PWC Uutishuone

Loikka kirjanpitäjästä neuvonantajaksi vaatii liiketoiminnan ymmärrystä

”Haluan että kerrot mitä voin tehdä paremmin.”

”Tarvitsen neuvonantajaa.”

”En halua, että minun täytyy jatkuvasti kysyä talousosastolta missä mennään, vaan haluan, että he ovat aktiivisia minun suuntaani.”

Tässä esimerkkejä kommenteista, jotka ovat toistuneet uudelleen ja uudelleen sen reilun kymmenen vuoden aikana, jonka olen työskennellyt pk-yritysten ja -yrittäjien taloushallinnon kumppanina. Ja tästähän myös taloushallintoalalla on puhuttu ties kuinka pitkään: talousosastojen, olivatpa ne sitten talon sisäisiä tai ulkoisia palveluntarjoajia, pitäisi siirtyä liiketapahtumien kirjaajista ja veroilmoituksen täyttäjistä konsulteiksi.

Nykytekniikka mahdollistaa taloushallinnon perusprosessien yhä tehokkaamman hoitamisen. Tiliöintiautomatiikan ja eri järjestelmien välisten rajapintojen lisäksi monet ovat jo ottaneet käyttöön ohjelmistorobotiikkaa. Seuraava askel on sääntöihin nojautuvan ohjelmistorobotin korvaaminen aidolla koneoppimisella ja tekoälyllä.

Katse rahaprosessista reaaliprosessiin

Taloushallintoalan keskeinen tunnusluku liikevaihto per henkilö onkin digitalisaation tuoman tehokkuuden ansiosta vuosi vuodelta kasvanut. Sen sijaan alan kokonaishenkilöstömäärä kääntyi vuonna 2016 vajaan 5 prosentin laskuun. Olisiko nyt jo aika aidosti alkaa prosessien tehostamisen rinnalla miettiä, minkälaista lisäarvoa voisimme asiakkaillemme tuottaa ajan vapautuessa perustekemisestä? Mitä tämä meiltä talousihmisiltä oikein vaatii?

Palataanpa perusteisiin. Kirjanpito ja tilinpäätöshän on yrityksen rahaprosessin määrämuotoinen kuvaus. Eli sen, kuinka myynneistä saadut tulot ja joko oman tai vieraan pääoman muodossa saatu rahoitus käytetään tuotannontekijöistä aiheutuviin menoihin, velkojen takaisinmaksuun ja hyvässä lykyssä myös osinkoihin. Tämänhän me osaamme. Tiedämme kyllä, minkä otsikon alle jokin kulu tuloslaskelmassa kuuluu ja miten investoinnista aiheutunut meno pitää missäkin tapauksessa jaksottaa kuluksi. Ongelma on vain siinä, että pelkkää rahaprosessia tarkastelemalla ei päästä kovin pitkälle, jos yrityksen johto hakee vastausta esimerkiksi kannattavuusongelmiin.

Toinen liiketoiminnan perusprosessi on reaaliprosessi. Siinä tuotannontekijät kootaan tuotantoprosessiksi ja lopputuloksena saadaan suoritteita eli tuotteita ja palveluita.  Juuri tähän meidän pitäisi päästä käsiksi.

Kun katse talousosastolla siirretään yrityksen rahaprosessin sijaan reaaliprosessiin, muuttuu kysymyksenasettelu. Onko tuotantoprosessi tehokas? Ovatko tuotannontekijät oikeita? Ovatko eri tuotteemme sellaisia, jotka tuottavat asiakkaille lisäarvoa?

Kun etsimme käytettävissä olevan tiedon perusteella vastauksia näihin kysymyksiin, voimme jo aidosti puhua liiketoiminnan kehittämisestä.

Datan keräämisestä datan analysointiin ja liiketoiminnan ymmärrykseen

On aika suunnata resursseja talousdatan keräämisestä sen analysointiin. Lisäksi johdon raporteille on usein tarpeen kerätä muutakin dataa kuin ulkoisen laskennan lukuja. Jos yrityksen johdon ainoina mittareina ovat liikevaihto ja käyttökate, niin käytännön tekemistä on aika vaikea pelkästään näiden perusteella johtaa. Tarvitaan myös mittareita, joiden yksiköt ovat metrejä, tonneja tai tunteja. Mutta liikkeelle voi lähteä pienestäkin. Joskus jo tilikartan muokkaaminen liiketoimintalähtöisemmäksi on iso askel eteenpäin. Vai onko perusteltua, että seuraamme usein materiaaleja ja palveluita vain muutamalla eri tilillä, kun liiketoiminnan muille kuluille niitä on käytössä helposti kymmenkertainen määrä?

Kaikki lähtee aidosta halusta ymmärtää liiketoimintaa.

Tämä vaatii ensinnäkin sitä, että lähdemme liikkeelle tutusta ja turvallisesta työpisteestämme asiakkaan luo. Ei kukaan oleta, että taloushallinnon asiantuntija on jokaisen liiketoiminnan erikoisasiantuntija, joka osaa sormia napsauttamalla taikoa kannattamattomasta bisneksestä kultakaivoksen. Sen sijaan asiakkaalla, olipa hän sitten ulkoinen tai sisäinen, on oikeus olettaa, että olemme kiinnostuneita hänestä. Ja että olemme valmiit laittamaan itsemme likoon asiakkaan ongelmien ratkaisemiseksi.

 

Kirjoitus on julkaistu alunperin Tilisanomissa.