PWC Uutishuone
PWC Uutishuone

AI kiihdyttää markkinoinnin transformaatiota

”AI mullistaa markkinointialan”, mietin erään AI-teknologiapalvelun myyntimiehen lopetettua 40 minuuttia kestäneen tuote-esittelynsä. Hänen edustamansa teknologia käytännössä korvaisi ison tiimin hakukonemarkkinoinnin ja mainonnan kohdennuksen asiantuntijoita tekoälyllä. Demossa AI oli tehnyt kuukaudessa asiakkaalle yli 300 000 erilaista päätöstä, 70 000 kampanjaa ja kampanjatestiä. Näiden toimenpiteiden tuloksena markkinoijan myyntituotot olivat kasvaneet satoja prosentteja. AI osasi myös kertoa läpinäkyvästi, miten ja miksi se oli kaikki nämä päätökset tehnyt.

AI kiihdyttää markkinoinnin transformaatiota.

Hakukone- ja display-mainontaan keskittyneiden markkinointi- ja mediatoimistojen liiketoimintamalli on vaarassa. On vaikea kuvitella miten ihminen voisi kilpailla tekoälyn kanssa työtehtävissä, jotka vaativat puhdasta laskentaa ja päätöksentekoa numeroiden perusteella. ”AI tekee työtä tauoitta 24/7, eikä se valita”, myyntimies kehaisee lopuksi. On helppo olla samaa mieltä.

Asiakasorganisaation näkökulmasta AI ja robotiikka ovat ehdottomasti hyviä asioita. Ne korvaavat myynnin ja markkinoinnin manuaalisia ja toistuvia tehtäviä, ja vapauttavat näin aikaa sekä resursseja enemmän lisäarvoa tuottaviin tehtäviin. AI mahdollistaa myös aiemmin resurssi-intensiivisien toimintojen tuomisen organisaation sisälle, jolloin ulkopuolisia yhteistyökumppaneita voidaan vähentää.

AI osaa paljon muutakin. Se osaa tuottaa jo tarpeeksi hyvää tuotesisältöä, personoida markkinointiviestejä ja lähettää ne juuri oikeaan aikaan asiakkaille. Se ymmärtää monia kieliä reaaliaikaisesti ja osaa käydä yksinkertaisia keskusteluja asiakkaiden kanssa vaikkapa asiakaspalvelu-chatissa. Tekoälyn hyödyntäminen on helppo aloittaa markkinoinnista, koska erilaisia työkaluja on paljon saatavilla ja hyötyjä on suhteellisen helppo mitata. Varsinkin digitaalisen markkinoinnin läpinäkyvyys ja data-ohjautuvuus ovat omiaan AI:n käyttöön.

AI tulee kiihdyttämään jo ennestään murroksessa olevaa markkinointitoimialaa ja -toimintoja ennennäkemättömästi. Tämä aiheuttaa sen, että laadukkaan datan merkitys korostuu. Jos datasi on kuralla, ei edistyksellisinkään AI saa siitä paljoakaan irti. Datan laatu ja datainfrastruktuuri on laitettava kuntoon niissäkin organisaatioissa, jotka ovat sitä onnistuneet tähän asti lykkäämään.

Organisaatioiden tulee aktivoitua ja tehdä oma liiketoimintalähtöinen AI-strategiansa:
  • Mitä kasvua tai vaihtoehtoisesti säästöjä tekoälyllä voidaan saavuttaa?
  • Mitä mahdollistajia tekoälyn hyödyntämiseen tarvitaan?
  • Millaisilla konkreettisilla askelilla ja prosesseilla asiaa edistetään?

Liiketoiminnan, asiakaskokemuksen ja teknologian yhteispeliä on tärkeää tarkastella kokonaisvaltaisesti. Kun suunnitelma tekoälyn hyödyntämiseksi on tehty, voi yritys alkaa pala palalta ketterästi rakentamaan AI-kyvykkyyksiä. Strategia auttaa kohdistamaan panostukset oikeisiin asioihin ja toimenpiteille saadaan oikea suunta ja päämäärä.

Me autamme sinua luomaan ja jalkauttamaan AI-strategiasi. Ollaan yhteydessä ennen kuin AI korvaa meidätkin.