Pidä yrityksen kaupparekisteritiedot ajan tasalla ja vältä seuraamusmaksut
Vuonna 1979 säädetyn kaupparekisterilain kumoava uusi kaupparekisterilaki tuli voimaan 1.6.2023 ja lakia aletaan soveltaa vaiheittain vuosien 2024–2027 aikana. Uudessa laissa sääntelyä on uusittu monelta osin, mutta seuraavassa jutussa keskitytään vain kaupparekisterin kautta saatavien tietojen ajantasaisuutta koskeviin seuraamuksiin.
Vuonna 1979 säädetyn kaupparekisterilain kumoava uusi kaupparekisterilaki tuli voimaan 1.6.2023 ja lakia aletaan soveltaa vaiheittain vuosien 2024–2027 aikana. Uudessa laissa sääntelyä on uusittu monelta osin, mutta seuraavassa jutussa keskitytään vain kaupparekisterin kautta saatavien tietojen ajantasaisuutta koskeviin seuraamuksiin.
Kaupparekisterilain määräysten noudattamisen tehostamiseksi Patentti- ja rekisterihallitukselle (PRH) on annettu oikeus määrätä vuoden 2025 alusta alkaen uusia seuraamusmaksuja. Seuraamusmaksuja voidaan määrätä yrityksille, jotka eivät ole ilmoittaneet tilinpäätöstä ajoissa tai eivät korjaa kaupparekisteritietojensa puutteita ja virheitä.
Seuraamusmaksujen lisäksi PRH voi edellä mainituissa laiminlyöntitilanteissa määrätä yrityksen selvitystilaan tai poistettavaksi kaupparekisteristä. Lue artikkelimme yrityksen poistamisesta ja palauttamisesta kaupparekisteriin tästä.
Tilinpäätösilmoituksen myöhästymismaksu
PRH perii myöhästymismaksun, jos yritys ei ole ilmoittanut tilinpäätöstään kaupparekisteriin kahdeksan kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Myöhästymismaksun suuruus vaihtelee 150–600 euroon riippuen myöhästymisen kestosta.
Myöhästymismaksua aletaan periä tilinpäätöksistä, jotka laaditaan joulukuussa 2024 ja sen jälkeen päättyviltä tilikausilta. Käytännössä PRH aloittaa siis maksujen määräämisen syksystä 2025 alkaen.
Kaupparekisteritietojen ajantasaisuus
PRH voi määrätä kaupparekisteri-ilmoituksen laiminlyöntimaksun (300 euroa, julkinen yhtiö 600 euroa) yritykselle, jonka kaupparekisteritiedoissa on puutteita tai virheitä ja joita ei ole PRH:n kehotuksesta huolimatta korjattu.
PRH voi määrätä laiminlyöntimaksun esimerkiksi silloin kun yrityksen osoitetieto tai päätösvaltainen hallitus puuttuu kaupparekisteristä, edunsaajatietoja ei ole ilmoitettu tai kaupparekisteritiedoissa on muita virheitä (esimerkiksi yrityksen hallitus ei vastaa lainsäädännön, yhtiöjärjestyksen/sääntöjen määräyksiä tai rekisteröity tilintarkastaja ei ole hyväksytty tilintarkastaja).
Huom! Yhtiön on tullut rekisteröidä 31.5.2024 mennessä kaupparekisteriin yritysmuodokseen keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö, jos se yhtiöjärjestyksensä mukaan täyttää asunto-osakeyhtiölain 28 luvussa olevan keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön määritelmän.
Lisäksi vuoden 2026 alusta alkaen osakeyhtiöille ja osuuskunnille tulee velvollisuus tarkastaa rekisteritietojensa ajantasaisuus kalenterivuosittain. Yrityksen on vahvistettava erikseen (vuosi-ilmoitus) kaupparekisteriin, että rekisteritiedot ovat ajan tasalla. Ilmoitusvelvollisuus koskee myös eurooppayhtiöitä, eurooppaosuuskuntia ja ulkomaisia elinkeinoharjoittajia, jotka ovat perustaneet sivuliikkeen Suomeen. Jos yritys ei tee kyseistä ilmoitusta, PRH voi määrätä laiminlyönnistä seuraamusmaksun. Käytännössä seuraamusmaksuja voidaan alkaa määrätä aikaisintaan vuoden kuluttua ilmoitusvelvollisuuden alkamisesta eli vuoden 2027 alusta.
PwC:n lakipalvelut avustavat rekisteritietojen ajan tasalla pitämisessä
Edellä mainitut kaupparekisterilain muutokset korostavat yrityksen hallinnon ajantasaisen hoitamisen merkitystä. Olemme PwC:n lakipalveluissa apunasi sinua näissä toimissa avustamalla tarvittavien päätösten laadinnassa sekä huolehtimalla päätösten rekisteröinneistä kaupparekisteriin.
Autamme yrityksen vuosittaisissa hallinnollisiin velvoitteisiin liittyvissä pöytäkirjoissa ja rekisteröinneissä. Tällaisia velvoitteita liittyy esimerkiksi tilinpäätöksiin ja varsinaisten yhtiökokousten muihin päätöksiin. Vastaavasti avustamme myös muissa yhtiöoikeudellisissa kysymyksissä ja päätöksissä.
Osana yrityksen hallinnollisten asiakirjojen laatimista ja rekisteritietojen ylläpitämistä avustamme erityisesti osakeyhtiöitä myös osakasluettelojen laadinnassa ja päivittämisessä. Osakeyhtiön hallitus on velvollinen laatimaan osakasluettelon ja ylläpitämään sen tietoja. Osakasluetteloa ei ilmoiteta PRH:lle, mutta rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä annetun lain mukaisesti yhtiön tosiasialliset edunsaajat tulee tunnistaa ja rekisteröidä kaupparekisterin ylläpitämään rekisteriin. Avustamme myös tosiasiallisten edunsaajien määrittämisessä sekä rekisteröinnissä kaupparekisteriin.