PWC Uutishuone
PWC Uutishuone
20.03.2020|

Poikkeustilan aiheuttamat maahantulorajoitukset Suomessa

Tämän hetkinen koronavirustilanne on hyvin poikkeuksellinen ja hallitus on todennut Suomen olevan poikkeustilassa ainakin 13.4.2020 asti.

Hallituksen lisätoimenpiteiden seurauksena Suomen rajat on suljettu 19.3. Tämä tarkoittaa, että matkustaja- ja henkilöliikenne Suomeen keskeytetään lukuun ottamatta Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien henkilöiden paluuta. Rajoitukset ovat voimassa 13.4.2020 asti. Lisäksi viranomaisten toimintaan sekä aukioloihin on tullut muutoksia ja lentojen saatavuus on tällä hetkellä hyvin heikko.

Vaikutukset oleskelulupahakemuksiin

Suomen ulkoministeriön edustustot ovat 19.3. myös keskeyttäneet oleskelulupahakemusten vastaanoton ja käsittelyn toistaiseksi. Tunnistautuminen ei ole tällä hetkellä mahdollista Suomen edustustoissa. Kun oleskelulupaa on haettu ulkomailla, tunnistautuminen on pakollista ennen kuin oleskelulupa voidaan myöntää. Ulkoministeriö tiedottaa myöhemmin tämän poikkeustoimenpiteen lopettamisesta. Suomen ulkomaiden lähetystöt ja muut edustustot tiedottavat omalta osaltaan tarkemmin mahdollisista maakohtaisista järjestelyistä.

Oleskelulupahakemukset, jotka on jo vastaanotettu, laitetaan normaalisti vireille ja toimitetaan Maahanmuuttovirastoon käsiteltäväksi. Juuri nyt on vaikea arvioida miten tilanne vaikuttaa jo vastaanotettujen hakemusten käsittelyyn, mutta pitkittynyt käsittelyaika voi olla odotettavissa. 

Maahanmuuttovirasto on puolestaan tiedottanut, että uusia hakemuksia voi tälläkin hetkellä laittaa vireille Enter Finland -palvelun kautta. Hakijan tulisi normaalitilanteessa käydä tunnistautumassa edustustossa kolmen kuukauden sisällä hakemuksen jättämisestä, mutta poikkeustilan takia pääsy tunnistautumiseen voi viivästyä.

Mahdolliset vaikutukset EU-kansalaisiin

Rajojen sulkeminen vaikuttaa myös EU-kansalaisiin pois lukien ne, jotka ovat jo rekisteröineet oleskeluoikeutensa.

Huomaattehan, että viranomaisten muutokset sekä mahdollinen karanteeni voivat luoda haasteita myös jo Suomeen saapuneiden Pohjoismaalaisten ja muiden EU-kansalaisten asettautumiseen Suomessa.

EU-kansalaisten EU-rekisteröinnin ajanvaraustilanne on jo pitkään ollut varsin heikko ja odotamme, että tilanne voi olla entistä heikompi tämän poikkeustilan jälkeen.

 

Asiantuntijamme ovat täällä teitä varten, mikäli tästä herää kysymyksiä tai toivotte apua menossa olevien tai suunnitteilla olevien oleskelulupa- tai asettautumisprosessien kohdalla.