PwC:n Juha Remes Uuden Suomen blogissaan: Nyt on suomalaisyrityksille oikea hetki alkaa perehtyä 5G:hen

Mitä 5G, uusi langaton teknologian sukupolvi merkitsee digitalisaatiolle? Tätä pohtii asiantuntijamme Juha Remes Uuden Suomen blogissaan.

Mitä 5G, uusi langaton teknologian sukupolvi merkitsee digitalisaatiolle? Tätä pohtii asiantuntijamme Juha Remes Uuden Suomen blogissaan.

Remeksen mukaan viidennen sukupolven mobiiliverkot ovat olleet tulossa markkinoille jo lähes viiden vuoden ajan.

”Aluksi vuonna 2017 aihe nousi esiin lukuisissa seminaareissa ja tilaisuuksissa, mutta samaan aikaan markkinoilla ei ollut ensimmäistäkään 5G-verkkoon soveltuvaa puhelinta. Kun lopulta puhelimia alkoi virrata markkinoille, puhuttiin vain 5G:n tuomasta huomattavasta nopeudesta, joka mullistaa pelaamisen ja viihteen. Samalla alkoi ”foliohattuisten” kirjoittelut 5G:n säteilystä, ja miten se on osana maailmanlaajuista salaliittoverkostoa. Samalla jäi tavallisen yleisön pimentoon se, mikä oli 5G:n alkuperäinen tarkoitus”, Remes toteaa blogissaan.

Mitä 5G-teknologia sitten mahdollistaa?

Remeksen mukaan tämän viidennen sukupolven tietoliikenneverkkojen tavoitteena on lopullinen digitaalinen läpimurto langattomuudessa. Aiempien langattomien verkkojen kyvykkyydet olivat rajallisia.

”Niitä ei ole kyetty optimoimaan käyttökohteen tarpeiden mukaisesti kaupallisesti. Aiemmin teleoperaattorit ovat tarjonneet liittymiä, joissa on tarjolla eri tietoliikennenopeuksia tai datamääriä. Nyt 5G:n mukana tulevat tietoliikenteen saatavuuteen liittyvät ominaisuudet, kuten tietoliikenteen viiveen minimointi”, Remes kirjoittaa.

Uudet ominaisuudet mahdollistavat hänen mukaansa esimerkiksi robottikäden liikkumisen ilman viivettä etäohjaamon ja etäisyyksien päässä olevan robotin välillä.

”Viive on tietoliikenteessä todella merkittävä asia. Yhdessä kymmenesosasekunnissa satakilometriä tunnissa liikkuva auto ehtii kulkea 2,8 metrin matkan, siinä ehtii tapahtua paljon. Kymmenesosan sekunnin viive on 4G-verkossa tavallista. Viiveettömyys tarjoaa etäkäytettävyydelle digitalisaatiossa valtavasti uusia mahdollisuuksia.”

“5G:n ansiosta läpimurtoja voidaan tehdä niin terveydenhuollossa, eri teollisuudenaloilla kuin energiantuotannossakin.”

Uusi langaton tietoliikennetekniikka tarjoaa myös viimeisen askeleen pilvipalveluiden kehityksessä ja ICT-ulkoistamisessa.

”Jatkossa yritykset voivat ulkoistaa halutessaan koko tietoinfrastruktuurin, jossa on mukana tietoliikenne, serverit, ohjelmistot sekä tietokannat. Samalla kaikkea voidaan optimoida ja säätää eri käyttötarpeiden mukaisesti hyvinkin pieniksi jaetuilla käyttökohderatkaisuilla. Langattomuus tulee nyt leviämään lopulta teollisuusjärjestelmiin, jotka ovat olleet hyvinkin eristettyjä perinteisestä IT-maailmasta”, Remes toteaa blogissaan.

Miksi nyt on hyvä hetki?

Remes muistuttaa, että 5G-maailma valmistautuu vauhdilla, askel askeleelta, ja Suomessa verkkojen rakentaminen on ollut Euroopan nopeinta. Kattavuus on yli 50 prosenttia.

”Verkon kattavuus alkaa olla hyvällä tasolla. Vuoden 2022 loppupuolella saamme laajemmin uusia verkko-ominaisuuksia yrityksiin sekä teollisuuteen hyödynnettäviksi.”

Moni maa on vielä 5G:n osalta lähtökuopissa. Listan kärjessä taas on Etelä-Korea, jossa 5G-verkko alkaa olla koko maan kattava.

”Suomessa lainsäädäntö on melko valmis ja 5G-verkon kattavuus riittävällä tasolla. Näin ollen valmiudet 5G-ekosysteemiin perustuvaan liiketoimintaan ovat olemassa. 5G on monimutkaisempi kuin mikään aikaisempi tietoliikenneinfrastruktuuri. Se pohjautuu samalla luottamukseen, osaamiseen sekä läpinäkyvyyteen”, Remes kirjoittaa.

Hänen mukaansa 5G vaatii uutta ajattelua. Tekemällä oppiminen voi luoda uusia menestysreseptejä.

”Siihen sisältyy kokonaisvaltaista liiketoiminnan soveltamista, johon jokaisen organisaation tulee perehtyä itse. 5G tarjoaa lukuisten talousarvioiden mukaan jopa yli 11 triljoonan euron kasvuvaikutukset seuraavan vuosikymmenen aikana. Nyt on yrityksille oikea aika aloittaa 5G-perehtyminen Suomessa ja samalla myös suunnittelu 5G-kokeiluun”, Remes päättää.

Kiinnostuitko aiheesta? Tai mietityttääkö jokin 5G-verkkoon liittyvä? Ota rohkeasti yhteyttä, autamme mielellämme!

Juha Remes

5G Development and Enterprise Risk Management Services

+358 20 7877854

juha.remes@pwc.com