PWC Uutishuone
PWC Uutishuone

EU lisäsi maita veroasioissa yhteistyöhaluttomien mustalle listalle

Euroopan unioni lisäsi kymmenen maata ja aluetta veroasioissa yhteistyöhaluttomien lainkäyttöalueiden listalle eli niin sanotulle mustalle listalle. Listalla on nyt 15 maata ja aluetta.

Euroopan unionin niin sanottu musta lista, joka koostuu veroasioissa yhteistyöhaluttomista alueista ja maista, hyväksyttiin ensimmäistä kertaa joulukuussa 2017. Listalle asetettiin alun perin 17 EU:n ulkopuolista maata ja valtiota, jotka eivät EU:n arvion mukaan noudattaneet verotuksen läpinäkyvyyden ja tasapuolisuuden periaatteita.

Monet listatuista alueista ovat kehittäneet käytäntöjään. Listaa onkin sittemmin tarkistettu useaan otteeseen, ja vielä alkuvuodesta 2019 sille kuului viisi maata tai aluetta: Amerikan Samoa, Guam, Samoa, Trinidad ja Tobago sekä Yhdysvaltain Neitsytsaaret. Listaa päivitettiin EU:n talous- ja rahoitusasioiden neuvostossa 12.3. ja nämä viisi lainkäyttöaluetta kuuluvat edelleen listalle.

Yllä mainittujen maiden ja alueiden lisäksi listalle nostettiin Aruba, Barbados, Belize, Bermuda, Dominica, Fidži, Marshallinsaaret, Oman, Yhdistyneet Arabiemiirikunnat ja Vanuatu. Alueet eivät täyttäneet EU:n kanssa aiemmin sovittuja sitoumuksia. Listalla on nyt yhteensä 15 lainkäyttöaluetta.

Listalle kuuluminen vaikuttaa EU-tasolla esimerkiksi rajoituksiin EU-rahoituksessa ja on yhteydessä muihin EU-tason lakihankkeisiin. Kotimaassa sillä on vaikutusta muun muassa väliyhteisölain soveltuvuuteen. Väliyhteisölainsäädännön niin sanotut ”escape”-säännöt, eli väliyhteisölain soveltumisen ulkopuolelle rajaavat kriteerit eivät sovellu maihin, jotka kuuluvat EU:n mustalle listalle.

Niiden kotimaisten yhteisöjen ja luonnollisten henkilöiden, joilla on toimintaa mustalla listalla olevilla alueilla, kannattaa aktivoitua ja selvittää mahdolliset vaikutukset verotukseen.

Voit lukea lisää aiheesta Eurooppa-neuvoston sivuilta.