- Aiheet
Harvardin valmennuksesta heränneet kolme kysymystä
Minulla oli mahdollisuus viettää lokakuussa neljä päivää Harvard Business Schoolin professori Sunil Guptan valmennuksessa. Sunilin erikoisalana on tutkia ja konsultoida, miten teknologiset innovaatiot vaikuttavat asiakkaiden käyttäytymiseen sekä yhtiöiden liiketoimintamalleihin ja strategioihin.
Sunilin kanssa vietetystä ajasta jäi mieleen erityisesti kolme asiaa. Toivottavasti ne ovat myös teidän yritystenne ylimmän johdon agendalla, tai ainakin niiden olisi hyvä sinne pikaisesti päätyä.
1. Liiketoimintamallit ovat isossa mullistuksessa – mikä on teidän yrityksenne ”partakoneenterä”?
Olemme viime vuosien aikana todistaneet, kuinka teknologia ja digitalisaatio ovat muuttaneet toimialojen rajoja. Silmiä avaavin Sunilin kanssa läpikäyty case-esimerkki koski Amazonia ja sitä, kuinka yhtiö on laajentanut omaa liiketoimintaportfoliotaan aina sen mukaisesti, mihin asiakkaat ovat siirtyneet tai siirtymässä. Amazon on nerokkaasti hyödyntänyt mm. ns. partakone-partakoneenterä (razor-razor blade model) -taktiikkaa, jossa matalakatteisen tuotteen (esim. partakone tai ilmainen mobiilipeli) tai palvelun avulla kasvatetaan kannattavamman tuotteen (partakoneen terä tai ostot mobiilipelien sisällä) myyntiä.
Oletko pysähtynyt viime aikoina miettimään, minne sinun asiakkaasi ovat siirtymässä – missä sinun tulisi sitä myötä olla mukana ja tukena? Entä mikä on sinun yrityksesi tulevaisuuden terä, josta asiakkaat ovat valmiita maksamaan?
Oletteko pohtineet, miten teidän yhtiöissänne reagoidaan, jos teidän ydinliiketoiminnastanne tulee jonkun muun liiketoimintaa, jolla toinen yritys ei edes yritä tehdä katetta?
2. Miten hyödynnät yrityksesi omaisuuden tehokkaasti?
Tästä aiheesta on ollut puhetta viime aikoina paljonkin. Mm. Nordic Business Forumissa Rachel Botsman piti aiheesta ansiokkaan puheenvuoron. Jokainen on varmasti jo herännyt totuuteen siitä, että maailman suurin majoituspalvelujen tarjoaja ei omista yhtään kiinteistöä, maailman suurin taksipalveluiden tarjoaja ei omista yhtään autoa ja että maailman suurin media ei tuota itse yhtään sisältöä. Puhutaan siis alustataloudesta.
Kysymys onkin siitä, onko sinun yhtiösi pakko omistaa kaikki se kiinteä omaisuus, joka sitoo pääomaa, vai löytyykö joku muu liiketoimintamalli, missä tämä omistaminen voidaan ohittaa? Onko teidän yrityksessänne leikitelty ajatuksella, miten reagoidaan, jos teidän toimialaanne tai yhtiötänne haastetaan tällaisella toimintamallilla?
Alustataloutta koskevan session jälkeen soitin yhtiömme COO:lle ja pyysin miettimään, kenelle sadat kesäisin tyhjillään olevat autopaikkamme voisi vuokrata tai muuten hyödyntää, ja löytyisikö välillä tyhjillään oleville neuvotteluhuoneillemme parempaa käyttöä ja tuottoa.
Jäin myös miettimään sitä, minkälainen alusta PwC on ja voisi olla. Mieleen tuli useampiakin mahdollisuuksia. Ainakin meidän tulisi olla sellainen alusta ja ympäristö, jossa huippuasiantuntijat oppivat nopeammin kuin muualla. Vain tällä tavoin saamme parhaat ihmiset meille asiakkaitamme palvelemaan.
3. Toimitusketjut muuttuvat – miten teidän yhtiössänne?
Erilaiset uudet teknologiat kuten esineiden internet (IoT), keinoäly (AI), virtuaalinen ja lisätty todellisuus, lohkoketju, big data, robotiikka ja 3D-tulostus tulevat muuttamaan eri toimialojen liiketoimintamalleja ja toimitusketjuja merkittävästi. Itselläni kolahti tajuntaan erityisesti 3D-tulostuksen erilaiset mahdollisuudet.
Tulostusta käytetään tänä päivänä jo aktiivisesti mm. varaosien tulostamiseen ja erilaisten prototyyppien tekemiseen. Nykyään on mahdollista printata myös kokonainen auto ja talo(kin), ja tutkijat Wake Forest Instituutissa ovat onnistuneet tulostamaan ensimmäistä kertaa myös elävää kudosta. Kun 3D-printtauksen tuotantokulut saadaan vielä hieman halvemmaksi, tulee vain mielikuvitus olemaan uusien liiketoimintamallien rajana. Tuotannon ja logistiikan mullistuminen tulee vaikuttamaan moniin toimialoihin.
Ihan heti en keksinyt, miten 3D-tulostus vaikuttaa edustamani yhtiön toimialan palveluihin. Toki meidän tulee olla ajan hermolla ja etunenässä näkemässä, miten liiketoimintamallit muuttuvat ja tukemassa asiakkaitamme näissä muutoksissa, sillä useampi heistä joutuu tämän teknologian takia miettimään koko liiketoimintamallinsa ja ansaintalogiikkansa uusiksi.
Koska teidän yrityksessänne on pysähdytty miettimään, miten esimerkiksi IoT, 3D-tulostus ja robotiikka vaikuttavat niin omaanne, kuin teidän asiakkaidenne bisnekseen tai toimintaan?
Milloin on oikea aika rakentaa uutta?
Isoin kysymys loppujen lopuksi on kuitenkin se, onko oma organisaatio valmis tuleviin muutoksiin, jotka tulevat olemaan aivan välttämättömiä. Miten rakennat sellaista kompetenssia, jota tulevaisuuden liiketoiminta tarvitsee, ja mikä on oikea aika rakentamisen aloittamiselle? Näitä pohdintoja käyn itse jatkuvasti sekä omaan liiketoimintaamme liittyen, että asiakkaiden liiketoimintoja pohtiessa. Palataan näihin teemoihin tulevissa blogeissani.
Ps. Jos uudet teknologiat ja niiden vaikutukset liiketoimintaan kiinnostavat, suosittelen tutustumaan PwC:n Tech breakthroughs megatrend -raporttiin.