PWC Uutishuone
PWC Uutishuone
13.05.2020|

Suomessa 19.3. määrättyjä rajaliikennettä koskevia rajoituksia on päätetty jatkaa 14.6. asti

Suomen kansalaisten sekä Suomessa asuvien ulkomaan kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä paluuliikenteen lisäksi Schengenin* sisärajat ylittävässä liikenteessä tullaan 14.5.2020 alkaen sallimaan EU- ja Schengen valtioiden kansalaisten sekä UK:n kansalaisten työsuhteeseen tai toimeksiantoon perustuva työmatkaliikenne sekä muu välttämätön liikenne. Työmatkan välttämättömyyden perustelua ei tarvitse enää esittää rajaa ylittäessä. Ulkorajaliikenteen rajoituksia jatketaan sellaisenaan 14.6. asti. Suomen ja Schengenin ulkopuolisten valtioiden välisessä liikenteessä voidaan myös sallia 14.5. alkaen Schengenin ulkopuolisesta EU -valtiosta tai UK:sta saapuvan EU- tai Schengen -valtion kansalaisen tai UK:n kansalaisen työsuhteeseen tai toimeksiantoon perustuva välttämätön ja perusteltu työmatkaliikenne.

Suunnitellun työsuhteeseen tai toimeksiantoon perustuvan työmatkan tarkoitus ja edellytykset selvitetään rajatarkastuksen yhteydessä, ja työsuhteeseen tulevan on esitettävä dokumentti työsuhteesta. Lopullinen päätös maahantulosta tehdään tapauskohtaisesti rajatarkastusta suorittavan virkamiehen toimesta.

Kolmannen maan kansalaisten kohdalla viisumi- ja oleskelulupahakemusten käsittely on edelleen keskeytetty ja Suomen edustustot suljettu toistaiseksi, mikä puolestaan aiheuttaa viiveitä suunnitelluille työntekijöiden saapumiselle Suomeen keväällä ja kesällä 2020. Mikäli kolmannen maan kansalaisella on jo voimassa oleva työntekoon oikeuttava viisumi tai oleskelulupa, voi hän sen voimin saapua EU- tai Schengen -valtiosta tai UK:sta Suomeen työsuhteeseen 14.5. alkaen.

*Schengen-maat: Alankomaat, Belgia, Espanja, Islanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro