PWC Uutishuone
PWC Uutishuone

Brexitiin on enää kuukausi aikaa, mutta neuvottelut EU:n kanssa jatkuvat

Vaikka brexitiin on enää kuukausi aikaa, Iso-Britannia pitää EU-yrityksiä ja kansalaisia edelleen jännityksessä.

Iso-Britannian parlamentti antoi 27. 2.2019 pääministeri Maylle jälleen lisäaikaa neuvotteluille EU:n kanssa. Tällä kertaa pääministeri on lupautunut palaamaan parlamentin eteen uuden ehdotuksen kanssa, näillä näkymin 12.3.2019. Jos Mayn uutta ehdotusta ei tuolloin parlamentissa hyväksytä, parlamentin on tarkoitus tämän jälkeen äänestää siitä, haluaako se sopimuksellisen vai sopimuksettoman EU-eron. Parlamentin äänestäessä sopimuksellisen eron puolesta, sen tulee vielä päättää siitä, siirretäänkö EU-eron ajankohtaa, jotta uusista ehdoista ehditään neuvotella EU:n kanssa.

May on tiedottanut olevansa avoin mahdollisen lisäajan pyytämiselle EU:lta, mutta varoittanut siirron olevan mahdollinen korkeintaan kesäkuun loppuun europarlamenttivaalien vuoksi. EU:n puolelta lisäajan myöntämistä on pidetty mahdollisena sillä ehdolla, että Iso-Britannia tuo pöytään konkreettisia neuvotteluehdotuksia. EU:n jäsenvaltiot jakautuvat tältä osin kahteen leiriin. Osa on valmis pidentämään brexitiä jopa vuoden 2021 alkuun.

Yleisesti EU-jäsenvaltioissa suhtaudutaan kuitenkin erittäin skeptisesti, ellei jopa kielteisesti brexitin pidentämiseen muutamilla kuukausilla. Muutamassa kuukaudessa ei saada uutta sopimusta aikaan ja tällöin myös EU:n löyhässä hirressä roikkuminen vain jatkuu ja hallinnolliset kulut kasvavat. Toisaalta lisäajan pyytäminen erolle ei ole helppo asia myöskään Iso-Britannialle, sillä se osoittaisi monen mielestä Iso-Britannian katuvan päätöstään ja olevan nöyryyttävää. Kalastuksesta vastaava Iso-Britannian ministeri erosikin tämän vuoksi tehtävästään.

EU on sanonut selvästi ei minkäänlaisille “minisopimuksille”, joita Iso-Britannian parlamentti on yrittänyt saada läpi. Sopimusta yritettiin neuvotella muun muassa henkilöiden liikkumisen osalta. Tämän EU tyrmäsi. EU:n mielestä tällaisista minisopimuksista neuvotteleminen osoittaisi vain, että varsinainen brexit-sopimus on epäonnistunut.

Tilanteen kehittyminen kohti sopimuksetonta brexitiä on lähiviikkoina korostunut, kun EU sekä EU-jäsenmaiden tullihallinnot ovat alkaneet aktiivisesti tiedottaa sopimuksettoman brexitin seuraamuksista ja niihin valmistautumisesta. Lisäksi Euroopan unionin virallisessa lehdessä julkaistaan lähes päivittäin Iso-Britannian EU-eroon valmistavia lainsäädännöllisiä muutoksia.

 

Kaikki brexit-uutisemme

 


 

Vastaa kyselyymme ja tarkista yrityksesi brexit-valmiudet