PWC Uutishuone
PWC Uutishuone

Brexitin vaikutukset Suomessa asuviin Britannian kansalaisiin

Britannian ero EU:sta tuo muutoksia Suomessa asuvien Britannian kansalaisten oleskeluoikeuteen vuoden 2021 alusta lähtien. Suomen ja Britannian välinen erosopimus takaa Suomessa asuvien Britannian kansalaisten sekä heidän perheenjäsentensä oleskeluoikeuden jatkossa samalla tavalla kuin EU-jäsenyyden aikana. Tämä pätee silloin, kun Suomeen saapuminen on tapahtunut ennen siirtymäkauden loppua eli 31.12.2020 mennessä. Sen sijaan Suomeen 31.12.2020 jälkeen saapuvien Britannian kansalaisten on kolmannen maan kansalaisina haettava oleskelulupaa asuakseen ja työskennelläkseen Suomessa.

Työnantajan velvollisuus on pitää huolta siitä, että ulkomaisilla työntekijöillä on lainmukainen oikeus asua sekä työskennellä Suomessa.

Jos yrityksesi palveluksessa on Britannian kansalaisia tai suunnittelette Britannian kansalaisen palkkaamista, on muistettava huolehtia siitä, että asianmukaiset toimenpiteet on tehty heidän oleskelu- ja työnteko-oikeuden turvaamiseksi. Mikäli yrityksen palveluksessa olevilla työntekijöillä ei ole lainmukaista oleskeluoikeutta Suomessa, tästä voi seurata Maahanmuuttoviraston määräämä 1 000–30 000 euron sakko. Luvattoman ulkomaisen työvoimaan käyttö on myös rikosoikeudellisesti rangaistava teko.

EU-kansalaisen oleskeluoikeuden vaihtaminen Britannian kansalaisen oleskeluoikeuteen

Suomessa asuvien Britannian kansalaisten, jotka ovat rekisteröineet EU-kansalaisen oleskeluoikeutensa Maahanmuuttovirastossa, on haettava vaihtohakemuksella erosopimuksen mukaista Britannian kansalaisen oleskeluoikeutta. Maahanmuuttovirasto on 1.10.2020 alkaen vastaanottanut sähköisiä vaihtohakemuksia Enter Finland -palvelussa. Vaihtohakemus tulee olla jätettynä 30.9.2021 mennessä.

Sähköisen hakemuksen lisäksi hakijoiden on varattava aika henkilökohtaiselle tunnistautumiskäynnille Maahanmuuttoviraston palvelupisteelle. Maahanmuuttoviraston sähköisessä ajanvarausjärjestelmässä on saatavilla erillisiä “brexit-aikoja” näitä hakemuksia varten.

 

PwC Suomen Immigration & Relocation -tiimi avustaa mielellään kaikissa maahantuloon ja asettautumiseen liittyvissä asioissa ja tukee esimerkiksi Britannian kansalaisten vaihtohakemuksissa sekä mahdollisissa oleskelulupahakemuksissa tulevaisuudessa.