PWC Uutishuone

Perheyrityksen yrityskaupoissa on tunnetta mukana

Taksi- ja kuljetuspalveluita vuodesta 1978 tarjonneen Kovanen Yhtiöiden liiketoiminta myytiin kesällä 2017, ja perheyrityksen sukupolvenvaihdosprosessissa astuttiin merkittävä askel kohti yrityksen siirtymistä isältä tyttärille. PwC ja Kovanen ovat tehneet yhteistyötä jo useamman vuoden ajan.

Tunne on keskeinen perheyritysten yrityskauppoihin liittyvä erityispiirre. Yrityksen omistajalle päätös liiketoiminnan myymisestä on varmasti omistajauran suurin. Sitä ei tehdä hetkessä, ja myydä firmaa äkkiä eniten tarjoavalle. Se vaatii pitkäjänteisiä keskusteluja perheen kesken ja neuvonantajien kanssa, ja myös valmistautumista tunnepuoleen, PwC:n veroasiantuntija Simo Valtti kertoo.

Taksialan murros vei muutokseen

Kovasen kohdalla sukupolvenvaihdosta oli valmisteltu PwC:n kanssa jo jonkin aikaa, kun taksialan vapautuminen alkoi näyttää yhä todennäköisemmältä. Kun toimialan konkreettinen vapauttaminen lähestyi, Kovaseen otti yhteyttä useita ulkomaisia sijoittajia.

Perheyrityksen kohdalla yrityskauppa voi tuntua jopa pelottavalta asialta, sillä usein yrityksessä on koko elämäntyö kiinni. PwC:llä ja Kovasella oli ollut jo yhteistyötä vuosien ajan, joten tähänkin hankkeeseen oli luontevaa ryhtyä yhdessä. PwC lähti projektiin kokonaisvaltaisesti, niin kuin Kovasen perhe oli toivonut, ja PwC:n tiimi alkoi heti etsiä ostajaa ja miettiä kauppaprosessia. PwC:n vero- ja lakiasiantuntijoista koostunut tiimi pohti erilaisia rakennejärjestelyvaihtoehtoja ja tilintarkastajat huolehtivat siitä, että numerot olivat hyvässä kunnossa. Sopiva ostaja löytyi melko nopeasti Ruotsista, ja PwC lähti edistämään kauppaa.

Työ perheyritysten kanssa on pitkäjänteistä ja luottamuksellista, niin myös Kovasten kanssa.

Yhteistyö oli mukavaa, vähän erilaista kuin esimerkiksi pörssiyhtiöiden kanssa, tässä on paljon lähempänä mukana. Tuntui vähän niin kuin olisi osa perhettä joissain tapauksissa, kaupassa avustanut Juho Lammi PwC:ltä kertoo.

Vaikka Kovanen Yhtiöiden liiketoiminta on nyt myyty toisaalle, itse yritys on edelleen perheen käsissä, ja sukupolvenvaihdos etenee liiketoiminnan myynnin jälkeenkin.

Sanotaan, että perheyritysten kvartaali on 25 vuotta, ja sukupolvenvaihdos tapahtuu keskimäärin siinä ajassa. Kovasen tapauksessa Heikin sukupolven aikana liiketoiminta päätettiin myydä, mutta perheyrityshän ei häviä mihinkään vaan se pysyy. Seuraava sukupolvi tulee sitä aikanaan jatkamaan, Simo Valtti pohtii.

Katso oheiselta videolta Kovasten ajatuksia yrityskaupasta ja sukupolvenvaihdoksesta.