Mikä on “yleishyödyllisen yhteisön hyväksi ja toimeksiannosta tehty matka”?
Järjestimme 30. marraskuuta webinaarin yleishyödyllisille yhteisölle. Saimme linjoille monisatapäisen yleisön ja myös useita hyviä kysymyksiä, joista osa koski yleishyödyllisen yhteisön mahdollisuutta maksaa verovapaita matkakustannustenkorvauksia. Tässä blogissa asiantuntijamme Heikki Liukkonen avaa aihetta vielä hieman tarkemmin.
Järjestimme 30. marraskuuta webinaarin yleishyödyllisille yhteisölle. Saimme linjoille monisatapäisen yleisön ja myös useita hyviä kysymyksiä, joista osa koski yleishyödyllisen yhteisön mahdollisuutta maksaa verovapaita matkakustannustenkorvauksia. Tässä blogissa asiantuntijamme Heikki Liukkonen avaa aihetta vielä hieman tarkemmin.
Pääsääntöisesti verovapaita matkakustannusten korvauksia voi maksaa vain palkansaajille silloin, kun verovapaan korvattavuuden muut edellytykset täyttyvät. Joitakin poikkeuksia on, kuten omistajayrittäjät, jotka eivät maksa oikeushenkilömuotoisesta yrityksestään (muu kuin toiminimi) itselleen palkkaa, yliopistojen vierailijaluennoitsijat ja yleishyödyllisten yhteisöjen vapaaehtoiset.
Yleishyödylliset yhteisöt voivat tuloverolain 71 § 3 momentin mukaan korvata verovapaasti matkakustannustenkorvauksia myös vapaaehtoisille yleishyödyllisen yhteisön hyväksi ja toimeksiannosta tehdystä matkasta. Edellytyksenä on, että vapaaehtoinen ei ole maksajaan työsuhteessa tai saa tehtävästä muutoin korvausta. Tämä rajaus estää palkansaajien kustannusten korvausten laajentamisen muihin kuin tuloverolain 72 §:n tarkoittamiin työmatkoihin tai 71 § 1 momentin tarkoittamiin matkoihin toissijaiselle työpaikalle.
Verohallinnon Yleishyödyllisten yhteisöjen ja julkisyhteisöjen vapaaehtoistoiminnan ennakkoperintäkysymykset -viranomaisohjeen mukaan vapaaehtoisille korvattavan matkan on liityttävä yleishyödyllisen yhteisön toimintaan ja siitä on päätettävä asianmukaisesti etukäteen. Vapaaehtoisten päivärahoille on tuloverolain mukaan vuodessa 20 päivän ja kilometrikorvauksille 3 000 euron saajakohtainen vuosiraja. Soveltuvilta osin matkakorvausten verovapaaseen korvattavuuteen sovelletaan muutoin samoja sääntöjä kuin palkansaajillakin.
Hallituksen jäsenet, työryhmät ja muut yleishyödyllisen yhteisön valitsemat luottamushenkilöt tai nimeämät vapaaehtoiset tekevät matkoja yhteisön hyväksi ja toimeksiannosta mennessään kokouksiin tai jonnekin muualle hoitamaan tuota maksajayhteisön luottamustehtäväänsä. Heille yleishyödyllisen yhteisön verovapaa matkakustannusten korvattavuus soveltuu siinä tapauksessa, jos he eivät ole työsuhteessa maksajayhteisöön tai saa siltä muutoinkaan rahapalkkioita luottamustehtävien hoidosta. Jos näin kuitenkin olisi, sovellettaisiin palkansaajia koskevaa matkakorvaussääntelyä.
Myös esimerkiksi kokous- tai vuosipalkkioita saaville hallituksen jäsenille voi usein korvata matkakorvaukset kokouksiin verovapaasti, vaikkeivat he tuloverolain tarkoittamia yleishyödyllisten yhteisöjen vapaaehtoisia olekaan, vaan palkansaajia. Tällöin matkojen verovapaan korvattavuuden voi estää se, että olisi kyse palkkiota nauttivan luottamushenkilön kodin ja varsinaisen työpaikan välisestä matkasta, mikä voisi olla mahdollista esimerkiksi luottamustehtävän päätoimisuuden vuoksi tai jos yleishyödyllisen yhteisön työntekijä osallistuisi vapaaehtoistyöhön osana työtehtäviään.
Millaiset matkat eivät sitten ole yleishyödyllisen yhteisön hyväksi ja toimeksiannosta tehtyjä ja siten eivät myöskään ole verovapaasti korvattavissa vapaaehtoisille? Yleishyödyllisen yhteisön hyväksi toimimista on subjektiivista määritellä, mutta toimeksianto on usein helposti dokumentoitavissa: Mikä on matkan tarkoitus, kenen intressiä se palvelee ja kenen tai minkä vaatimuksesta se on tehty? Verohallinto mainitsee esimerkkinä yhdistysten vuosikokoukset tms. jäsenkokoukset, joihin osallistutaan omaehtoisesti ja omassa intressissä yhteisön osallistuvana jäsenenä, ja joihin verovapaita matkakustannustenkorvauksia ei voi maksaa jäsenkokouksen osallistujana.
Mielenkiintoinen ja avoimeksi jäävä matkakulukysymys liittyy siihen, kuinka laajasti on mahdollista korvata tai ainakin järjestää maksuttomasti ilman veroseuraamuksia esimerkiksi kattojärjestön tai muun lähiyhteisön kokousmatkoja tai muita tapahtumia vapaaehtoisille. Yleishyödyllisen yhteisön toiminnassa tällaiset tapahtumat voivat olla tärkeitä esimerkiksi päätöksenteon kannalta, mutta se on myös usein vapaaehtoisille vuoden kohokohta sekä hetki juhlaan ja virkistäytymiseen.
Verohallinto määrittää ohjeessaan verovapaan korvattavuuden syntyvän esimerkiksi oman yleishyödyllisen yhteisön edustamisella ja äänioikeuden käyttämisellä. Toisaalta yleishyödyllisen yhteisön tai “sen lähipiirin” tapahtumaan verovapaan ilmaisen osallistumisoikeuden, joka ei siis ole sama asia kulujen korvaamisen kanssa ja joka Verohallinnon ohjeen mukaan käsittää ilmeisesti ilmaisen sisäänpääsyn, ruokailun, majoituksen ja kuljetuksen tapahtumaan, voi saada ainakin joillakin edellytyksillä myös muu vapaaehtoinen kuin edellä mainittu yleishyödyllisen yhteisön virallinen edustaja. Kuitenkin, jos ilmainen osallistuminen on ennalta sovittu palkinto jostakin tehtävästä, suoriutumisesta tai talkoista, on se veronalaista, tulorekisteriin ilmoitettavaa tuloa.
Matkakulujen verovapaasta korvaamisesta tai maksuttomuudesta saa helposti vaikeita kysymyksiä myös yleishyödyllisten yhteisöjen tilanteessa. Milloin teidän yleishyödyllisessä yhteisössänne on viimeksi päivitetty matkustus- ja kulukorvausohjesääntö ja onko siinä huomioitu verotuksen näkökohdat?