PWC Uutishuone
PWC Uutishuone
22.01.2021|

Brexit-sopimuksen vaikutukset sosiaaliturvaan

Britannia ja EU pääsivät jouluaattona yhteisymmärrykseen EU:n ja Britannian välisestä uudesta suhteesta. Uusi sopimus sisältää myös sosiaaliturvaa koskevia säännöksiä, joita sovelletaan 1.1.2021 jälkeen liikkuviin henkilöihin. Sopimusta sovelletaan väliaikaisesti 28.2.2021 saakka, jolloin se on tarkoitus vahvistaa pysyvästi. Lisätietoja uuden sopimuksen vaikutuksista sosiaaliturvaan löytyy PwC:n Global Mobility Insights -julkaisusta “United Kingdom and European Union confirm Brexit Deal for social security“. 

Suomen viranomaisten sivuilta löytyy vielä varsin rajallisesti tietoa uuden sopimuksen vaikutuksista, mutta tietoja tultaneen päivittämään lähiaikoina. KELA julkaisee ajantasaista tietoa brexitin vaikutuksesta sosiaaliturvaan täällä ja Eläketurvakeskus täällä.

Uusi sopimus sisältää säännöksiä, jotka mahdollistavat lähtövaltion sosiaaliturvassa säilymistä ulkomaankomennuksen ajan. EU-jäsenvaltioilla on kuitenkin oikeus päättää, tulevatko ne soveltamaan kyseisiä säännöksiä vai ei. Erona aiempaan tilanteeseen on mm. se, että uusi sopimus takaa mahdollisuuden säilyä kotimaan sosiaaliturvassa vain kahden vuoden ajan. Huomattavaa on, että uusi sopimus koskee vain 31.12.2020 jälkeen syntyneitä tilanteita, kun taas tätä ennen alkaneet tilanteet kuuluvat erosopimuksen soveltamisalan piiriin.