PWC Uutishuone
PWC Uutishuone
12.12.2018|

Brexit: Yllättäviä käänteitä erosopimusprosessissa

Iso-Britannian pääministeri Theresa May on ilmoittanut lykkäävänsä parlamentin äänestystä brexitin erosopimuksesta. Parlamentin oli määrä äänestää erosopimuksesta 11. joulukuuta, eikä uutta äänestyspäivää ole virallistettu. Viimeisin mahdollinen päivä äänestykselle on 21. tammikuuta 2019, jolloin vastuu brexit-sopimuksen neuvottelemisesta siirtyy hallitukselta parlamentille.

EU:n ja Iso-Britannian eroprosessiin tuli yllättävä käänne myös Euroopan unionin tuomioistuimen puolelta. EUT linjasi 10. joulukuuta annetussa päätöksessään, että virallisen erohakemuksen jättänyt jäsenvaltio voi perääntyä niin kauan kuin erosopimus ei ole astunut voimaan. EUT vetosi muun muassa valtiosopimusoikeutta koskevaan Wienin yleissopimukseen, jonka mukaan valtio voi peruuttaa eropyyntönsä. Komissio ja EU:n neuvosto vastustivat mahdollisuutta perääntyä eroprosessista, jottei perustussopimuksen artiklaa 50 käytettäisi jatkossa esimerkiksi poliittisen painostuksen välineenä.

Tällä hetkellä on vaikea arvioida, miten brexit tulee etenemään. Iso-Britanniassa brexit-sopimusta vastustavat sekä oppositio että monet pääministeri Mayn puoluetoverit, jotka olisivat halunneet Iso-Britannian irtautuvan EU:sta ilman minkäänlaista ”liekaa kaulassaan”. Brexitin kannattajat näkevät nimittäin Iso-Britannian joutuvan edelleen noudattamaan monelta osin EU:n lainsäädäntöä ilman minkäänlaista vaikutusvaltaa äänivallan puuttumisen vuoksi EU:n neuvottelupöydässä. Brexit-sopimuksen EU:lle jättävä ”sanelupolitiikka” ei monia miellytä. Parempi yksin kuin löyhässä hirressä onkin monen sopimusta vastustavan näkökanta.

Tarjolla useita eri ratkaisuvaihtoehtoja

Brexit-sopimuksen hylkääminen aiheuttaisi Iso-Britannialle kuitenkin jäisen suihkun, sillä Iso-Britannia lähtisi EU:sta maaliskuun lopussa ilman minkäänlaisia myönnytyksiä.

Iso-Britanniasta tulisi yhdessä yössä EU-valtioihin nähden kuten mikä tahansa EU:n ulkopuolinen valtio (ns. kolmas valtio), jolla ei olisi EU:n kanssa edes kauppasopimusta. Samalla Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajalle tulisivat normaalit tullimuodollisuudet, jotka on koettu yhdeksi EU:sta lähdön suurimmaksi ongelmaksi.

Sen vuoksi brexit-sopimuksen kannattajat katsovat, että äänivallan menetys ja omien kauppasopimusten puuttuminen kolmansien valtioiden kanssa on kohtuullinen hinta siitä, että muun muassa Pohjois-Irlannissa voidaan säilyttää monia EU:n tuomia etuuksia, joita alue vaatii.

On myös esitetty kysymyksiä, voisiko brexitin peruuntuminen aiheuttaa muutoksia Iso-Britannian nykyisiin erityisiin jäsenetuihin, kuten Iso-Britannian alennettuun jäsenmaksuun. EU:n puolelta Iso-Britanniasta tulleisiin ehdotuksiin eroneuvotteluiden uudelleen käynnistämiseksi on suhtauduttu kieltävästi. Tilanne elää päivittäin ja tällä hetkellä tärkeintä onkin seurata tarkasti asian uutisointia. Aikaa ei ole paljon ja yritykset, joiden kannalta brexitillä on suuria vaikutuksia, joutuvat nyt varautumaan useampaan kuin kahteen vaihtoehtoon.