PWC Uutishuone
PWC Uutishuone
29.04.2020|

Group managerin rooli tilintarkastustiimissä

Miksi tilintarkastajaksi – osan 5 bonuskirjoitus. Miksi tilintarkastajaksi -juttusarjassa Eero Kotilainen muistelee tilintarkastajana viettämiään vauhdikkaita ja kokemusrikkaita vuosia. Tämä kirjoitus keskittyy toimeksiannon Group managerin roolin kuvaamiseen.

Nyt ollaan tarinan siinä kohdassa, jossa vastuut ja vapaudet räjähtivät isosti uusiin sfääreihin. Jos aikaisemmin energia meni pääosin toimenpiteiden suorittamiseen ja oman asiantuntijuuden kehittämiseen, niin nyt nämä siirtyivät taustalle “hiljaisten” oletustaitojen kategoriaan ja tilalle tulivat uudet, entistä isommat ja mielenkiintoisemmat vastuut. 

Muutos tuli uuden Group manager -roolin kautta. Työnkuva vaihtelee tiimien välillä. Paljon on kiinni siitä, mitä toimeksiannon johtaja haluaa omalta rooliltaan ja minkälaisen tiimin hän rakentaa ympärilleen. Omalla kohdallani toimin kahden isomman pörssiyhtiön Group managerina saman toimeksiannon johtajan kanssa. 

Meidän välistä asetelmaa voisi verrata yrityksen hallitukseen ja operatiiviseen johtoon. Hän oli kuin hallitus, joka otti kantaan isoihin linjauksiin ja teki erityisen suuret päätökset.

Minä taas olin operatiivinen johto, joka hoiti tarkastuksen päivittäiseen, käytännön johtamiseen liittyvät asiat ja valmisteli isoista asioista ehdotukset hallitukselle. Tämä vertauskuva, vaikka vähän hölmö onkin, on jossain määrin ihan asiallinen; isoissa toimeksiannoissa budjetit ovat pienen yrityksen liikevaihtoon verrattavissa samoin kuin henkilöstömäärätkin.

Kutsun tätä roolia ja koko aikakautta tilintarkastusurani kulta-ajaksi. Pääsin todella elementtiini. En tiedä miten tämän ilmaisisin, mutta tykkään ”sumplia” asioita. Erityisesti monitahoisia asioita, jotka vaativat analysoimista, jäsentelyä ja nyt tulee iso sana strategista ajattelua. Isoissa toimeksiannoissa tätä pääsi tekemään päivittäin ja monella eri rintamalla. Kaikki tämä lisäsi tilintarkastuksen sipuliin (kts. Miksi tilintarkastajaksi -sarjan ensimmäinen osa) uusia, entistäkin mehevämpiä kerroksia.

Kun vastuuta on tarjolla, se kannattaa ottaa ja kantaa

Ensimmäiseen isompaan pörssiyhtiöön Group manageriksi pääseminen oli todella jännittävää. Kyseessä oli työnantajalleni jo olemassaoleva asiakas, johon pääsin mukaan paitsi vetämään, myös uudistamaan tarkastusta. Oli kehitysideoita, päätöksiä ja ratkaisuja toteutettavana, mutten tiennyt missä mandaattini rajat kulkivat enkä suoraan sanottuna ollut kovin varma uudessa roolissani. 

Tarkistelin asioita jatkuvasti toimeksiannon johtajalta. Hän oli ollut kyseisessä asiakkuudessa jo useita vuosia enkä tietenkään halunnut sotkea kuvioita. Lopulta eräänä päivänä, autossa matkalla asiakkaalta toimistolle, sain selväsanaisen ja kirkkaan palautteen: Kotilaisen pitää nousta uudelle levelille, alkaa vetämään hommaa siten kuin parhaaksi näkee ja lakata kyselemästä häneltä muita kuin oikeasti isoja asioita. Sain melko selkeät suuntaviivat sen osalta, mitä asioita ei saa mokata ja ohjeen, että muilta osin pitää tehdä rohkeita itsenäisiä ratkaisuja. Mokaaminenkin on ok ja tilanne korjataan sitten jos jokin menee pieleen. 

Tämä oli yksi elämäni parhaista palautekeskusteluista ja siitä alkoi aikakausi, johon sisältyi valtavaa vapautta, mutta vastapainona myös iso vastuu.

Olen onnekas, että pääsin tekemään töitä kokeneelle toimeksiannon johtajalle, joka salli ja edellytti tällaista vastuunkantoa, antoi suoraa palautetta ja mahdollisti valtavan ammatillisen kehityksen.

 

Kirjoittaja on PwC:llä työskentelevä tilintarkastuksen asiantuntija Eero Kotilainen, KHT. Eero valmistui Haaga-Heliasta tradenomiksi 2009 ja aloitti työnsä PwC:llä samana vuonna. Hän toimi tilintarkastajana vuoteen 2018 asti, ja näiden kymmenen vuoden aikana hän erikoistui kansainvälisiin pörssiyhtiöihin ja erityisesti projektitoimintaa harjoittaviin yrityksiin. Nykyään Eero työskentelee asiantuntijana PwC:n Audit Transformation -ohjelmassa. Ohjelma tähtää tilintarkastuksen toimitusmallin laaja-alaiseen uudistamiseen, mikä liittyy niin teknologiaan ja sen hyödyntämiseen kuin toimintatapoihin ja johtamismalleihin. 


Miksi tilintarkastajaksi -sarjan muut osat:

Osa 1: Tilintarkastusalalle eksyminen

Osa 2: Ensimmäisten vuosien jyrkkä oppimiskäyrä tilintarkastuksen parissa

Osa 3: Lihaa luiden ympärille – kokemus tilintarkastuksesta karttuu ja vastuu kasvaa

Osa 4: Tilintarkastusuran kansainvälistyminen

Osa 5: Tilintarkastaja syventyy asiakkaisiin ja toimialoihin

Osa 6: Tilintarkastaja pääsee isoihin pöytiin

Osa 7: Tilintarkastaja tiimien johtajana

Osa 8: Audit Transformation – tilintarkastaja siirtyy uusiin tehtäviin