PWC Uutishuone
PWC Uutishuone

Mihin kiinnittää huomiota kyberturvallisuudessa ja tietosuojassa juuri nyt?

Suuri osa yrityksistä on siirtynyt poikkeustilanteen takia etätöihin sellaisessa laajuudessa, mihin yrityksen tavalliset toimintatavat ja -ohjeistukset eivät välttämättä ole mitoitettu. Myös erilaisia digitaalisia asiointikanavia hyödynnetään kasvavissa määrin. Kyberrikolliset ovat käyttäneet vallitsevaa tilannetta hyväkseen ja toteuttaneet erilaisia kyberhyökkäyksiä. 

Kyberrikolliset ovat yrittäneet mm. ujuttaa huijausviesteillä haittaohjelmia käyttäjien koneille esim. Maailman terveysjärjestö WHO:n nimissä. Kyberhyökkäykset voivat yritysten lisäksi kohdistua myös henkilöstöön ja yritysten alihankintaketjuihin. 

Tietosuojasta huolehtiminen on myös muistettava esimerkiksi koronaan liittyvien henkilö- ja terveystietojen käsittelyssä.

Jotta yrityksen tai alihankkijan operatiivinen toimintakyky varmistetaan poikkeustilanteessakin, yrityksen on hyvä kiinnittää huomiota tietoturvassa ja -suojassa seuraaviin asioihin:

  1. Käytössä olevien tietojärjestelmien ja -palveluiden, sovellusten sekä päätelaitteiden turvallisuuden, tietosuojan ja saatavuuden varmistaminen. Tämä on ajankohtaista kasvaneen etätyöskentelyn ja erilaisten digitaalisten kanavien hyödyntämisen takia
  2. Tietoverkkoympäristön aktiivinen monitorointi mahdollisten kyberhyökkäyksien havaitsemiseksi sekä ajantasaisen tilannekuvan ylläpito huomioiden myös palveluntarjoajat
  3. Henkilöstön turvallisuus- ja tietosuojatietoisuuden parantaminen haitalliseen sisältöön johtavista linkeistä, kalasteluviesteistä, mahdollisesta sosiaalisesta hakkeroinnista ja koronavirukseen liittyvien henkilötietojen käsittelystä.

 

Jos organisaatiossasi on kysymyksiä, annamme tässä poikkeustilanteessa kaikille organisaatioille maksuttoman neuvontapuhelun kyberturvallisuuteen, tietosuojaan tai jatkuvuuden hallintaan liittyen.

Ota yhteyttä:

Jörgen Jansson, 020 787 7998, jorgen.jansson@pwc.com

Andrei Donoghue, 020 787 8087, andrei.donoghue@pwc.com