Osaaminen ei kohtaa organisaatioiden tarpeita – globaalin talouden menetykset jopa 150 miljardia dollaria

16.4.2014  |  Lehdistötiedote, Uutiset

Oikeat ihmiset oikeissa töissä. Tähän ajatukseen kiteytyy monen yrityksen kilpailukyky. Aina osaaminen ja tarve eivät kuitenkaan kohtaa. PwC toteutti LinkedInin tilauksesta tutkimuksen Adapt to Survive, joka osoittaa, että huono osaamisen mukauttaminen – kun ihmiset eivät hanki tarvittavaa uutta osaamista tai eivät uskalla vaihtaa toimialaa – maksaa miljardeja dollareita menetettynä lisätuottavuutena ja turhina rekrytointikuluina.

Tutkimuksessa analysoidaan LinkedIn-verkoston 277 miljoonan ammattilaisen keskinäistä vuorovaikutusta ja PwC:n Saratoga-tietopankin kattavaa aineistoa 2 600 työnantajan toiminnasta. Tuloksista selviää, mitkä maat ovat muita edellä osaamisen ja organisaatioiden tarjoamien mahdollisuuksien kohtaamisissa.

Tutkimuksen mukaan suurimmat kustannukset liittyvät menetettyyn tuottavuuteen ja turhiinrekrytointikuluihin. Yhteenlaskettuna niiden arvo nousee jopa 150 miljardiin dollariin.

Tutkimuksessa havaittiin vahva korrelaatio tutkittavan maan työvoiman osaamistason ja maan yritysten suorituskyvyn kanssa. Jos osaaminen ja tarve kohtaisivat markkinoilla paremmin, nousisi lisätuottavuuden mahdollisuus tutkitulla 11 markkina-alueella jopa 130 miljardiin dollariin. Lisätuottavuuden mahdollisuudeksi arvioitiin esimerkiksi Kiinassa 65,6 miljardia dollaria, Yhdysvalloissa 29,3 miljardia dollaria ja Brasiliassa 11,7 miljardia dollaria.

Turhat rekrytointikulut ovat monen tekijän summa. Työnantajien rekrytointiprosessit pitenevät ja samalla nousee myös ”huonojen” rekrytointien määrä, jossa osaaminen ja tarve eivät kohtaa toivotulla tavalla. PwC arvioi tutkitun 11 markkina-alueen yritysten yhteenlaskettujen turhien rekrytointikustannusten nousevan jopa 19,8 miljardiin dollariin.

Monikielisyys Alankomaiden valtti

Tutkimuksessa tarkasteltiin ja pisteytettiin talousalueita, joiden välillä oli huimia eroja niin koossa, väkiluvussa, kehitysasteessa kuin teollisuudenaloissa.

Osaamisen mukautumisen pisteytys kertoo ennen kaikkea tulevaisuuden osaamistarpeen ja osaamisen kohtaamisesta: miten osaaminen ja organisaatioiden tarve kohtaavat markkinatilanteen muuttuessa – ei siitä, millainen markkina-alueen taloudellinen kilpailukyky tällä hetkellä on. Osaamisen mukautumisen pisteytyksessä on merkittäviä eroja markkina-alueiden välillä ja listan kärkisijalle kirinyt Alankomaat pärjäsi muita paremmin muun muassa vahvan ja monikielisen työvoimansa ansiosta.

Intia ja Kiina sijoittuivat osaamisen mukautumisen pisteytyksessä alemmas tutkittavien markkina-alueiden vertailussa ennen kaikkea kehittyneiden toimialojen vähäisyyden ja maiden koon vuoksi: osaamisen mukautumista ja työvoiman liikkuvuutta rajoittaa jo maantiede.

Nykymarkkinatilanteessa hyvin menestyvät maat, kuten Saksa, sijoittuivat vertailussa odotettua heikommin. Saksan tapauksessa sijoittumiseen vaikutti maan vahva erikoistuminen, joka toimii hyvin virkeässä, vahvassa taloustilanteessa, mutta heikentää samalla maan kykyä reagoida ketterästi rakenteellisiin muutoksiin.

Adapt to Survive -tutkimusraportti (maakohtaiset tulokset löytyvät raportin sivulta 5): http://www.pwc.com/en_GX/gx/hr-management-services/publications/assets/linkedin.pdf

Vuonna 2003 perustettu LinkedIn on maailman suurin ammattilaisten yhteisöpalvelu. Vuonna 2014 LinkedInillä oli yli 277 miljoonaa käyttäjää, jotka kirjautuvat palveluun edistääkseen uraansa ja verkostoituakseen. Yrityksen päämaja on Piilaaksossa ja sillä on toimipisteitä ympäri maailmaa.

PwC auttaa yrityksiä kasvamaan, toimimaan tehokkaasti ja raportoimaan luotettavasti. Apunasi on Suomessa 775 asiantuntijaa ympäri maan. Olemme sitoutuneita tuottamaan laadukasta palvelua liikkeenjohdon konsultoinnin, yritysjärjestelyiden, veroneuvonnan, tilintarkastuksen ja muun varmennuksen alueilla. Tavoitteenamme on luoda kestävää menestystä.

PwC toimii 157 maassa yli 184 000 asiantuntijan voimin. Nimi PwC viittaa PwC-ketjuun ja/tai yhteen tai useampaan sen jäsenyritykseen, joista jokainen on oma itsenäinen yhtiö. Lisää tietoa: www.pwc.com/structure


Jätä kommentti

(* merkityt kentät ovat pakollisia. Sähköpostiosoitetta ei julkaista kommentin yhteydessä.)