”Mistään ei olla sovittu” – Miten yrityksen kilpailuoikeudellisia riskejä voi tehokkaasti vähentää?
Olen urani aikana törmännyt tuohon lausahdukseen useita kertoja: ”Mistään ei olla sovittu”.
Olen urani aikana törmännyt tuohon lausahdukseen useita kertoja: ”Mistään ei olla sovittu”.
Yrityksen edustaja on ollut varma, ettei kilpailulain vastaista toimintaa ole hänen yrityksessään tapahtunut. Sen sijaan kilpailuviranomaiset ovat katsoneet asiaa hyvin erilaisten linssien läpi. Keskenään kilpailevat yritykset ovat keskustelleet hinnoista (yritysten edustajien mukaan ”hyvin yleisellä tasolla”), paljastaneet tietoja tulevasta hinnoittelukäytännöstä tai vaihtaneet säännöllisen epäsäännöllisesti esimerkiksi jo toteutuneita hinta-, myynti- tai markkinaosuustietoja. Pöyristys seuraamusmaksuesityksen tupsahdettua on ollut valtava, eihän tämä voi pitää paikkansa, kun ”mistään ei olla sovittu”.
On kuitenkin ikävä tosiasia, ettei mistään tarvitse varsinaisesti sopia syyllistyäkseen kilpailulain vastaiseen menettelyyn. Joskus tähän riittää pelkkä kuuntelu ja väärässä paikassa väärään aikaan oleminen ilman asianmukaista reagointia. Jos yritys ei ole aikaisemmin joutunut olemaan kilpailuviranomaisten kanssa tekemisissä, on hyvin todennäköistä, etteivät kilpailulain säännöt ole yrityksen johdolle ja myyntityötä tekeville selvät.
Riskienhallinnan kannalta tämä on sangen ikävää, sillä kilpailuoikeudelliset riskit ovat suomalaisten yritysten merkittävimpiä oikeudellisia riskejä. Onhan seurauksena pahimmillaan 10 % sakot yrityksen liikevaihdosta, valtavasti asian selvittämiseen hukattua aikaa ja resursseja, mainehaitta, joka näkyy brändin arvostuksessa ja vastuullisuusarvioinneissa vielä vuosienkin jälkeen sekä mahdollinen poissuljenta julkisista hankinnoista.
Tiedätkö sinä, millainen toiminta on kilpailuoikeudellisesti kiellettyä ja miten yrityksesi kilpailuoikeudellisia riskejä voi tehokkaasti vähentää? Oletko pienen tai keskisuuren yrityksen johdossa tai vastaat yrityksesi myynnistä ja olet ajoittain tekemisissä kilpailijoiden kanssa? Osallistu webinaariimme 17. toukokuuta 2022 klo 9–9.45.
Tilaisuudessa vastaamme mm. seuraaviin kysymyksiin:
- Mistä kilpailijoiden kanssa saa ja ei saa keskustella?
- Miten tulee toimia, jos keskustelu ajautuu harmaalle alueelle?
- Miten voi syyllistyä kiellettyyn tietojenvaihtoon?
- Mitkä ovat yritysten merkittävimmät kilpailuoikeudelliset riskit?
- Mikä on yrityksen johdon vastuu kilpailuoikeudellisten riskien vähentämisessä?
- Miten kilpailuoikeudellisia riskejä voi vähentää tehokkaasti?
Lämpimästi tervetuloa mukaan! Ilmoittautua voit täällä.
Saara Vahvaselkä