Teknologian nopea kehitys haastaa kyberturvallisuutta

Globaalit jännitteet ja lisääntyneet kyberhyökkäykset huolettavat suomalaisia toimitusjohtajia, osoittaa PwC:n jo 27. kertaa toteuttama CEO Survey -tutkimus, johon vastasi yli 4 700 toimitusjohtajaa yli sadasta maasta. Tutkimukseen haastatelluista suomalaisjohtajista 41 % näkee kyberriskit merkittävänä uhkana yritykselleen tulevan vuoden aikana, kun maailmanlaajuisesti tulos on vain 21 %.

Globaalit jännitteet ja lisääntyneet kyberhyökkäykset huolettavat suomalaisia toimitusjohtajia, osoittaa PwC:n jo 27. kertaa toteuttama CEO Survey -tutkimus, johon vastasi yli 4 700 toimitusjohtajaa yli sadasta maasta. Tutkimukseen haastatelluista suomalaisjohtajista 41 % näkee kyberriskit merkittävänä uhkana yritykselleen tulevan vuoden aikana, kun maailmanlaajuisesti tulos on vain 21 %.

Kyberriskien ohella suomalaisia toimitusjohtajia huolestuttavat geopoliittiset konfliktit, jotka mainitsee 34 % vastaajista (maailmanlaajuisesti 18 %), sekä ilmastonmuutos, jonka näkee uhkana 15 % vastaajista (maailmanlaajuisesti 12 %). Inflaatio ja makrotalouden epävakaus huolettavat sen sijaan toimitusjohtajia niin meillä kuin maailmallakin.

Geopoliittisen tilanteen merkittävä kiristyminen, lisääntyneet kyberhyökkäkset, kiihtyvä digitaalinen murros sekä kyberturvallisuuteen ja resilienssiin liittyvä, lisääntyvä EU-regulaatio asettavat paineita yrityksille. Jos yritys haluaa liiketoimintansa menestyvän tulevaisuudessa, sen on viimeistään nyt nostettava kyberturvallisuuden kehittäminen ja riskienhallinta strategisiksi prioriteeteiksi.

Muutos voi olla myös mahdollisuus: miten toimitusjohtajat ottavat käyttöönsä turvallisesti uusia liiketoimintamalleja? 

Toimitusjohtajat ovat varovaisen toiveikkaita globaalin talouden toipumisesta ja kehittymisestä parempaan suuntaan. 38 % CEO Survey -tutkimuksen vastaajista odottaa globaalin talouden kasvavan tulevana vuonna ja siitä eteenpäin. Viime vuonna vastaava luku oli vain 18 %, joten orastavaa optimismia on ilmassa.

Edellä mainitusta huolimatta vain alle puolet toimitusjohtajista (45 %) arvioi, että heidän yhtiönsä selviää seuraavan vuosikymmenen yli noudattamalla toiminnassaan samaa kaavaa kuin nyt. Muutos ja jatkuvien innovaatioiden etsiminen ovat sen tähden monen yritysjohtajan työpöydällä, ja 97 % vastaajista toteaakin organisoineensa viimeisen viiden vuoden aikana uudelleen lähestymistapoja lisäarvon tuottamiseksi.

CEO Survey -tutkimuksen tulokset osoittavat myös sen, että toimitusjohtajat eivät keskity lisäarvoa hakiessaan ja liiketoimintojaan uudistaessaan ainoastaan liiketoimintamalleihin, vaan myös toimintojen ja teknologian kehittämiseen. Pilvipalveluiden käyttöönotto sekä lisääntynyt verkottuminen uusien arvoketjujen mahdollistamiseksi ja kehittämiseksi vaativat usein kyberturva-arkkitehtuurin täydellistä uudistamista. Näin pystytään vastaamaan liiketoiminnan ja teknologian vaatimuksiin, tarjoamaan turvallisia palveluita sekä suojaamaan yrityksen tieto-omaisuutta.

Tekoäly luo mahdollisuuksia mutta tuo myös riskejä 

Yli puolet CEO Survey -tutkimukseen osallistuneista toimitusjohtajista uskoo tekoälyn tuovan merkittäviä muutoksia yritystoimintaan seuraavan vuoden sekä tulevien vuosien aikana. Tekoäly voi muuttaa yritysten tapaa toimia ja organisoida prosessejaan sekä aktivoida kokonaisten toimialojen tai liiketoimintamallien merkittävän muutoksen.

Tekoälyn tuleminen on kiihdyttänyt myös yritysten siirtymää kohti pilviteknologiaa ja -palveluita. Tekoälyn vaatima suuri tietotekninen laskentateho ja tietomäärät tekevät pilviteknologiasta oikeastaan ainoan toteuttamiskelpoisen vaihtoehdon.

Toisaalta tekoäly tuo myös uusia kyberturvallisuusriskejä. Erilaiset yrityksen toimintaa uhkaavat toimijat saattavat hyödyntää tekoälyä tuottamaan ja levittämään entistä laajemmin muun muassa haittaohjelmia, uskottavampia kalastelusähköposteja ja vakuuttavampia valeidentiteettejä. Edellä mainittujen riskien tunnistaminen ja hallitseminen on elintärkeää, jonka lisäksi yritykset tarvitsevat riskienhallintaviitekehyksen, joka tukee tekoälyn luomien mahdollisuuksien hyödyntämistä liiketoiminnassa turvallisesti.

CEO Survey -tutkimuksen mukaan globaalisti jopa 65 % ja Suomessa noin 80 % toimitusjohtajista on huolissaan tekoälyn tuomista potentiaalisista kyberturvallisuusriskeistä. Vain vähän yli kolmasosa on huolestunut mainehaitoista tai lakisääteisistä vastuista. Lisäksi 28 % toimitusjohtajista uskoo, että tekoäly saattaa kiihdyttää yritykseen kohdistuvaa virheellisen tai väärän tiedon levittämistä.

On hienoa, että Suomessa ollaan valveutuneita ja tiedostetaan myös tekoälyn mukanaan tuomat riskit. Tekoäly tehostaa suojautumista mutta luo hyökkääjille myös lisäpotentiaalia. Hyökkäykset ovat tulevaisuudessa aiempaa hienostuneempia, mukautumiskykyisempiä ja nopeampia toteuttaa, joten kyberturvallisuuden johtamisen ja kyvykkyyksien tulee olla entistä tehokkaampia ja ajantasaisempia.

Tekoälyn tuomien riskien kääntöpuolella nähdään, että tekoälyä voidaan hyödyntää tehostamaan kyberturvallisuutta. PwC:n tuoreeseen Digital Trust Insights -tutkimukseen vastanneista yrityksistä 64 % ilmoitti suunnittelevansa tekoälyn hyödyntämistä kyberpuolustuksessa tulevan vuoden aikana. Melkein puolet (47 %) yrityksistä puolestaan sanoi hyödyntävänsä jo tekoälyä kyberriskien tunnistamiseen ja hallintaan liittyvissä projekteissaan.

Antti Herrala

Partner, Cybersecurity & Privacy Services

+358 (0)20 7878354

antti.herrala@pwc.com