Tasapuolisen kohtelun vaatimus erityisesti liikkeen luovutuksen jälkeen

Oikeuskäytännön mukaan työnantajalla on velvollisuus mahdollisuuksiensa mukaan pyrkiä korjaamaan työntekijöiden väliset palkkaerot kohtuullisessa ajassa ja myös silloin, kun palkkaeroja on pidettävä sinänsä perusteltuina. Työsopimuslakiin perustuva työntekijöiden tasapuolisen kohtelun vaatimus merkitsee palkkauksen osalta sitä, että samasta tai samanarvoisesta työstä tulee maksaa sama palkka ja että palkanlaskennan ja sen määräytymisperusteiden tulisi olla yhteneväiset.

Oikeuskäytännön mukaan työnantajalla on velvollisuus mahdollisuuksiensa mukaan pyrkiä korjaamaan työntekijöiden väliset palkkaerot kohtuullisessa ajassa ja myös silloin, kun palkkaeroja on pidettävä sinänsä perusteltuina. Työsopimuslakiin perustuva työntekijöiden tasapuolisen kohtelun vaatimus merkitsee palkkauksen osalta sitä, että samasta tai samanarvoisesta työstä tulee maksaa sama palkka ja että palkanlaskennan ja sen määräytymisperusteiden tulisi olla yhteneväiset.

Turun hovioikeus katsoi tammikuussa 2023 antamassaan ratkaisussa yhtiön rikkoneen työsopimuslain mukaista tasapuolisen kohtelun velvoitetta. Yhtiö ei ollut mahdollisuuksiensa mukaan pyrkinyt tasoittamaan liikkeen luovutuksen jälkeisiä palkkaeroja, eikä ollut poistanut niitä kohtuullisessa ajassa, vaan palkkaerot olivat muodostuneet pysyviksi. Yhtiö oli siten työsopimuslain nojalla velvollinen suorittamaan vahingonkorvausta työsopimuslain vastaisesta menettelystään.

Tasapuolinen kohtelu

Yhdenvertaisuudesta säädetään perustuslaissa, ja säännöksen mukaan ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Säännös ilmaisee yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa koskevan pääperiaatteen, johon sisältyy vaatimus samanlaisesta kohtelusta samanlaisissa tapauksissa.

Työsopimuslain mukainen tasapuolisen kohtelun vaatimus on luonteeltaan yleinen periaate. Työnantaja ei saa asettaa perusteettomasti työntekijöitä keskenään eri asemaan.

Työnantajan tulee kohdella samankaltaisissa ja vertailukelpoisissa tilanteissa olevia työntekijöitä samalla tavoin.

Vertailukelpoisuus ratkaistaan työnantajakohtaisesti huomioiden työntekijöiden asema ja tehtävät työpaikalla. Työnantajan tulee noudattaa tasapuolisen kohtelun vaatimusta myös työsuhteeseen perustuvien etujen myöntämisessä.

Tasapuolisen kohtelun vaatimus ei kuitenkaan estä työntekijöiden asettamista toisistaan poikkeavaan asemaan, jos tähän on objektiivisesti arvioiden hyväksyttävä syy. Esimerkiksi kannustavien palkkausjärjestelmien käyttäminen on hyväksyttävää, jos palkkauksen määräytymiseen eivät vaikuta syrjivät tai muutoin epäasialliset syyt. Tasapuolisen kohtelun vaatimusta ei rikota myöskään silloin, kun jonkun työntekijän eri asemaan asettamiselle on hänen työnsä luonteesta tai työolosuhteista johtuva hyväksyttävä syy.

Palkkaerojen tasaaminen

Samaa työtä tekevien työntekijöiden pysyviä palkkaeroja ei pidetä hyväksyttävinä. Työnantajalla on velvollisuus mahdollisuuksiensa mukaan pyrkiä korjaamaan palkkaerot kohtuullisessa ajassa myös silloin, kun palkkaeroja on pidettävä sinänsä perusteltuina (KKO 2004:103, KKO 2013:10, KKO 2013:11, TT 2018:18).

Olennaiset palkkausperusteet eivät saa muodostua pysyvästi toisistaan poikkeaviksi samaa tai samanarvoista työtä tekevien työntekijöiden osalta.

Oikeuskirjallisuudessa on todettu, että palkkaerojen tasoittamiseksi hyväksytyn siirtymäajan kesto määräytyy tapauskohtaisesti ottaen huomioon muun muassa erilaisen kohtelun taustalla olevat syyt.

Liikkeen luovutuksessa työnantajalla on velvollisuus säilyttää siirtyvien työntekijöiden työsuhteen ehdot ennallaan. Näin ollen työnantajalla ei ole oikeutta yksipuolisesti muuttaa työntekijöiden työsuhteen olennaisia ehtoja, esimerkiksi palkkaa. Tästä voi seurata palkkaeroja siirtyvän henkilöstön ja jo työnantajan palveluksessa olevien tai myöhemmin palkattavien työntekijöiden välillä. Oikeuskäytännössä on katsottu, että liikkeen luovutus on hyväksyttävä syy erilaiseen kohteluun palkkauksessa, mutta työnantajan tulee kuitenkin mahdollisuuksiensa mukaan pyrkiä siihen, että palkkaerot korjaantuvat (KKO 2004:103). Työehtosopimukseen perustuvaa palkkojen eroavuutta ei ole pidetty hyväksyttävänä syynä ainakaan pitkään jatkuviin tai pysyviin palkkaeroihin (TT 2011-29, KKO 2013:10 ja KKO 2013:11).

Tasapuolisen kohtelun vaatimus velvoittaa näin ollen työnantajaa ryhtymään aktiivisiin toimiin palkkaerojen poistamiseksi, ja työnantajan tulee ryhtyä tasaamaan palkkaeroja kohtuullisen ajan kuluessa liikkeen luovutuksesta. On kuitenkin hyvä huomata, että kohtuullisen ajan käsite arvioidaan tapauskohtaisesti, eikä se ole saanut täysin vakiintunutta sisältöä oikeuskäytännössä.

Toinen näkökulma palkkaerojen korjaamiseen tulee esimerkiksi palkka-avoimuusdirektiivin kautta, jota on käsitelty kirjoituksissamme ”Palkka-avoimuusdirektiivi tuo työnantajille uusia velvollisuuksia”, ja ”Palkka-avoimuusdirektiivi läpi EU:n parlamentissa – tätä se käytännössä tarkoittaa”

Olemme mielellämme avuksi esimerkiksi liikkeen luovutuksen jälkeisten työsuhteiden ehtojen tai -etujen harmonisoinnissa kuten muutoinkin koko työsuhteen elinkaaren kattavasti henkilöstöön liittyvissä työoikeudellisissa kysymyksissä.

Janni Järvenpää

Lakipalvelut

+358 (0)40 684 0379

janni.jarvenpaa@pwc.com

Anne Hirsiniemi

Lakipalvelut

+358 (0)20 787 8096

anne.hirsiniemi@pwc.com