PWC Uutishuone
PWC Uutishuone
21.10.2019|

PwC:n arvot kääntyivät pohjoissaameksi saamen kielten viikon kunniaksi

Ilahduin kovasti, kun kollegani PwC:llä innostuivat ideastani osallistua ensimmäistä kertaa vietettävälle saamen kielten viikolle! 

Olen äidinkieleltäni saamenkielinen. Kun töissä pitäisi maanantaisin alkaa puhua suomea ja kirjoittaa englantia, niin päästä ei tule kuin saamea, koska viikonloppu on kulunut saamenkielisessä kuplassa! Olen kotoisin Inarista, Suomen puolen Saamenmaalta. Saame on päivittäinen kieleni, jota käytän avomieheni, vanhempieni, veljentyttärieni, sukulaisteni ja ystävieni kanssa – ja tietysti somessa joka päivä.

Me etelässä asuvat saamelaiset olemme usein eräänlaisia diplomaatteja. Asumme kaukana Saamenmaalta, mutta voimme tällä etelässä toimia kulttuurilähettiläinä. Kerron itsekin mielelläni saamelaisasioista kaikille kiinnostuneille.

Pirita Näkkäläjärvi. Kuva: Natta Summerky/SOI Foundation

Pirita Näkkäläjärvi työskentelee PwC:n yritysjärjestelypalveluissa M&A Integration and Separation -tiimissä. Kuva: Natta Summerky/SOI Foundation

Tiesitkö, että maailmassa puhutaan yhdeksää eri saamen kieltä?

Suomessa on noin 10 000 saamelaista ja meistä noin 3 000 puhuu saamen kieltä. Maailmassa saamelaisia 100 000 ja saamen kielten puhujia arviolta 30 000.

Maailmassa on yhteensä yhdeksän saamen kieltä. Niistä kolmea eli pohjois-, inarin- ja koltansaamea puhutaan Suomen puolella. Kaikki kolme Suomessa puhuttua saamen kieltä ovat uhanalaisia.

Saamen kielialueet laskeutuvat kuin helminauha läpi Saamenmaan Kuolan niemimaalta Venäjän puolelta aina Keski-Norjaan ja -Ruotsiin asti. Vierekkäisiä saamen kieliä puhuvat ymmärtävät toisiaan hyvin, mutta mitä pidempi välimatka, niin sitä suurempia eroavaisuudet. 

Me pohjoissaamenkielen puhujat gulahallat eli kommunikoimme muiden saamen kielten puhujien kanssa aika hyvin pitkin kieltemme helminauhaa. 

Länteen ja etelään päin mennessä asiat selviävät vaivattomasti vielä luulajansaamen puhujien kanssa. Itään päin mennessä meillä ei juuri ole ongelmia ymmärtää inarinsaamen puhujaa ja toisin päin. Sen sijaan jo muun muassa koltansaamea tai eteläsaamea täytyy pohjoissaamenkielisen erikseen opetella.

Saamen kielten viikolle haluttiin erilaisia organisaatioita mukaan

Saamen kielten viikko järjestetään nyt ensimmäistä kertaa 21.–27.10.2019. Innoituksena on YK:n kansainvälinen alkuperäiskansojen kielten teemavuosi

Suomen puolella saamen kielten viikon järjestää saamelaiskäräjät eli Suomen saamelaisten parlamentti ja virallinen edustuselin. Vietimme juuri saamelaiskäräjien vaaleja ja minut valittiin edustajaksi kaudelle 2020–2023.

Saamelaiskäräjien tavoitteena on ollut saada hyvin erilaisia organisaatioita mukaan juhlaviikon viettoon. Minusta on hienoa, että PwC edustaa omalta osaltaan yritysmaailmaa saamen kielten viikolla!

PwC:n arvot kääntyivät pohjoissaameksi

PwC:llä me päätimme osallistua teemaviikolle kääntämällä PwC:n arvot pohjoissaameksi. 

PwC:n arvot saameksi, suomeksi ja englanniksi

Suurin osa PwC:n arvoista kääntyi hyvin helposti pohjoissaameksi. Käännöksistä näkee myös, että saame ja suomi ovat sukulaiskieliä. 

Saamen kielten viikko on uusi tapa lisätä tietoisuutta saamen kielistä. Odotan innolla millaisia innovatiivisia tapoja nostaa saamen kieliä esille muut organisaatiot ympäri Suomea ovat keksineet!

Hyvää saamen kielten viikkoa eli buori sámi giellavahku!