Lakiosaston tulevaisuus – uusi rooli liiketoiminnan mahdollistajana?
Lakiasiainjohtajilla tiimeineen on yhä merkittävämpi rooli monikansallisten yhtiöiden menestyksessä. PwC:n ja Financial Timesin tekemä tutkimus “Accelerate GC: Reimagining the legal function to unlock broader business value” tarkastelee lakiasiainjohtajien kohtaamia haasteita ja käytännön ratkaisuja sekä sitä, miten yhtiön lakiosasto voi mahdollistaa liiketoiminnan kasvun ja yhtiön menestyksen.
Lakiasiainjohtajilla tiimeineen on yhä merkittävämpi rooli monikansallisten yhtiöiden menestyksessä. PwC:n ja Financial Timesin tekemä tutkimus “Accelerate GC: Reimagining the legal function to unlock broader business value” tarkastelee lakiasiainjohtajien kohtaamia haasteita ja käytännön ratkaisuja sekä sitä, miten yhtiön lakiosasto voi mahdollistaa liiketoiminnan kasvun ja yhtiön menestyksen.
Yhtiöiden on uudistuttava yhdessä niiden lakiosastojen kanssa. PwC:n aiemmin tekemän Global CEO Survey 2024 -tutkimuksen perusteella yli 45 % vastanneista toimitusjohtajista oli sitä mieltä, etteivät he varaa tarpeeksi aikaa liiketoiminnan kehittämiselle. Toimitusjohtajat myös lisäsivät, että heidän organisaationsa eivät ole taloudellisesti kannattavia kymmenen vuoden päästä, jos liiketoimintaa ei kehitetä tai uudisteta. Moni organisaatio onkin nyt tilanteessa, jossa sen on pohdittava, miten pysyä merkityksellisenä toimijana jatkuvasti muuttuvassa toimintaympäristössä.
Lakiasiainjohtajat ja heidän tiiminsä ovat keskeisessä roolissa minkä tahansa uudistuksen läpiviennissä. Monikansalliset yhtiöt kohtaavat liiketoiminnan kehittämisessä lukuisia haasteita, kuten lainsäädännön monimutkaisuus, sosiaaliset ja ympäristöön liittyvät kysymykset, digitaalinen transformaatio ja generatiivinen tekoäly. Näihin kaikkiin liittyy oikeudellinen näkökulma, ja lakiasiainjohtajat tiimeineen ovat avainasemassa tukemassa liiketoiminnan uudistamista, innovaatiota sekä kasvua.
Jos yhtiön lakiosasto haluaa onnistuneesti tukea liiketoiminnan kehitystä ja uudistamista, on sen ensin muutettava itsensä. Tämä transformaatio vaatii kuitenkin yhtiön koko organisaation tuen sekä investointeja teknologiaan, osaamiseen ja ihmissuhteisiin.
Miltä lakiosaston transformaatio näyttää?
Lakiosaston transformaatiossa on kyse sen roolin, kyvykkyyksien ja arvolupauksen uudelleenmäärittelystä. Transformaation pitäisi mahdollistaa lakiosastojen joustavampi reagointi muuttuvaan sisäiseen ja ulkoiseen liiketoiminta- ja oikeusympäristöön. Tämä tapahtuu siirtymällä pois pelkästä reaktiivisesta ja riskiä välttelevästä asenteesta ja menemällä kohti strategisempaa, proaktiivisempaa ja aidosti integroitunutta yhteistyötä liiketoiminnan kanssa.
Uudelleenmietitty lakiosasto auttaa organisaatiota alentamaan kustannuksia sekä vähentämään riskejä ja epävarmuutta. Samalla se parantaa organisaation hallintoa ja mahdollistaa liiketoiminnan kasvua ja innovointia. Monikansalliset yhtiöt operoivat yhä monimutkaisemmissa toimintaympäristöissä, jolloin lakiosastojen rooli tunnistaa sekä proaktiivisesti löytää ja estää mahdolliset riskit kilpailijoita nopeammin korostuu. Lakiosaston uudistuminen tukee siis myös laajempaa liiketoiminnan arvonluontia.
Muutos ei tapahdu kuitenkaan automaattisesti. Uudistuminen vaatii kokonaisvaltaisen lähestymistavan, jolloin muutosta on ajateltava organisaation kaikkiin toimintoihin vaikuttavana kokonaisuutena. Transformaation on siten oltava linjassa muun muassa liiketoiminnan strategian kanssa, ja keskeiset sidosryhmät on sitoutettava uudistukseen.
Miten teknologia voi olla avuksi muutoksessa?
Tehokas teknologian käyttö voi säästää aikaa ja resursseja. Mitä teknologinen murros tarkoittaa lakiosastojen arjessa?
- Generatiivinen tekoäly auttaa tiedonhaussa, rutiininomaisten tehtävien toteuttamisessa ja työsuunnittelussa. Käytännössä tämä tarkoittaa siitä, että lakiosastolla jää enemmän aikaa luoviin tehtäviin, viestintään muiden sidosryhmien kanssa sekä strategiseen suunnitteluun.
- Laadukas data mahdollistaa tekoälyn tehokkaan käytön. Lakiosastojen kannattaa ottaa datan laadunhallinta haltuun yhteistyössä muiden tiimien (kuten IT:n ja sisäisen valvonnan) kanssa. On tärkeää varmistaa, että lakiosaston nykyiset prosessit ja järjestelmät mahdollistavat tiedon sujuvan syöttämisen ja ylläpidon. Uusien järjestelmien käyttöönotto (esimerkiksi sopimuksen elinkaaren hallintaan) voi selkeyttää tietorakenteita ja luoda hyvän pohjan automaattiseen päätöksentekoon.
- Jokaisen teknologiamuutoksen ytimessä on kuitenkin aina ihminen. Teknologian omaksuminen vaatii selkeätä suunnittelua sekä lakiosaston asiantuntijoiden jatkuvaa kouluttamista ja tukemista muutoksessa.
Miten voimme auttaa?
Autamme mielellämme lakiosastojen strategisen transformaation suunnittelussa, kouluttamisessa ja tekoälyprojektien toteuttamisessa.