PWC Uutishuone
PWC Uutishuone

Kommunikaatio on kriittisen tärkeää

Perheyritystapahtuma 2016 Helsingin Wanhassa Satamassa oli virkistävä, ajatuksia herättävä tilaisuus, jossa otsikon ”Vastuullinen omistajuus” alla kuultiin mieleenpainuvia esityksiä ja käytiin monipuolisia keskusteluja.

Omaan kiinnostukseeni ja ammattiosaamiseeni liittyen osallistuin keskustelupiireihin, joissa puhuttiin mm. arvoista, arvostuksesta, kuuntelun merkityksestä ja yhteisen näkemyksen luomisesta. Sekä rohkeudesta. Siitä, että kannetaan vastuu, että asioille oikeasti tehdään jotain.

Joku saattaa ajatella, että helppoja juttuja; ilman muuta on selvää, mitkä arvot ohjaavat toimintaamme, että meillä on yhteinen näkemys siitä mitä teemme, ja että huomioimme kommunikoidessamme toisemme hyvällä tavalla.

Viimeiset seitsemän vuotta yritysjohdon ja esimiesten coachina ja valmentajana toimiessani ovat kuitenkin osoittaneet, että vuorovaikutus- ja kommunikaatiotaidot, erilaisten näkemysten arvostaminen ja oman tunnekirjon hanskaaminen ovat kaikkea muuta kuin helppoja asioita. Osuvasti eräs tapahtuman osallistuja sanoikin: ”Niitä on harjoiteltava!”

Koska sinä olet viimeksi miettinyt, mitkä ovat omaa toimintaasi ohjaavat elämänarvosi? Entä ovatko työarvosi samoja? Jos näissä on jotain eroa, niin mikä merkitys sillä on sinulle? Jos jaat perheyrityksen omistajuutta muiden kanssa, niin kuinka hyvin tiedät heidän arvonsa? Mitkä arvot ohjaavat teitä yhdessä? Ja jos/kun teillä on arvot päivitettynä, niin missä ne näkyvät käytännössä, sillä kuten tapahtumassa todettiin: ”Arvot tehostavat päätöksentekoa mutkatilanteissa.”

Miten reagoit, kun keskustelukumppanillasi on täysin poikkeava näkemys asiasta? Mikä auttaa sinua arvostamaan tätä mielipidettä? Ja jos et siltikään arvosta, mikä vaikutus tällä on teidän vuorovaikutuksellenne? Tai perheyrityksenne kehitykselle – pitkälläkin tähtäyksellä? Tapahtuman Key Note Speaker Randel S.Carlock totesi, että ”arvottomuuden, voimattomuuden ja toivottomuuden tunteet ovat esteitä onnistuneelle sukupolvenvaihdokselle.” Näitä asioita voi onneksi työstää!

Kuuntelemisesta puhuimme Wanhassa Satamassa paljon. Ja siitä, millä tavoin valitsemme kuunnella. Odotammeko taukoa vastataksemme ei, odotammeko taukoa jatkaaksemme omalla asiallamme. Mikä merkitys olisikaan keskustelulle, jos kuuntelisimme kiinnostuneina, ymmärtääksemme, ja keskustelun lopputuloksena syntyisi jotain ihan uutta. Jotain, mistä voisimme ottaa koppia ja lähteä viemään asiaa rohkeasti eteenpäin. Vastuuta kantaen.