Yli puolet tulosvaroituksista vältettävissä riskienhallinnalla

12.12.2016  |  Artikkelit, Riskienhallinta

Dataa voisi hyödyntää riskienhallinnassa nykyistä paljon enemmän, sanoo PwC:n riskienhallinnan palveluista vastaava Timo Takalo.

Ihmiskunta tallentaa tietoa kiihtyvällä vauhdilla digitaaliseen muotoon. Sähköisinä ykkösinä ja nollina oleva tiedon määrä lisääntyy paitsi määrältään myös monimuotoisuudeltaan.

Mainiona esimerkkinä digitaalisuudesta toimivat suomalaisille tärkeät metsät. Kohta ne kaikki on lähes yksittäisen puun tarkkuudella tallennettu tietokantoihin. Aikoinaan tämä tieto oli pirstaloituneena metsäpalstoittain isäntien tiedossa.

Toinen hyvä esimerkki on sosiaalinen media: yhä enemmän ihmisten mielipiteitä yksittäisistä tuotteista tai palveluista on tallennettu sähköiseen muotoon somessa.

Mitä laajemmin ja mitä pidemmältä ajalta liiketoiminnan tapahtumat on tallennettu digitaaliseen muotoon, sitä paremmat mahdollisuudet meillä on niiden hyödyntämiseen yritysten johtamisessa, toteaa PwC:n riskienhallintapalveluiden johtaja Timo Takalo.

Korrelaatioiden löytäminen onnistuneiden liiketoimien ja sosiaalisen median reaktioiden välillä on luonut huikeita menestystarinoita.

Data hyödyksi myös riskienhallinnassa

Takalon mukaan dataa osataan hyödyntää monipuolisesti liiketoiminnan kehittämisessä, mutta vastaavanlaista hyödyntämistä nähdään harvemmin riskienhallinnassa.

Hän huomauttaa, että esimerkiksi sosiaalisen median tuottamaa dataa ei käytetä riskienhallinnassa läheskään siinä määrin kuin se olisi mahdollista.

Sosiaalisen median heikoistakin signaaleista ja korrelaatioista on mahdollista löytää liiketoiminnan tulevia haasteita jopa kvartaalitaloudessa. Kun näin tehdään, yritykselle jää aikaa reagoida riskeihin ajoissa.

Yhdistä big data riskienhallintaan

Jos yritysten riskienhallinnassa otettaisiin datan mahdollisuudet laajasti käyttöön, tulosvaroitusten määrä pienenisi nykyisestä alle puoleen, Takalo sanoo.

Takalo perustelee, että järjestelmällisellä, sisäistä ja ulkoista dataa tehokkaasti yhdistävällä riskienhallinnalla päästäisiin pienentämään merkittävästi negatiivisten yllätysten määrää.

Datan avulla on mahdollista löytää uusia menestyksen väyliä myös COSO ERM -viitekehyksestä, joka puolestaan auttaa saamaan riskienhallinnan aiempaa järjestelmällisemmäksi.

Riskeistä uusia mahdollisuuksia

Hyviä esimerkkejä tiedon hyödyntämisestä riskienhallinnassa on jonkin verran. Takalo kertoo esimerkin teleoperaattoribisneksestä, jossa somen dataa on analysoitu ja hyödynnetty riskienhallinnassa vuosia.

Teleoperaattoreiden tekstiviesteihin perustuva tulovirta oli vakavasti uhattuna muutama vuosi sitten, kun nuoriso löysi ilmaiseen datansiirtoon liittyvät palvelut.

Tämä riski havaittiin sosiaalisen median heikoista negatiivisista signaaleista, jotka liittyivät tekstiviesteihin. Tulovirroissa tuleva muutos ei vielä tuolloin näkynyt eikä liiketoimintajohto voinut siksi havaita kyseistä uhkaa.

Ulkopuolisen datan järjestelmällisillä analyyseillä riski kuitenkin havaittiin ja siihen pystyttiin reagoimaan heti.

Näissä tilanteissa tulee mieleen vanha viisaus: kun riski saadaan tietoon hyvissä ajoin ja ennen kilpailijoita, se muuttuu mahdollisuudeksi.

************

Timo Takalo, 48

  • Johtaja, Risk Assurance Services
  • Koulutus KTM
  • PwC:llä noin 20 vuoden kokemus riskienhallintatehtävistä
  • Ennen PwC:tä vastannut riskienhallinnasta konepajateollisuudessa
  • Jäsenenä PwC:n ja konepajayrityksen hallituksessa
  • Harrastaa kuntoilua

Jätä kommentti

(* merkityt kentät ovat pakollisia. Sähköpostiosoitetta ei julkaista kommentin yhteydessä.)