PWC Uutishuone
PWC Uutishuone

Verkostoja, hyödyllisiä keskusteluja ja itsensä kehittämistä

Eri puolilta maailmaa kotoisin olevien vertaiskollegoiden tapaaminen on ainutlaatuinen tilaisuus, joka antaa uusia ajatuksia sekä itseluottamusta työelämään. Toisen polven perheyrittäjä Riikka Löfroos kertoo kokemuksistaan PwC:n Next Gen -valmennuksesta.

Riikka Löfroos

Riikka Löfroos edustaa perheyritys Terra Patriksen toista sukupolvea.

Riikka Löfroos on markkinointipäällikkö perheyritys Terra Patriksessa. Terra Patris on suomalainen, vuonna 2000 perustettu monialayhtiö, joka toimii polttopuukone-, maanrakennuskone- ja sopimusvalmisteteollisuudessa sekä veneiden valmistuksessa. Riikka kuuluu emoyhtiön sekä yhden tytäryhtiöistä, Finnmaster Boatsin hallitukseen.

Elokuussa 2018 Riikka osallistui PwC:n yhdessä Colombia Universityn kanssa järjestämään, viikon kestävään PwC NextGen Leader Experience -valmennukseen. Valmennus pidettiin New Yorkissa ja osallistujia oli toistakymmentä ympäri maailmaa.

Kun kyseessä on viikon mittainen koulutusmatka, lähtöpäätös tietysti mietityttää. Riikan mukaan osallistuminen oli ehdottomasti käytetyn ajan arvoista. Matka oli hieno monestakin syystä, yksi niistä oli oman roolin selkeyttäminen: Riikka oli keväällä 2018 palannut töihin äitiyslomalta, ja pohti rooliaan työelämässä. Keskustelut vertaisten kanssa toivat iloa ja selkeyttä omaan ajatteluun.

“Löysin itseni ammatillisesti uudestaan. Muiden kannustus antoi voimaa ja palasin töihin uudella itseluottamuksella”, Riikka kertoo.

Oppeja konkarilta

Yksi valmennuksen puhujista oli Victoria Mars, vuonna 1911 perustetun Mars, Incorporated -perheyhtiön neljännen sukupolven edustaja. Hän on vuodesta 1978 lähtien tehnyt pitkän uran konsernissa ja toimii nykyään sen hallituksessa kuuluen useisiin toimikuntiin.

Victoria puhui paljon kulttuurin, arvojen ja toiminnan tarkoituksen merkityksestä. Oli mielenkiintoista kuulla, miten vahvasti nämä kaikki on heillä linkitetty bisnekseen. Perheelle tärkeät asiat oli viety liiketoiminnan tavoitteeksi”, Riikka kertoo.

Perheyrityksessä, kuten toki muissakin yrityksissä, tärkeää on tekemisten läpinäkyvyys ja kommunikointi kaikille. Linjat on pidettävä auki molempiin suuntiin ja kaikilla on oltava mahdollisuus antaa palautetta.

Yksi Victorian viesteistä oli, ettei kenenkään pitäisi kokea, että jossain muualla olisi omalle osaamiselle parempaa käyttöä. Marsit näkevät paljon vaivaa perheenjäsenten osallistamiseksi eri tavoin”, Riikka toteaa.

Oman osaamisen kehittäminen tärkeää

Valmennuksesta saa parhaiten irti, kun siihen sitoutuu ja asenne on se, että haluaa kehittää osaamistaan ja oppia uutta”, Riikka sanoo.

Valmennusviikko on hyvä mahdollisuus verkostoitua eri kulttuureista tulevien oman ikäisten ihmisten kanssa. Arvokasta oli Riikan mukaan laajan käsityksen saaminen perheyrittämisestä eri maissa. Kaikki kuitenkin painivat samantapaisten ongelmien parissa.

Toisten haasteiden ja ratkaisumallien kuuleminen antoi eväitä omaankin toimintaan. Osallistuminen valmennukseen on varmasti ainutlaatuinen mahdollisuus jokaiselle seuraajalle, mutta koin itse että operatiivisessa roolissa toimivana anti oli erityisen hyödyllinen”, Riikka toteaa.

Nexteihin panostaminen on tärkeää perheyrityksen jatkuvuuden kannalta. Riikka huomauttaa, että oman osaamisen jatkuva kehittäminen on tärkeää, vaikka yrityksessä olisikin ulkopuolisia johtajia.

Perheen näkemyksen yrityksen tulevaisuudesta täytyy olla ohjaava voima. Yhteinen näkemys on helpompi muodostaa, kun jokainen perheenjäsen tuntee yrityksen lisäksi itsensä ja omat vahvuutensa”, Riikka sanoo.