroa, on 8 % alempi kuin vuoden 2014 alkupuoliskon, mutta se ylittää silti listautumisantimarkkinoiden elpymistä edeltävien vuosien 2011, 2012 ja 2013 antien koko vuosituotot.

Suomessa vuoden 2015 toisella kvartaalilla nähtiin 4 listautumista (Savosolar, Robit ja Talenom First North -listalle, Pihlajalinna päälistalle), jotka keräsivät yhteensä 114 miljoonaa euroa. Vuoden 2015 ensimmäisellä vuosipuoliskolla listautumisantien (6 kpl) tuotto oli 322 miljoonaa euroa. Summa on yli kolme kertaa suurempi kuin vuoden 2014 vastaavalla ajanjaksolla (4 antia keräsi 105 miljoonaa euroa).

Lontoo piti johtoasemansa ja keräsi liki kolmanneksen koko Euroopan kvartaalin tuotoista: 29 antia toi 4,7 miljardia euroa (edellisvuoden toisella neljänneksellä 54 antia toi 9,9 miljardia euroa). Vuoden alusta lähtien Lontoossa on kerätty 9,3 miljardia euroa, kun vuoden 2014 ensimmäisellä puoliskolla antien tuotto oli 15,9 miljardia. Lontoon pörssin päämarkkinoilla toisen neljänneksen keskimääräisen annin tuotto laski 283 miljoonaan euroon vuoden 2014 vastaavasta 339 miljoonasta eurosta. Iso-Britanniassa moni korkean tason yritysjärjestely johti yrityskauppoihin ja pääomasijoittajien avulla toteutetut aktiviteetit eivät olleet yhtä määräävässä asemassa kuin aiemmin: 57 % tuotosta tuli pääomasijoittajien avulla toteutetuista anneista kun vuoden 2014 toisella neljänneksellä vastaava luku oli 74 %.

Pohjoismaissa (OMX ja Oslo) vuoden 2015 ensimmäisen kuuden kuukauden aktiviteetti nousi 23 % verrattuna edellisvuoteen ja annit tuottivat 4,5 miljardia euroa, kun potentiaaliset listautujat hyödynsivät houkuttelevaa markkinatilannetta.

Listautumisinto jatkuu vahvana

Yhdysvallat johti pääomasijoittajien avulla toteutettujen antien trendiä viimeiset kaksi vuotta, mutta puolisen vuotta sitten näiden antien määrä alkoi hiipua. Samantyyppinen trendi näyttää olevan aluillaan Iso-Britanniassa.

”Muualla Euroopassa toteutettiin vielä aktiivisesti anteja pääomasijoittajien avulla. Suomessakin kaikki päälistan annit olivat pääomasijoittajavetoisia”, PwC Suomen yritysjärjestelypalveluiden partneri Kauko Storbacka toteaa.

Euroopassa yli puolet listautumisantisuunnitelmansa toisen neljänneksen aikana peruuttaneista yrityksistä ostettiin yrityskaupoissa. Arviolta näiden yritysten listautumisantien arvo olisi toteutuessaan yltänyt yli 2 miljardiin euroon.

“Pääomasijoittajien avulla toteutettujen antien kulta-aikaa on kestänyt maailmalla jo melkein kaksi vuotta ja siellä luonnollisesti antiehdokkaita on nyt vähemmän. Olemme jo jonkin aikaa nähneet lukuisia järjestelyjä, joissa valmistellaan samaan aikaan mahdollista antia ja potentiaalisia yrityskauppoja. Myös Suomessa listautuneiden ja yksityisten yritysten arvonmääritysten lähestyessä toisiaan yrityskaupoista tulee varsin houkutteleva vaihtoehto, sillä ne tarjoavat omistajille irtautumismahdollisuuden kerralla”, Storbacka sanoo.

Toinen vuonna 2015 jatkunut globaali trendi on tilanne, jossa jo listatusta yhtiöstä irrotetaan osa ja se listataan omana yrityksenään pörssiin. Vuoden 2015 toisella neljänneksellä 27 % aktiviteeteista oli jakautuneita yrityksiä, kun vuoden 2014 vastaavana ajanjaksona jakautuneiden yritysten annit muodostivat 18 % aktiviteeteista. Suomessa tämä trendi oli voimakkaimmillaan jo aikaisemmin, kun Ahlstromista irtautunut Munksjö listautui kesäkuussa 2013, YIT:stä irtautunut Caverion heinäkuussa 2013 ja Metsosta irtautunut Valmet tammikuussa 2014.

“Huoli Yhdysvaltojen ja Kiinan talouskehityksestä voi aiheuttaa markkinaturbulenssia ja volatiliteettia. Tässä tilanteessa joukko suunniteltuja listautumisanteja saattaa hyvinkin siirtyä myöhemmäksi, vaikka IPO-valmisteluja jatkettaisiinkin aiotulla tavalla. Uskomme antiaktiivisuuden kuitenkin lisääntyvän Suomessa vuoden kolmannen kvartaalin loppupuolta kohden, ja samaa uskovat Lontoon-kollegamme koko Euroopan osalta”, sanoo PwC Suomen pääomamarkkinatransaktioista vastaava partneri Netta Mikkilä.

IPO Watch Europe Q2 2015

Lisätietoja:

Kauko Storbacka, PwC, partneri, yritysjärjestelyt, puh. 020 787 7368

Netta Mikkilä, PwC, partneri, pääomamarkkinatransaktiot, puh. 020 787 7386

IPO Watch Europe kartoittaa vuosineljänneksen ajalta kaikki uudet, ensisijaiseen listautumispaikkaan tehdyt listautumisannit, jotka on toteutettu Euroopan keskeisimmillä osakemarkkinoilla ja tärkeimmissä markkinasegmenteissä. Selvitykseen kuuluvat pörssit, jotka sijaitsevat Belgian, Espanjan, Hollannin, Irlannin, Iso-Britannian, Italian, Itävallan, Kreikan, Luxemburgin, Norjan, Puolan, Portugalin, Ranskan, Romanian, Ruotsin, Saksan, Sveitsin, Tanskan ja Turkin alueilla. Selvitys ei kuitenkaan kata saman pörssin sisäisiä markkinaliikkeitä. Tuorein selvitys sisältää uudet listaukset listauspäivän mukaan 1.4.–30.6.2015 väliseltä ajalta. Kaikki markkinatiedot on hankittu osakemarkkinoilta, eikä PricewaterhouseCoopers LLP ole erikseen tarkistanut annettuja tietoja.


Jätä kommentti

(* merkityt kentät ovat pakollisia. Sähköpostiosoitetta ei julkaista kommentin yhteydessä.)