PWC Uutishuone
PWC Uutishuone

Millenniaalimiljardöörit muuttavat maailmaa

Mitä tapahtuu, kun merkittävä varallisuus valuu sukupolvelta toiselle? Uuden sukupolven arvot vaikuttavat siihen, miten ja mihin varoja käytetään.

Marraskuu alkaa Suomessa tavanomaisesti kiihkeällä keskustelulla verotettavien ansio- ja pääomatulojen jakautumisesta ja/tai keskittymisestä. Pelkästään tietojen julkisuudesta ja sen tarpeellisuudesta saadaan monta otsikkoa ja jutun juurta kotimaan mediassa.

Globaalisti varallisuuden jakautumisesta, keskittymisestä ja siirtymisestä sukupolvelta seuraavalle on hiljattain julkaistu erittäin kattava ja mielenkiintoinen UBS:n ja PwC:n raportti Billionaires Insights: Are billionaires feeling the pressure? Raportissa on mukana 14 markkinaa, joiden miljardöörien varallisuus kattaa noin 80 % maailman miljardöörien varallisuudesta.

Ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen self-made-miljardöörien määrä ylitti perijämiljardöörien määrän. Kiinan johdolla Aasiassa syntyy yksi miljardööri noin joka kolmas päivä. Vuonna 2015 puolet maailman miljardööreistä löytyi Aasiasta.

Suurin osa maailman miljardööreistä on kartuttanut varallisuutensa viimeisten parinkymmenen vuoden aikana. Nyt he ovat ikääntymässä, ja tapahtumassa on kaikkien aikojen suurin varallisuuden siirto seuraaville sukupolville. Tiedostammeko edes, miten keskittynyttä varallisuus on? Raportissa on arvoitu, että alle 500 ihmistä siirtää 2,1 triljoonaa Yhdysvaltain dollaria seuraavalle sukupolvelle tulevan 20 vuoden aikana.

Miten tämä millenniaalisukupolvi tulee varallisuutensa käyttämään? Uuden sukupolven uskotaan haastavan vanhat johtamisen mallit, tavan tehdä työtä ja muodostaa työsuhteita. Sukupolven odotetaan kyseenalaistavan edellisen sukupolven elämänarvot ja suhtautuminen arvokysymyksiin on aiempaa liberaalimpaa. On merkkejä siitä, että raha ja omaisuuksien kartuttaminen eivät ole enää kaikkialla ensisijaisia.

Billionaires matter – miljardöörit luovat ja hallitsevat mittaamatonta varallisuutta. Mutta he myös vaikuttavat globaaliin talouteen ja yhteiskuntaan.

Ymmärtääkseen millenniaalimiljardöörejä – ja sitä kautta globaalin talouden tulevaisuutta – kannattaa tutustua myös PwC:n Tomorrow’s leaders today -raporttiin. Minä yllätyin siitä, ettei yksikään kolmesta PwC:n globaalissa toimitusjohtajatutkimuksessa esiin nousseesta top 3 -uhasta ollut sama kuin mitä nuoret tulevaisuudet johtajat pitivät keskeisimpinä uhkina.