PWC Uutishuone
PWC Uutishuone

Videot: Arvonlisäverotus myllerryksessä

Arvonlisäverotuksessa on nähty ja tullaan näkemään useita muutoksia, jotka koskevat useilla eri toimialoilla toimivia yrityksiä. Maarit Pokkinen ja Juha Laitinen käyvät videoilla läpi merkittävimpiä muutoksia ja niiden taustoja.

Raju lääke verokeinotteluun: B2B-kaupan yleinen käännetty verovelvollisuus

Komissio antoi joulukuussa 2016 useampiakin ehdotuksia arvonlisäverojärjestelmän parantamiseksi ja uudistamiseksi. Juha Laitinen kertoo yleisen käännetyn verovelvollisuuden vapaaehtoisesta käyttöotosta EU-jäsenvaltioissa.

Kohti reaaliaikaista arvonlisäverotusta? – SAF-T ja muut standardimuotoiset informaationantotavat

Verohallintojen globaali tavoite on saada verot kassaansa mahdollisimman nopeasti ja oikeamääräisinä. Verohallinnot hyödyntävät tässä mm. automatisaatiota ja digitalisaatiota. Myös veronmaksajien on uudistettava omat järjestelmänsä ja useissa valtioissa on otettu käyttöön vaatimukset standardoidun datan antamisesta verohallinnoille. Juha Laitinen kertoo tästä kehityksestä.

Digitalisaatio sai arvonlisäverotuksen polvilleen

Savupiipputeollisuudelle kehitetty arvonlisäverojärjestelmä on suurissa haasteissa digitalisaation ja globalisaation aikakautena. Maarit Pokkinen kertoo tästä muutaman esimerkin.

Digi ja printti arvonlisäverotuksessa samalle viivalle?

Yksi arvonlisäverotuksen kummallisuuksia on ollut se, että digikirjoihin ei ole voitu soveltaa samaa verokantaa kuin painotuotteisiin. Asia on herättänyt paljon keskustelua ja muutamissa EU-jäsenvaltioissa on lähdetty direktiivin vastaisesti säätämään alennettuja verokantoja myös digikirjoihin. Maarit Pokkinen valottaa, missä mennään tällä hetkellä.

Verkkokauppa siirtyy MOSS-aikaan?

Suomalaiset verkkokaupat ovat pitkään olleet haasteen edessä, kun netti on tuonut ulkomaalaiset verkkokaupat kuluttajien saataville. Haasteita ei ainakaan pienennä EU:n arvonlisäverojärjestelmä, jossa tavaroiden myyntiin verkkokaupasta sovelletaan kaukomyyntiä koskevia sääntöjä. Yksi mahdollisuus on, että tulevaisuudessa verot raportoidaan MOSS- eli Mini One Stop Shop -järjestelmän kautta.