- Aiheet
Taloushallinnon rooli muuttuu, mutta merkitys ei vähene
”Huhut kuolemastani ovat vahvasti liioiteltuja”, totesi jo Mark Twain aikoinaan. Viimeiset viisi vuotta eri mediat ovat tulvineet taloushallinnon kuolinilmoituksia, joissa joko kerrotaan kirjanpitäjien kuolevan sukupuuttoon tai robotin syöneen tilintarkastajan. Taloushallinnon ammattilaisten lyhyt eliniänodote tuli kaikkien tietoisuuteen jo 2013. Silloin Oxfordin yliopisto julkaisi ennusteen, jonka mukaan automaatio korvaa meidät taloushallinnon ammattilaiset noin 95 %:n todennäköisyydellä. Eikö mitään ole todellakaan tehtävissä, mietin yön pimeinä tunteina.
No, tavallaan ei. Osittainen amputaatio on väistämätön.
Mikroyritysten kirjanpito menee sovellusten maailmaan kovaa vauhtia ja muuttuu, ainakin osin, tee se itse -kirjanpidoksi. Avoimet rajapinnat, sähköiset aineistot sekä koneoppivat järjestelmät ja ohjelmistorobotiikka tulevat syömään merkittävän osan taloushallinnon perinteisistä töistä, ja hyvä niin. Rutiininomaisesta tallennuksesta voi perustellusti kysyä, kumpi on pienempi: työntekijän kokema motivaatio vai asiakkaan kokema lisäarvo? Vai onko kyseessä jopa kokonaisuus, jossa itse asiassa tulos on vähemmän kuin osiensa summa?
Itsepintaisesti kieltäydymme kuitenkin kirjoittamasta testamenttia.
Taloushallinnon automaatiossa on paljon samaa kuin autonomisessa liikenteessä. Itseajavasta autosta ei ole juuri mitään hyötyä, jos ei keksi mitään tekemistä matkan ajaksi. Samalla tapaa taloushallinnossa suurin lisäarvo ei synny automaation säästämistä kustannuksista vaan ajasta, joka vapautuu liiketoiminnan kasvun ja tavoitteiden tukemiseen.
Ja jos nyt ollaan rehellisiä, niin vaikka Volvoni mukavasti ajaakin itsekseen ykköstietä Helsinkiin, yrittää se tämän tästä seurata edellä ajavan auton perässä Lohjan ABC:lle. Tuskin seuraavakaan Volvoni siis vielä tulee tehtaalta ilman rattia. Samalla tapaa menee vielä pitkä tovi ennen kuin talouspäällikkö sammuttaa valot talousosastolta ja siinä välissä kaikki vapautuva aika investoidaan prosessien kehittämiseen, poikkeamien käsittelyyn sekä ennen kaikkea liiketoiminnan tarpeita tukevan tiedon luomiseen ja jalostamiseen.
Kun taloushallinnon rooli tulevaisuudessa keskittyy yhä vahvemmin poikkeamien ja erityiskysymysten ratkaisemiseen, myös vaatimukset osaamisen suhteen kasvavat. Prosessien kehittämisen teknisen osaamisen lisäksi vaaditaan kykyä johtaa muutoshankkeita ja ajatella asioita uudella tavalla.
Myös vaatimus ymmärtää liiketoimintaa ja siihen vaikuttavia muuttujia tarkoittaa sitä, että taloushallinnon ammattilaisten on opittava seuraamaan yritysten reaaliprosessia rahaprosessien ohella ja tuottamaan molempia kuvaavaa raportointia.
Selvitäkseen uhkaavalta sukupuutolta taloushallinnon ammattilaisten on ennen kaikkea omaksuttava erinomaiset kommunikaatiotaidot ja kyettävä toimimaan Business Partnerin roolissa liiketoiminnan eri osa-alueille ja yritysten omistajille.
Jos oma osaaminen tai organisaation bisnesmalli ei tähän muutokseen taivu, ainoaksi vaihtoehdoksi jää vääjäämättömän odottaminen.