PWC Uutishuone

Viisi väitettä ulkoistetusta talouspäälliköstä

Yrityksen kasvaessa kokoluokkaan, jossa liikevaihto mitataan jo miljoonissa ja henkilöstöäkin on kertynyt kaksinumeroinen määrä, alkaa yleensä pohdinta siitä, pitäisikö yritykseen palkata talouspäällikkö tai ainakin controller. Kasvun myötä asiat vääjäämättä monimutkaistuvat, eikä yritysjohdon mutu-tuntumalla enää pärjätäkään. Tyypillisesti taloushallinto on ulkoistettu tilitoimistolle, mutta sieltä saatava palvelu kattaa usein vain lakisääteisen ja taaksepäin katsovan kirjanpidon, eikä anna riittävää tietoa päätöksenteon tueksi.

Moni ajattelee, että oman talouspäällikön palkkaaminen on välttämätöntä eikä sitä voi ulkoistaa. Seuraavassa viisi usein kuultua väitettä siitä, miksi näin koetaan ja pohdintaa sitä, ovatko väitteet totta vai tarua.

1. Ulkopuolinen henkilö ei voi ymmärtää riittävän hyvin liiketoimintaani

Tämä riippuu ostetun palvelun laadusta. Väite pitää varmasti paikkansa, jos ulkoistetulla talouspäälliköllä tarkoitetaan henkilöä, joka tekee töitään tuntihinnalla pyyhältäen paikalle vain silloin kun on jokin tulipalo sammutettavana. Mutta jos palvelua ostetaan jatkuvana palveluna yhdessä tehtyyn tarvekartoitukseen perustuen, ei ole mitään syytä, miksi ulkopuolinen asiantuntija ei voisi oppia ymmärtämään myös juuri sinun liiketoimintaasi. 

Kyse on henkilön ammattitaidosta ja varatuista resursseista. Vuokratalouspäällikkönä toimivilla henkilöillä on päinvastoin usein kokemusta monilta eri toimialoilta, järjestelmäosaamista  ja repussaan paljon parhaita käytäntöjä sekä kantapään kautta opittuja asioita muista asiakasyrityksistä.

2. Talouspäällikköpalvelu on kallista

Usein pk-yrityksessä talouspäällikön tai controllerin tarve ei suinkaan ole kokopäiväinen. Tällöin palvelun ostaminen ulkoa nimenomaan on kustannustehokasta. Oman kokoaikaisen ammattitaitoisen talouspäällikön palkkaamisen kuukausikustannus lienee vähintään luokkaa 6 000 €/kk, kun huomioidaan sivukulut. Tällä rahalla saa jo aikamoisen työpanoksen ulkopuolista asiantuntijapalvelua. Ja mikä parasta, et osta pelkästään yhden henkilön osaamista, vaan saat esimerkiksi PwC:n talouspäällikköpalvelun tapauksessa pääsyn koko asiantuntijaorganisaation osaamiseen.

3. Talouspäällikköpalvelun ongelmana on henkilöiden vaihtuvuus

Taloushallinnon avainhenkilöiden vaihtuminen on aina hankalaa. Moni on päätynyt vaihtamaan esimerkiksi tilitoimistoa sen vuoksi, että yhteyshenkilö vaihtuu liian tiuhaan. Tätä riskiä ei toki voi täysin välttää. Oman talouspäällikön vakava sairastuminen tai irtisanoutuminen on kuitenkin vielä paljon hankalampi tilanne. Uuden henkilön rekrytointi ei ole varsinkaan pieneen yritykseen helppoa ja kandidaattien irtisanomisajat nykyisestä työstään tyypillisesti pitkiä. Pahimmillaan entinen henkilö ennättää jo poistua uusiin haasteisiinsa ennen kuin uusi löydetään tilalle ja siirtymästä tulee hankala. 

Hyvällä ulkoistuskumppanilla on useita osaavia henkilöitä, jotka voivat henkilönvaihdostilanteessa ottaa asiakkuuden kontrolloidusti haltuun. Parhaimmillaan henkilön vaihtuminen tuo uutta tuoretta näkökulmaa ja osaamista tullessaan.

4. Joudun ostamaan sian säkissä

Tässä emme voi puhua kuin oman organisaatiomme puolesta. Meillä PwC:llä asiantuntijat itse käyvät myyntineuvottelut ja kartoittavat asiakkaan tarpeen. Asiakas ei siis joudu luottamaan myyjän lupauksiin osaamisesta, vaan voi tehdä omat johtopäätöksensä aivan kuten tekisi rekrytointitilanteessakin.

5. Ulkopuolinen henkilö ei voi toimia esimiehenä

Talouspäällikkö viittaa jo sananakin tietysti siihen, että kyseessä on henkilö, jolla on alaisia. On totta, että ulkopuolinen asiantuntija ei voi toimia asiakkaan oman taloushallinnon henkilöstön juridisena esimiehenä. 

Kannattaa kuitenkin muistaa, että asiantuntijoiden johtamisessa on nykyään  kyse ennen kaikkea valmentamisesta ja tukemisesta. Edistyksellisimmissä organisaatioissa koko organisaatiokaavio on käännetty ylösalaisin ja esimiehet ovatkin niitä, joilla on tässäkin mielessä tukijan ja auttajan rooli. Tässä roolissa ulkopuolinen henkilö voi toimia oikein hyvin. Ostaahan moni itselleen erilaisia coaching-palveluita ulkopuolelta jo muutenkin.

 

6-vinkkia-toimivaan-taloushallintoon