PWC Uutishuone
PWC Uutishuone
12.09.2019|

Brexit: Onko yritykselläsi maahantuontiin ja vientiin tarvittavat EORI-numerot?

Brexitin lähestyessä (31.10.2019) yritysten on varauduttava tulevaan tullirajaan UK:n ja EU:n välillä sekä siihen liittyviin velvoitteisiin. Näihin kuuluvat muun muassa EORI-numeron (Economic Operator Registration and Identification Number) hakeminen, sillä EORI-numero on edellytys tavaroiden viennille ja maahantuonnille sekä EU:ssa että UK:ssa. 

UK:ssa muun EU-jäsenvaltion kuin UK:n myöntämän EORI-numeron voimassaolo brexitin myötä lakkaa. Tämä edellyttää EORI-numeron hakemista UK:sta niiltä yrityksiltä, joilla on vientiä UK:sta tai tuontia UK:hon.

UK:n EORI-numeroa tarvitsevat kaikki yritykset, jotka ostavat tavaraa UK:hon ja myyvät tavaraa UK:sta riippumatta siitä, toimitetaanko tavara EU:hun tai sen ulkopuolelle. UK:n myöntämää EORI-numeroa ei nykyisten tietojen mukaan tarvita tavarakauppaan Pohjois-Irlannin ja Irlannin välillä. UK on tiedottanut aikovansa myöntää UK:ssa alv-rekisteröityneille yrityksille EORI-numeron automaattisesti. Muiden yritysten tulee hakea EORI-numeroa erikseen.

EU:sta UK:hon tavaraa vievillä tai sieltä tavaraa EU:hun maahantuovilla yrityksillä on puolestaan oltava brexitin myötä muun EU-maan kuin UK:n myöntämä EORI-numero. Komissio on ohjeistanut jäsenvaltiota myöntämään EORI-tunnuksia etukäteen, mutta jäsenvaltioiden Tullit ovat olleet vastahakoisia käsittelemään hakemuksia. Myös Suomen Tulli on tiedottanut, että EORI-numerohakemukset käsiteltäisiin vasta brexitin astuttua voimaan.