PWC Uutishuone
PWC Uutishuone

Toimitusjohtajien vaihtuvuus maailmalla ennätyssuurta vuonna 2018

Toimitusjohtajien vaihtuvuus nousi ennätykselliseen 17,5 %:iin vuonna 2018. Pitkään palvelleiden toimitusjohtajien seuraajat menestyvät tehtävässään keskimääräistä heikommin, todetaan PwC:n Strategy&:n maailmanlaajuisessa CEO Success study -selvityksessä. 

PwC:n strategiakonsultointiyksikkö Strategy&:n analysoi vuosittain toimitusjohtajavaihdoksia maailman 2 500 suurimmassa pörssiyhtiössä. Vuoden 2018 selvityksen mukaan toimitusjohtajien vaihtuvuus vuonna 2018 oli 17,5 %.  Tämä on kolme prosenttiyksikköä korkeampi kuin vuonna 2017 ja korkein CEO Success Studyn 19-vuotisessa historiassa.

Viime vuonna ennätysmäärä toimitusjohtajia pakotettiin eroamaan eettisistä syistä (39 %, puolitoistakertainen vuoteen 2017 verrattuna). Eettinen syy oli lähdön syynä useammin kuin taloudellinen tulos tai erimielisyydet hallituksen kanssa”, kertoo PwC:n partneri Hannu Suonio.

Strategy&:n 19 vuoden aikana aikana keräämien tulosten mukaan toimitusjohtajien mediaanitoimikausi on ollut viisi vuotta. Mutta noin viidennes kaikista toimitusjohtajista pysyy toimessaan yhtäjaksoisesti kymmenen vuotta tai pitempään.

Yli 10 vuotta palvelleiden toimitusjohtajien mediaanitoimikausi on 14 vuotta. Heidän suoritustasonsa on muita parempi ja heidät pakotetaan eroamaan vähemmän todennäköisesti kuin vähemmän aikaa pestissään olleet toimitusjohtajat. 

Pohjois-Amerikassa  pitkään palvelleita toimitusjohtajia on 30 %. Länsi-Euroopassa luku on 19 %.  Suomesta 2 500 maailman suurimman pörssiyhtiön listalla on alle 10 firmaa, joten tästä joukosta ei voi tehdä selkeitä päätelmiä. Mutta Suomessakin toimitusjohtajien vaihtuvuus on ollut korkeaa, joskin vaihtuvuusennätys tehtiin jo muutama vuosi sitten”, Suonio jatkaa.

Pitkäaikaisten toimitusjohtajien seuraajilla vaikeaa

Pitkään, yli 10 vuotta palvelleiden toimitusjohtajien seuraajat eivät selvityksen mukaan suoriudu yhtä hyvin kuin edeltäjänsä. Heidän toimikautensa on lyhyempi, toimintakykynsä on huonompi ja heidät pakotetaan eroamaan todennäköisemmin kuin edeltäjänsä. 

”Pitkäaikaisten toimitusjohtajien seuraajien asema on selvästikin hyvin haastava. Seuraajat pystyvät yleensä aikaansaamaan vähemmän tuottoa osakkeenomistajille ja heidät erotetaan paljon todennäköisemmin kuin vertaisryhmänsä jäsenet, tai heitä edeltäneet legendan aseman saavuttaneet henkilöt”, Hannu Suonio toteaa.

Uusien naistoimitusjohtajien osuus korkein kehittyvissä maissa

Naisten osuus uusista toimitusjohtajista oli 4,9 %, mikä on hieman vähemmän kuin vuoden 2017 ennätysluku 6,0 %. Trendi on kuitenkin ollut nouseva vuoden 2008 yhden prosentin jälkeen. Toisin kuin vuonna 2017, jolloin ennätyskorkeaan lukuun vaikutti Yhdysvaltojen ja Kanadan uusien toimitusjohtajien 9,3 prosentin piikki, suurimmat prosentit vuonna 2018 olivat kehittyvissä maissa kuten Brasiliassa, Venäjällä, Intiassa ja Kiinassa.