Maahantuojat ja viejät – löytyyhän yritykseltänne jo EORI-numero?

17.6.2020  |  Blogi, Verotus

EORI-numero (’economic operator registration and identification number’) on tulliasioinnin yritystunnus, jota yritys käyttää asioinnissa minkä tahansa EU-maan tulliviranomaisen kanssa. Tulli-ilmoitusten lisäksi EORI-numeroa tarvitaan EU:n asiointipalveluissa esimerkiksi unionilupien, sitovien tariffitietojen (BTI) sekä AEO-valtuutusten hakemiseen. Suomessa EORI-numero haetaan Tullilta.

Tulli ottaa käyttöön uudet tuonnin tulli-ilmoitukset vuoden 2020 lopulla. Maahantuojien kannalta tämä tarkoittaa, että tuoja tarvitsee jatkossa oman EORI-numeron myös siinä tapauksessa, että edustaja antaa ilmoituksen maahantuojan puolesta. Tulli-ilmoitusta ei siis enää jatkossa voi antaa edustajan EORI-numeroa käyttäen. EU:n ulkopuolelle sijoittuneille yrityksille tämä tarkoittaa, ettei maahantuonti Suomeen tai vienti Suomesta EU:n alueelle sijoittumattoman yrityksen toimesta välillistä edustajaa käyttäen enää ole mahdollista, vaan tuojan tai viejän on oltava sijoittunut EU:n alueelle.

On myös hyvä huomioida, että Tulli suunnittelee aloittavansa viejien EORI-numeroiden tarkastukset vuoden 2020 aikana.

Jos yritykselläsi ei vielä ole EORI-numeroa, mutta toimit viejänä tai tuojana, niin toimithan ajoissa, jotta ehdit saada EORI-numeron ennen muutosten voimaantuloa.

EU:n ulkopuolelle sijoittuneet yritykset

EU:n ulkopuolelle sijoittuneille yrityksille uudistukset tarkoittavat, ettei maahantuonti Suomeen tai vienti Suomesta EU:n alueelle sijoittumattoman yrityksen toimesta enää ole mahdollista välillistä edustajaa käyttäen, vaan tuojan tai viejän on oltava sijoittunut EU:n alueelle. Tämä on hyvä huomioida esimerkiksi myytäessä tuotteita EU:n ulkopuolelle silloin, kun EU:n alueelle sijoittumaton ostaja toimii viejänä. Näissä tilanteessa on lisäksi hyvä selvittää mahdollisten sopimus- ja toimitusketjujen muutosten vaikutukset käytettäviin Incoterms-toimitusehtoihin sekä arvonlisäverotukseen.

Brexit – tilannetietoja muutoksista kaupankäyntiin Iso-Britannian kanssa siirtymäajan jälkeen

Tällä hetkellä Iso-Britannia noudattaa siirtymäaikaa, jonka on määrä päättyä vuoden 2020 lopussa. Siirtymäaikana Iso-Britanniaa sitovat samat oikeudet ja velvollisuudet kuin EU:n jäsenenä. EU ja Iso-Britannia aloittivat neuvottelut tulevasta suhteestaan huhtikuussa. Jähmeästi edenneiden neuvoteluiden johdosta näyttää kuitenkin yhä epätodennäköisemmältä, että EU ja Iso-Britannia pääsisivät sopuun ennen vuoden 2020 loppua.

Edelleen on siis auki, millaiseksi EU:n ja Iso-Britannian tuleva suhde lopulta muodostuu; esimerkiksi millaisia tullimuodollisuuksia EU:n ja Iso-Britannian välillä tullaan soveltamaan. Jos sopimusta ei synny ennen siirtymäajan loppua eikä siirtymäaikaa pidennetä, tulee yritysten, jotka käyvät tavarakauppaa Iso-Britannian kanssa, siirtymäajan päätyttyä antaa Iso-Britanniasta Suomeen tuomistaan ja Suomesta Iso-Britanniaan viemistään tavaroista tuonti- ja vienti-ilmoitukset Tullille. Koska kyse on EU:n ulkopuolisesta kaupasta, myös näissä ilmoituksissa tulee siirtymäajan jälkeen käyttää EORI-numeroa.

Seuraamme jatkuvasti brexit-tilanteen kehittymistä ja tiedotamme päivityksistä.

Kommentit on suljettu.