PWC Uutishuone
PWC Uutishuone
10.12.2018|

Amazon, Alphabet ja Volkswagen suurimmat T&K-investoijat

Investoinnit tutkimukseen ja kehitykseen ovat kasvussa erityisesti kiinalaisissa yrityksissä, mutta myös Eurooppa on kirinyt. Tuhannesta suurimmasta globaalista yrityksestä eniten rahaa T&K-toimintaan käyttää kuitenkin Amazon, selviää PwC:n Strategy&:n selvityksestä.

Tuhannen suurimman kansainvälisen yhtiön t&k-menot ovat kasvaneet vuoden aikana 11 prosenttia 782 miljardiin dollariin. Eniten T&K-menot kasvoivat kiinalaisissa yhtiöissä, 34 prosenttia. Eurooppa tuli kakkosena (+ 14 %). Japani (+ 9,3 %) ja Pohjois-Amerikka (+ 7,8 %) jäivät etenkin Kiinan tahdista.

Luvut selviävät PwC:n Strategy&:n toteuttamasta The 2018 Global Innovation 1000 studysta, joka tehtiin jo 14:tä kertaa. Selvityksessä analysoidaan maailman tuhannen suurimman pörssiyhtiön tutkimus- ja kehitysmenoja. Yksi havainnoista oli myös, että t&k-menot suhteutettuina myyntiin ovat ennätyksellisen korkealla tasolla (4,5 %).

Yhtiöistä Amazon piti edellisvuoden tapaan T&K-investoijien ykkössijaa. Se käytti tutkimukseen ja kehitykseen vuoden aikana 22,6 miljardia dollaria. Toiseksi tuli Alphabet (16,2 miljardia dollaria) ja kolmanneksi Volkswagen (15,8 miljardia dollaria).

Selvitystä varten T&K-päättäjiltä kysyttiin näkemystä maailman innovatiivisimmista yrityksistä. Amerikkalaiset jyräävät tällä listalla, sillä kymmenen innovatiivisimman joukkoon ylsi vain yksi ei-amerikkalainen, Samsung. Innovatiivisimmaksi nousi Apple, kakkoseksi Amazon ja kolmoseksi Alphabet.

Eri toimialoja tarkasteltaessa selvisi, että T&K-menojen kasvu on ollut nopeinta kulutustavarateollisuudessa. Se ohitti jo ohjelmisto- ja internet-teollisuuden. Raportissa mainitaan lisäksi, että toimialoista terveydenhoitoala kasvaa suurimmaksi T&K-rahankäyttäjäksi vuoteen 2020 mennessä.

Strategioiden yhdenmukaisuus yhdistää innovaattoreita

Osa PwC:n Strategy&:n tutkimusta oli viisi vuotta kestänyt selvitys, jossa käytiin läpi suurimpien yhtiöiden suoriutumista ja innovaatioinvestointeja. Saatuja tuloksia verrattiin muihin samalla alalla toimiviin yrityksiin.

Näin saatiin selville erittäin vaikutusvaltaisiksi innovaattoreiksi nimettyjen ryhmä, johon valikoitui 88 yhtiötä. Nämä yhtiöt ovat pärjänneet koko viiden vuoden jakson omalla alallaan parhaiten, kun niitä on tarkasteltu taloudellisen menestyksen mittareilla (mm. tulojen ja markkina-arvon kasvu, käyttökate, myyntikate, liikevoitto ja osakkeenomistajien kokonaistuotto).

Innovaattoreiden myynnin kasvu oli 2,6 kertaa suurempi ja markkina-arvon kasvu oli 2,9 kertaa suurempi kuin muiden tuhannen suurimman yhtiön.

Näitä yhtiöitä yhdistää muun muassa yhdenmukaisuus: Niiden innovaatiostrategia on yhdenmukainen liiketoimintastrategian kanssa, ja yrityskulttuuri puolestaan on yhdenmukaista innovaatiostrategian kanssa. Lisäksi näissä yhtiöissä johtoryhmä on suuntautunut tutkimukseen ja kehitykseen sekä innovaatiostrategiaan”, kertoo PwC:n partneri Tuomas Törmänen.

Innovaattoriyritysten määrä on noussut erityisesti televiestinnässä, kulutustuotteissa ja terveydenhoidossa. Aiempaa vähemmän innovaattoreita on puolestaan kemikaali- ja energia- sekä tietokone-, elektroniikka-, ohjelmisto- ja internet-alalla.

Suurimmat T&K-investoijat:

 1. Amazon
 2. Alphabet
 3. Volkswagen
 4. Samsung Electronics
 5. Intel
 6. Microsoft
 7. Apple
 8. Roche Holdig AG
 9. Johnson & Johnson
 10. Merc & Co.

Innovatiivisimmat yritykset:

 1. Apple
 2. Amazon
 3. Alphabet
 4. Microsoft Corporation
 5. Tesla
 6. Samsung Electronics
 7. Facebook
 8. General Electric Company
 9. Intel
 10. Netflix 

 

Lue lisää: The 2018 Global Innovation 1000 study