PWC Uutishuone
PWC Uutishuone
19.10.2018|

Digitaalikamerat: Nimike 8525 80 30 kattaa myös haihtuvan muistin omaavat kamerat

EUT on antanut ennakkoratkaisun digitaalikameroiden luokittelusta nimikkeeseen 8525 80 30 (0 %), kun niihin tallennetut kuvat katoavat laitteen sulkemisen yhteydessä.

EUT:lle annettiin tutkittavaksi (13.9.2018, Vision Research Europe, C-372/17), vastaako kyseisen kameran ominaispiirteet nimikettä 8525 80 19 ”muut” kuin televisiokamerat, joista kannettava tulli on 1.7. alkaen 2,5 % (nimike kuuluu informaatioteknologiasopimukseen piiriin, minkä vuoksi siitä kannettavaa tullia alennetaan kuuden kuukauden välein) vai 8525 80 30 ”digitaalikamerat” (0 %).

Yhdistetyn nimikkeistön selittävistä huomautuksista ilmenee, että alanimikkeen 8525 80 30 digitaalikameroille voidaan aina tallentaa yksittäisiä kuvia sisäiseen tai vaihdettavaan muistiin. Harmonisoidun järjestelmän selityksissä puolestaan todetaan, että mainituissa laitteissa kuvat tallentuvat sisäiselle tallennusvälineelle tai ulkoiselle tiedonkantajalle. Selityksistä ei näin ollen ilmene, minkä tyyppiseen muistiin kuvat on voitava tallentaa. Tämän vuoksi EUT ei pidä ratkaisevana tekijänä kameran muistin pysyvyyttä, vaan mahdollisuutta tallentaa kameralle yksittäisiä kuvia. Siksi kamera on voitava luokitella nimikkeeseen 8525 80 30.

EUT tutki myös, voisiko tuotteen luokitella videokameranauhuriksi. Yhdistetyn nimikkeistön selittävien huomautusten mukaan videokameranauhureissa on sisäinen muisti ja niillä voidaan tallentaa lyhyiden videojaksojen lisäksi yksittäisiä kuvia. Selittävistä huomautuksista kuitenkin ilmenee, että edellytyksenä on mahdollisuus tallentaa vähintään 30 minuuttia yhtäjaksoista videokuvaa. Tutkitulla kameralla ei ole tätä ominaisuutta, minkä vuoksi sitä ei voida luokitella videokameranauhuriksi.

Lopuksi EUT tarkasteli luokitteluasetusta N°113/2014, jolla haihtuvan sisäisen muistin omaava ”suurnopeuskamera” oltiin luokiteltu nimikkeeseen 8525 80 19. Vaikka tarkasteltava tuote ei ole täysin samanlainen kuin luokitteluasetuksessa, vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan asetusta voidaan soveltaa analogisesti, jos tavarat ovat riittävän samankaltaisia. Tämän vuoksi EUT:n oli varmistettava luokitteluasetuksen pätevyys. EUT katsoo, että luokitteluasetuksen perustelussa todetaan, että laitteen haihtuva muisti estää luokittelun nimikkeeseen 8525 80 30. EUT toteaa näin ollen luokitteluasetuksen pätemättömäksi, koska tallennusmuodon väliaikaisuutta tai pysyvyyttä ei tule huomioida.