PWC Uutishuone
PWC Uutishuone

Urheilijakin hyötyy vero- ja lakiasioiden suunnittelusta

Suomessa on paljon kansainvälisen ja kansallisen tason huippu-urheilijoita. Maatamme edustaa aivan maailman kirkkaimpiin tähtiin lukeutuvia joukkue- ja yksilöurheilijoita, jotka asuvat ulkomailla tai ainakin viettävät pääosan ajastaan Suomen ulkopuolella. Tämän joukon lisäksi meillä on vielä suurempi määrä pääsääntöisesti kotimaassa asuvia urheilijoita, jotka asuvat, harjoittelevat ja osallistuvat varsinaisiin kilpailuihin tai ottelutapahtumiin enimmäkseen Suomessa. Heidän lisäkseen maassamme on lisäksi suuri määrä ammattilaiseksi tähtääviä lahjakkaita junioreita, jotka vielä haaveilevat ammattiurheilijan arjesta.

Yhteistä näille kaikille urheilijoille on se, että heidän päätähtäimensä ja keskittymisensä on urheilemisessa, siinä että he voisivat tulla paremmiksi ja nousta seuraavalle tasolle. Urheilija tarvitsee kaikissa uran vaiheissaan sen, että taustalla asiat ovat kunnossa. Silloin voidaan keskittyä rahaan ja talouteen liittyvien asioiden, kuten verojen tai sopimusten, sijaan itse asiaan eli urheiluun.

Vaikka kiinnostunut saa ja pitääkin olla, urheilija tarvitsee kuitenkin edellä mainituissa asioissa monesti ulkopuolista apua. Esimerkiksi ulkomaille muutettaessa, palkintorahoja saataessa tai sopimuksia tehtäessä kannattaa useimmiten varmuuden vuoksi kääntyä vero- ja lakiasiantuntijoiden puoleen. Ulkomailta saatujen tulojen ja niistä jo maksettujen verojen ilmoittamiseen liittyvien velvoitteiden täyttämisen lisäksi voimme auttaa urheilijaa saavuttamaan myös konkreettisia verohyötyjä. Yksilöurheilijat voivat joissain tapauksissa hyötyä merkittävästi esim. urheilutoiminnan harjoittamisesta osakeyhtiön kautta, jolloin urheilijan on mahdollista nostaa yhtiöstään kevyemmin verotettuja osinkotuloja.

Koskaan ei myöskään ole liian aikaista alkaa miettimään aktiivisen ammattilaisuran loppumisen jälkeistä aikaa, sillä urheilijan ura voi pahimmillaan päättyä äkillisesti ja yllättäen. Ennakollinen toimiminen on aina jälkikäteistä parempi ja se edesauttaa myös ammattilaisuran jälkeiseen elämään sopeutumista.

Oli kyse sitten esimerkiksi yksilöurheilijan urheilutoiminnan ja brändiliiketoiminnan yhtiöittämisestä, varakkaan joukkueurheilijan sijoitusyhtiön toiminnan suunnittelusta, ulkomaille tai kotimaahan muuttamisesta, lähdeverojen hyvittämisestä tai palauttamisesta tai vaikkapa arvonlisäverotuksesta, pystymme tarjoamaan apua kotimaassa ja kansainvälisen asiantuntijaverkostomme vuoksi myös melkein missä päin maailmaa tahansa.

Allekirjoittaneella ja PwC:n muilla asiantuntijoilla on runsaasti kokemusta urheiluun ja myös e-urheiluun liittyvistä toimeksiannoista. Asiantuntijoidemme omien urien, harrastusten ja henkilökohtaisten kiinnostuksen kohteiden myötä pystymme tarjoamaan monesti myös lajikohtaista erityisasiantuntemusta. Useat asiantuntijamme ovat esimerkiksi aktiivisesti mukana lajiliittojen ja urheiluseurojen toiminnassa. Ymmärrämme mitä urheilijat tekevät.

PwC haluaa olla näkyvä ja aktiivinen toimija urheiluun liittyvillä markkinoilla. Haluamme, että työllämme ja osaamisellamme voimme positiivisesti vaikuttaa yhteiskuntaamme. Urheilijoita, seuroja ja liittoja avustamalla meillä on siihen mahdollisuus.

Kirjoittaja Joel Kuorikoski toimii PwC:llä verotiimin managerina ja hänellä on monipuolinen tausta urheilijoiden avustamisesta veroasioissa. Vapaa-ajallaan allekirjoittanut pyrkii viettämään mahdollisimman paljon aikaa mm. golf- ja padelkentällä tietokonepelejä unohtamatta.