PWC Uutishuone
PWC Uutishuone
14.12.2022|

Päätösprosessi hiilirajamekanismista on loppumetreillä

EU:n Parlamentti on julkaissut tiedotteen, jonka mukaan EU:n Parlamentti ja Neuvosto ovat päässeet yksimielisyyteen CBAM-regulaatiosta. Lopputulos riippuu kuitenkin vielä EU Emissions Trading System (ETS) -muutospaketin neuvotteluista, joiden odotetaan päättyvän  tällä viikolla. 

Agriculture drone spraying fertilizer on  rice fields

Tiedotteen mukaan CBAM:n tuotekate kattaisi rauta- ja terästuotteet, sementin, alumiinituotteet, lannoitteet, sähkön ja vedyn. Näin ollen paketin ulkopuolelle näyttävät ainakin siirtymäkauden ajan jäävät muovituotteet ja orgaaniset kemikaalit, mutta tiedotteen mukaan näiden sisällyttäminen tuotekatteeseen on suunnitteilla siirtymäkauden jälkeen. Myös muita tuotteita suunnitellaan sisällytettäviksi vuoteen 2030 mennessä.

CBAM:n siirtymäkausi alkaisi 1. lokakuuta 2023 (eli ei enää vuoden 2023 alusta). CBAM:n täysimääräinen astuminen voimaan (jolloin yritysten tulee ostaa CBAM-sertifikaatteja) on vielä auki ja selviä ETS-muutospaketin päätöksen yhteydessä. Tiedotteessa mainitaan, että CBAM:n hallinnointi olisi keskitetysti Komissiolla, mikä näyttäisi viittaavaan siihen, että raportointia ei tehtäisi kansalliselle viranomaiselle.

Lisää yksityiskohtia saamme, kun ETS-muutospaketin neuvottelut saadaan päätökseen ja CBAM-asetus julkaistaan.