Sukellus tuottavuuteen

27.5.2014  |  Artikkelit

Karita Reijonsaari innostuu teknisistä vempaimista ja tuulettaa päätään sukeltamalla.

Karita Reijonsaari, PwC

Miten päädyit nykyiseen työhösi?

Kauppakorkeakoulussa opiskelin logistiikkaa ja rahoitusta, sen jälkeen siirryin silloiseen Teknilliseen korkeakouluun terveydenhuollon tuotantotalouden tutkimusryhmään. Jatkoin opintoja tutkimustyön ohella aina tekniikan tohtorin tutkintoon.

Vierailevana tutkijana Stanfordin yliopistossa Kaliforniassa sain paljon ideoita ja uusia näkökulmia terveydenhuollon kehittämiseen paikallisilta palveluntuottajilta. Pidän silloin luotuun laajaan verkostoon edelleen tiiviisti yhteyttä. PwC:lle siirryin Aalto-yliopiston HEMA-Instituutin tutkimusjohtajan paikalta kaksi vuotta sitten.

Miksi valitsit alaksesi juuri terveydenhuollon?

Olen aina ollut innoissani teknologiasta ja ihastuin alun perin terveydenhuoltoon sovellusalana hankkeessa, jossa tutkittiin sähköisen asioinnin vaikutusta lääkärin työhön. Terveydenhuollon resurssit ovat globaalistikin rajalliset, ja minusta on äärimmäisen mielenkiintoista analysoida, miten tuottavuutta ja vaikuttavuutta voidaan nostaa toimialalla, mm. teknologian avulla.

Kaikenlaiset tekniset ratkaisut kiinnostavat minua edelleen, ja olen ollut mukana esimerkiksi startupissa, jossa kehitettiin Elsi-älylattia.

Ratkaistaanko tuottavuuden haasteet tekniikan avulla?

Terveydenhuollon teknologiassa on toki merkittävästi hyödyntämättömiä mahdollisuuksia. Palveluverkoston ja toimintamallien uudelleen suunnittelu on kuitenkin ensisijaisen tärkeää. Teknologia on hyvä renki, mutta huono isäntä – siksi kannustamme miettimään toimintamallit ja prosessit kuntoon ennen uuden teknologian käyttöönottoa.

Seuraan itse erityisellä mielenkiinnolla diagnostiikan kehitystä, johon muun muassa genomiikka tuo tarkkuutta ja yksilöllisyyttä.

Mitä kaikkea työhösi kuuluu?

Työnkuvani on laaja ja se motivoi päivästä toiseen. Asiakkaisiimme kuuluu sairaanhoitopiirejä, kuntia ja kaupunkeja, suomalaisia suuryrityksiä sekä terveydenhuollon ja hyvinvoinnin startup-yrityksiä. Pyrin olemaan mahdollisimman paljon mukana projektien toteutuksessa.

Asiakastyön lisäksi luen paljon, jotta pysyn ajan tasalla ja opin lisää. Toimiala elää jatkuvassa muutoksessa, ja omaakin innovaatiokykyä on syytä ruokkia. PwC:n globaali yli 5 000 terveydenhuollon asiantuntijan verkosto on aivan fantastinen informaation ja referenssien lähde. Pyrimme tuomaan entistä enemmän maailmalla opittua suomalaisten toimijoiden avuksi.

Mitkä asiat puhuttavat asiakkaitasi juuri nyt?

Hyvin ajankohtaisia aiheita ovat tuottavuuden johtaminen ja vaikuttavuuden mittaaminen. Asiakkaitamme kiinnostavat kasvavassa määrin toiminnan mittarit, ja olemmekin toteuttaneet analytiikka-hankkeita esimerkiksi liittyen potilasvirtoihin. Palvelujärjestelmän läpinäkyvyyden lisääminen liittyy olennaisesti tähän teemaan.

Kuluvan vuoden aikana olemme tehneet merkittävän määrän Lean-hankkeita. Niiden avulla olemme auttaneet asiakkaitamme parantamaan asiakaskokemusta, toiminnan tehokkuutta ja laatua, sekä säästämään kustannuksia. Lean-metodologia tarjoaa lähestymistavan ja työkaluja jatkuvaan kehittämiseen, joita asiakkaamme voivat hyödyntää myös laajemmin.

Mihin asioihin joudutaan paneutumaan erityisen paljon tulevaisuudessa?

Iso kysymysmerkki liittyy tuottavuuteen sekin, nimittäin tietojärjestelmät. Terveydenhuolto on tietointensiivinen ala ja informaatio monipuolistuu kaiken aikaa. Paitsi diagnostiikasta, tietoa tulee myös esimerkiksi potilaan kotoa mobiililaitteista. Perustietojärjestelmät ovat auttamattoman hajanaiset. Potilaan tieto tulee saada integroitua.

Toinen lähitulevaisuuden iso haaste on kovaa kyytiä vanhenevan sairaalakannan uudelleen rakentaminen. Me tarjoamme näille mittaville tulevaisuuden sairaalahankkeille monipuolista asiantuntijatukea.

Valuvatko työt mukanasi vapaa-ajalle?

Työni on oikeasti myös suuri iloni, ja on osittain oma valintani, että normaali työaika venyy. Mutta jotta järki ja kroppa pysyvät mukana tahdissa, on välillä käytävä ulkona vetämässä happea tai riehumassa punttisalilla.

Vapaa-aikaan kuuluu myös kokkaus, sillä ymmärrän hyvän ruoan päälle. Iso rakkauteni on puhdas suomalainen ruoka, ja valitsen mielelläni raaka-aineiksi luomua ja lähellä tuotettuja raaka-aineita. Kotimainen kala, erityisesti kuha, on suurta herkkuani.

Harrastuksiin kuuluu myös sukellus mutta muualla kuin Suomen kylmissä vesissä. Paras kokemus on parin vuoden takaa Filippiineiltä, jossa pääsin näkemään valashaita.

Osan vapaa-ajasta pyhitän tutkimushommiin. Olen edelleen mukana Aalto-yliopiston terveydenhuollon tutkimusryhmän toiminnassa ja aktiivinen julkaisija.

+ Saat keskelle viikkoa ylimääräisen vapaapäivän. Mitä teet silloin?

Urheilen ja ulkoilen. Viihdyn ystävieni seurassa ja herkuttelen mielelläni hyvissä ravintoloissa.

Jätä kommentti

(* merkityt kentät ovat pakollisia. Sähköpostiosoitetta ei julkaista kommentin yhteydessä.)