Toisenlainen Huone

10.11.2014  |  Artikkelit, Kasvu ja kansainvälistyminen, Yrittäjyys

Malesialaissyntyinen Evon Söderlund ei halunnut Suomeen muutettuaan tarjoilijaksi vaan perusti oman yrityksen. Hänet palkittiin lokakuussa PwC’s Most Valuable Entrepreneur -palkinnolla.

Erilainen huone

Mitä Tapahtumahotelli Huone tekee, Evon Söderlund?

Jotta liikeideamme voi ymmärtää kunnolla, tätä pitäisi tulla katsomaan. Yrityksemme tarjoaa eri tarkoituksiin ja tunnelmiin sopivia tiloja. Niitä voi muunnella lisää valaistuksen ja musiikin avulla. Meillä on kahdeksan erilaista tilaa ja kolme saunaa. Huoneet avautuvat keskellä sijaitsevaan, kaikille huoneille yhteiseen metsäloungeen ja baariin.

Tarjoamme kokous- ja juhlapaketteja, joita rakennetaan kuhunkin tilaisuuteen sopivaksi. Iltoja varten on juhla- ja viihdepaketteja.

Mistä sait idean Huoneeseen?

Idea on alun perin mieheni Jussin, ja sen taustalla ovat japanilaisten juhlaseurueiden karaokehuoneet. Kun menimme naimisiin Malesiassa, suvuillamme ei ollut yhteistä kieltä, mutta kaikki osasivat tunnettujen kappaleiden sanoja. Yhteinen kieli ja sävel löytyivät My Wayn ja Besame Muchon tahdissa.

Bisnesidea kehkeytyi yksittäisille ihmisille tarjottavista karaokehuoneista yritysten tapahtumapaikaksi, jossa saisi kaiken tiloista tarjoiluihin ja oheisohjelmiin.

Miten rahoittajat suhtautuivat bisnesideaanne?

(Huokaus.) Alku ei ollut helppo, sillä rahoitusta oli hyvin vaikea saada yleisen taloustilanteen synkentyessä. Olimme tehneet tarkan, 50-sivuisen liiketoimintaohjelman tarkkoine rahoituslaskelmineen. Kiersimme mieheni Jussin kanssa pankkeja, ja meille kerrottiin, että idea on hyvä mutta missä ovat reaalivakuutenne. Lopulta ei auttanut muu kuin myydä kotimme, kolmio Espoosta. Olin juuri ehtinyt suunnitella siihen vauvalle oman huoneen ja minua itketti, kun muutossa apuun tulleet ystävät kantoivat tavaroitamme ulos.

Mutta se oli oikea veto. Se osoitti, miten tosissaan tässä projektissa ollaan. Saimme hieman yksityistä rahoitusta, ja remonttikuluissa tultiin meitä vastaan.

Miten myit ja markkinoit Huonetta?

(Naurua.) Kun saimme tilat kuntoon remonttibudjetin paukkumisen jälkeen, rahaa myyntiin ja markkinointiin ei ollut. Kutsuimme avajaisiin 200 ihmistä, joista 40 saapui paikalle. Meillä oli siis hienot tilat, mutta kukaan ei tiennyt niistä. Kun yritykset lopulta löysivät tänne, ne ovat palanneet aina uudestaan. Täällä käyneet ovat suositelleet paikkaa muillekin. Puskaradio on ollut paras – ja lähes ainoa – myynnin ja markkinoinnin kanava.

Korostatte Huoneessa erityisesti hyvää asiakaspalvelua. Miten se poikkeaa perusasiakaspalvelusta?

Olen syntynyt Malesiassa ja tottunut erittäin kohteliaaseen asiakaspalveluun. Ainakin sen voin sanoa, että onnistumme yllättämään asiakkaamme kerta toisensa jälkeen. Mutta lopulta aika pienillä asioilla. Suomalaiset eivät ole tottuneet esimerkiksi siihen, että viemme täältä annettavan pysäköintiluvan heidän puolestaan auton ikkunaan.

Monesti ihmettelen, eivätkö suomalaiset ole tottuneet palveluun lainkaan. Yhden tilaisuuden päätteeksi asiakas tuli kysymään imuria – hänen tiiminsä olisi siivonnut jälkensä. Ihmettelen suomalaisissa kahviloissa käydessäni, miksi joudun erikseen pyytämään lapselle syöttötuolia, vaikka henkilökunta on nähnyt, että olen lapsen kanssa.

Oletko päässyt pahimman yli ja saanut yrityksen kannattavaksi?

Sikäli pahimman yli on päästy, että emme tee enää Jussin kanssa 20-tuntisia työpäiviä. Jussi siis sanoutui irti hyväpalkkaisesta työstään ja tuli Huoneeseen töihin. Palkkalistalla on nyt 7 ihmistä. Emme vieläkään tee voittoa, mutta olen uskaltanut luvata tiimillemme, että jos pikkujoulukausi menee hyvin, matkaamme yhdessä Lappiin. Ja jos menee tosi hyvin, ollaan yötä igluhotellissa.

Matkan varrella on sattunut ja tapahtunut paljon. Mieleeni on jäänyt esimerkiksi aamu, kun kerroin Jussille olevani raskaana. Hän sanoi unenpöpperöisenä – ja yrittäjänä – että vauvahan syntyy kiivaimpaan pikkujouluaikaan!

Moni on ihmetellyt, että onpa teillä hurjat riskit isoissa lainoissa. Omasta mielestäni lainat ovat lopulta aika pieni juttu verrattuna parisuhteeseen. Onneksi meidän suhteemme on vain vahvistunut, ja bisneksessä epätoivon hetkinä vedämme vuorotellen toisiamme ylös.

Oletko suunnitellut laajentumista?

Eräs asiakkaamme ehdotti, että perustaisimme Huoneen Saksaan, hän tulisi sinne heti. Saksaan emme ole ainakaan toistaiseksi menossa mutta Pohjoismaita on mietitty. Ehkä kuitenkin ensin testaamme konseptia jossakin toisessa kaupungissa Suomessa.

Laajentumista suurempi paine meillä on keksiä joka kerta uusia juttuja asiakkaiden yllättämiseksi. Vaikuttaa siltä, että meitä pidetään trendsetterinä.

 

Jätä kommentti

(* merkityt kentät ovat pakollisia. Sähköpostiosoitetta ei julkaista kommentin yhteydessä.)