PWC Uutishuone
PWC Uutishuone

Taloudellinen mallinnus päätöksien tukena

Taloudelliset mallit ovat kriittisiä rakennuspalikoita monissa liiketoimintapäätöksissä. Siksi on elintärkeää, että voit luottaa malliisi. Vaikka jotkin suuret yritykset pystyvät laatimaan ja dokumentoimaan kattavan ja vakaan toimintasuunnitelman, useimmilla yrityksillä ei ole resursseja rakentaa laajaa ja monipuolista työkalua, josta olisi hyötyä pitkän aikavälin strategisten ja operatiivisten suunnitelmien laatimisessa.

Yrityskauppojen näkökulmasta rahoitus- tai liiketoimintamalli on olennainen työkalu, jonka avulla yrityskauppojen arvo voidaan laskea ja joka tarjoaa kattavaa tietoa johdon odotuksista liiketoiminnan tulevaisuudelle. Vaikka yritysten johdot “lyhyesti ja ytimekkäästi” valmistelevat pitkän aikavälin sijoituksia tai liiketoimintasuunnitelmia, niiltä puuttuu usein asiantuntemusta sisällyttää liiketapahtumien rahoituksen, kaupankäynnin ja säännösten keskeiset ehdot (kuten kirjanpidon parhaat käytännöt ja verot) ainutlaatuiseen ja yksinkertaiseen taloudelliseen malliin.

Taloudellisen mallinnuksen työkalut

Vaikka käytämme modernia teknologiaa tarjoamissamme palveluissa, MS Exceliä tullaan silti käyttämään vastaisuudessakin. Sen tarjoamia etuja ovat muun muassa dynaaminen joustavuus ja monikäyttöisyys sekä se tosiasia, että se löytyy maailman lähes jokaisesta kannettavasta tietokoneesta.

Lisäksi sen laskutoimituksien tarkistaminen ja ymmärtäminen on suoraviivaista. Näiden etujen takia MS Excel säilyttää yhä asemansa yhtenä rahoitusmallien tärkeimmistä työkaluista.

Pari esimerkkiä energia- ja infrastruktuuritoimialalta

On selvää, että taloudelliset mallit ovat yksi yrityskauppojen tärkeimmistä työkaluista. Energia- ja infrastruktuuritoimialalla taloudelliset mallit ovat välttämättömiä johtuen korkeista pääomamenoista ja kauppojen monimutkaisesta rahoitusrakenteesta.

Koska alat ja sijoittajat etsivät vihreämpiä energiasijoituskohteita ja -organisaatioita, erityisesti tuulipuistoinvestointien taloudellisen mallinnuksen ja rahoitusmallien arvioinnin kysynnässä on näkynyt kasvua. Corporate Finance -tiimissämme on monta asiantuntijaa, jotka keskittyvät yksinomaan energia- ja infrastruktuurikauppoihin.

Tässä muutama tärkeä tuulipuistokauppa, joihin osallistuimme:

Olemme olleet mukana myös monessa tärkeässä rahoitusmallin tarkistusprosessissa (ns. model review tai model audit). Yksi suuri viimeaikainen toimeksianto oli Mutkalammin tuulipuiston rahoitusmallin tarkistus. Mutkalampi on toistaiseksi Suomen suurin rakenteilla oleva tuulipuistoinvestointi (404 MW:n kapasiteetti).

Jokaisessa mallintamisprosessissa on omat dynamiikkansa ja erot tapausten välillä voivat olla suuria. Siksi olemme apunasi parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi. Ota yhteyttä, niin voimme keskustella mallintamistarpeistasi!

Tilaa PwC:n uutiskirje