- Aiheet
Ennakkoluuloton yhteistyö kasvun ajurina
Politiikassa, taloudessa ja melkeinpä millä tahansa yhteiskunnan osa-alueella liputetaan hienoin sanakääntein yhteistyön tärkeydestä kasvun rakentamisessa, yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisemisessa ja maailman politiikan johtamisessa. Samaan aikaan voimme lukea globaalista kauppasodasta, johtavien demokratioiden hallituskriiseistä (tai oikeammin hallituksen muodostamiskriiseistä) ja sapelien kalistelusta niemimailla ja merillä. Mitä tällä kaikella on tekemistä pääomasijoittamisen kanssa?
Tämän vuoden Kasvunrakentaja-kilpailussa olemme arvioineet kasvutarinoita kovien numeroiden lisäksi muutaman kvalitatiivisen linssin läpi. Tarkastelupohjana ovat olleet erityisesti juuri edellä mainittu yhteistyö kasvun ajurina, kestävä arvonluonti sekä tekoälyn ja automaation hyödyntäminen oman toimialan eturintamassa.
Uudenlainen toiminta edellyttää ennakkoluulotonta yhteistyötä
Pääomasijoittajan ja portfolioyhtiön johdon tiivis yhteistyö on jokaisen kasvutarinan ytimessä. Yhteinen päämäärä, toimintatavat ja synkronoitu kellotaajuus ovat edellytys onnistumiselle. Vastaavasti tuhkimotarinasta voi nopeasti tulla horror story, jos yhteistyö tökkii.
Suurin osa onnistumisista tapahtuu perinteisten toimialamääritelmien rajapinnoilla tai uuden ja vanhan leikkauspisteessä. Kiihdytetty kasvu tehdään yleensä sellaisella pelikentällä, joka yhdistää aiemmasta poikkeavalla tavalla toimialoja, teknologioita, liiketoimintamalleja, rahoitusratkaisuita, asiantuntijoita tai muita resursseja. Kun liikutaan totutun mukavuusalueen ulkopuolella, ainoa menestyksen tae on parhaiden ammattilaisten panos. Yleensä tämä edellyttää aktiivista ja ennakkoluulotonta yhteistyötä laajan sidosryhmäverkoston kanssa.
Strategiset sijoittajat pääomasijoittajien yhteistyökumppanina
PwC:n tuoreessa raportissa eurooppalaisen pääomasijoittamisen trendeistä (Private Equity Trend Report 2018) nousee esille mielenkiintoinen yhteistyön ulottuvuus: 66 % haastatelluista eurooppalaisista pääomasijoittajista pitää todennäköisenä, että he tulevat jatkossa tekemään sijoituksia yhteistyössä strategisten sijoittajien kanssa. Esimerkiksi Blackstone on lähtenyt JV-polulle teollisen toimijan kanssa materiaaliteknologiassa, ja Carlyle vastaavasti öljyntuotannossa.
Pääasiallinen syy epäortodoksiseen yhteistyöhön on jatkuvasti kasvava kiinnostus rajalliseen joukkoon hyviä ”plain vanilla”-sijoituskohteita. Yhteistyö strategisten sijoittajien kanssa tuo mukanaan aiempaa kompleksisempia rakenteita etenkin exit-näkökulmasta, mutta samalla sijoittajalle aukeaa huomattavasti laajempi joukko mielenkiintoisia sijoitusmahdollisuuksia. Strateginen sijoittaja tuo mukanaan synergioita ja teollista osaamista. Pääomasijoittaja puolestaan voi antaa panoksensa rahoitusratkaisuiden sekä taloudellisen ja toiminnallisen tavoitteellisuuden kautta.
Mitä isot maailmalla edellä, sitä paikalliset omalla kotimarkkinallaan perässä? Suomessa olemme jo pidemmän aikaa nähneet instituutiosijoittajien osallistuvan hankkeisiin suoraan co-investor-roolissa. Mielenkiinnolla voimme seurata, milloin näemme myös strategisia sijoittajia suomalaisten pääomasijoittajien yhteistyökumppanina.
Kasvunrakentaja 2018 -kilpailussa etsitään pääomasijoittajien yli 700 suomalaisen kohdeyhtiön joukosta vuoden mielenkiintoisinta ja innostavinta tarinaa, joka tuo parhaiten esiin kasvun rakentamista yhdessä pääomasijoittajan kanssa. Kasvunrakentaja 2018 valitaan Pääomasijoittajien kevätseminaarissa 12.4.2018. Kilpailun etenemistä pääset seuraamaan Kasvunrakentaja 2018 -kotisivulla, jossa julkaistaan viikoittain kilpailuun liittyviä uutisia ja blogeja. Twitterissä voit seurata ja osallistua keskusteluun hashtagilla#kasvunrakentaja.
Kirjoitus on julkaistu alun perin FVCA:n sivuilla.