CBAM-raportoinnissa siirryttiin seuraavaan vaiheeseen: yritysten on kerättävä ja raportoitava todellisia päästötietoja

CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism) eli hiilirajamekanismi vaatii kaikkia EU-maahantuojia raportoimaan ja vuodesta 2026 alkaen, kompensoimaan hiilidioksidipäästöt tietyistä EU:n ulkopuolelta tuoduista tavaroista, kuten alumiinista, sementistä, sähköstä, lannoitteista, raudasta, teräksestä ja vedystä.

CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism) eli hiilirajamekanismi vaatii kaikkia EU-maahantuojia raportoimaan ja vuodesta 2026 alkaen, kompensoimaan hiilidioksidipäästöt tietyistä EU:n ulkopuolelta tuoduista tavaroista, kuten alumiinista, sementistä, sähköstä, lannoitteista, raudasta, teräksestä ja vedystä.

Hiilirajamekanismi otetaan käyttöön vaiheittain ja kuluvalla siirtymäkaudella maahantuojien on raportoitava CBAM-tavaroiden suorat ja epäsuorat päästöt Euroopan komissiolle neljännesvuosittain. Kolmen ensimmäisen raportointijakson aikana, raportin on voinut antaa komission julkaisemilla oletusarvoilla todellisten päästötietojen sijaan.

Nyt raportoinnissa on siirretty uuteen vaiheeseen, ja seuraavaan neljännesvuosiraporttiin (Q3/2024) tarvitaan todelliset päästötiedot, joiden hankkimisesta maahantuoja on vastuussa.

Suomen Tullin ohjeistuksen mukaan, CBAM-raportointivaatimuksia tulee noudattaa siirtymäkauden aikana, jotta yritys voi hakea valtuutetun CBAM-ilmoittajan luvan ja jatkaa CBAM-tuotteiden maahantuontia myös tulevaisuudessa.

Siirtymäkaudella maahantuojille ei lähtökohtaisesti synny konkreettisia viranomaismaksuja tai päästökustannuksia. Käytännössä yrityksille kuitenkin syntyy hallinnollisia kuluja raportointivaateiden täyttämiseksi. Raportointivelvollisuuden laiminlyönti voi myös johtaa sanktioihin jo siirtymäkauden aikana. Vakavimmillaan tämä voi tarkoittaa CBAM-tuotteiden maahantuonnin kieltoa, kun täysimittaiset CBAM-velvoitteet otetaan käyttöön vuoden 2026 alusta.

Päästötietojen kerääminen ja raportointi voivat osoittautua yllättävän haastaviksi

Kolmen raportointikauden kokemuksien perusteella, raportointia varten tarvittavien tietojen kerääminen, raportin laatiminen ja antaminen EU-komissioille vaativat odotettua enemmän resursseja.

Suurimman haasteen yrityksille tällä hetkellä aiheuttaa CBAM-tuotteiden valmistukseen liittyvien suorien ja epäsuorien päästötietojen kerääminen. Tietovaatimukset ovat tältä osin laajat, eikä päästötietojen keräämistä varten laadittu komission Excel-pohja ole tuonut maahantuojille tarvittavaa helpotusta.

Raportointivelvoitteiden helpottamiseksi, Suomen Tulli sekä muut kansalliset valvovat viranomaiset ovat kuitenkin ohjeistaneet, että oletusarvoja voitaisiin myös jatkossa soveltaa, mikäli maahantuoja pystyy osoittamaan täyttäneensä tarvittavat toimenpiteet päästötietojen keräämiseksi.

Tutustu CBAM-palveluihimme

Me autamme asiakkaitamme kaikissa CBAM-raportointiin liittyvissä haasteissa. Tarjoamme apua CBAM-tavaroiden identifioinnissa, raportoitavien päästötietojen keräämisessä, itse raportin laatimisessa sekä tarvittaessa osoittamaan tarvittavat toimenpiteet päästötietojen keräämisestä.

Aku Korhonen

Partneri, Vero- ja laki-teknologia

+358 (0)20 787 7000

aku.korhonen@pwc.com

Arthur Österholm

Tulli ja kansainvälinen tavarakauppa

+358 (0)20 787 8344

arthur.oesterholm@pwc.com