PWC Uutishuone
PWC Uutishuone
08.02.2019|

Brexitin vaikutukset brittien oleskeluoikeuteen ja työntekoon Suomessa

Ison-Britannian ero EU:sta maaliskuun lopulla näyttää edelleen todennäköiseltä. Epäselvää sen sijaan on, toteutuuko ero EU:n kanssa neuvotellut sopimuksen kanssa vai ilman. Tällä on vaikutusta Ison-Britannian kansalaisten oleskeluoikeuteen muissa EU-maissa.

Riippumatta siitä miten EU-ero tulee tapahtumaan, Suomessa oleskelevia Ison-Britannian kansalaisia kehoitetaan rekisteröimään oleskeluoikeutensa Maahanmuuttovirastossa 29.3.2019 mennessä.

Sisäministeriö valmistelee erillislakia Britannian kansalaisten oleskeluoikeuden jatkamiseksi Suomessa määräajaksi sen varalta, että Iso-Britannia eroaa EU:sta maaliskuun lopussa ilman sopimusta. Erillislailla pyritään varmistamaan, että Suomessa nyt asuvat britit saisivat oikeuden jatkaa oleskeluaan, asumistaan, työntekoaan ja opiskeluaan sekä sosiaaliturvaan liittyviä etuuksiaan Suomessa erillislaissa säädettävän määräajan. Erillislaki koskee niitä Britannian kansalaisia, jotka ovat rekisteröineet oleskelunsa Suomessa 29.3.2019 mennessä.

Jos työntekijä on rekisteröinyt oleskelunsa jo Ison-Britannian kansalaisuuden perusteella, mutta hänellä on myös toisen EU- tai ETA-maan kansalaisuus, suositellaan uutta rekisteröitymistä tämän kansalaisuuden perusteella.

Tarvitsetko apua? People & Organisation -ryhmämme asiantuntijat auttavat brittiläisten työntekijöiden oleskeluoikeuden rekisteröinnissä. Ota yhteyttä!